Două doze de vaccin Pfizer oferă o protecție de 70% împotriva spitalizării cauzate de varianta Omicron, arată un studiu realizat în condiţii reale

Marti, 14 Decembrie 2021, ora 13:44
2360 citiri
Două doze de vaccin Pfizer oferă o protecție de 70% împotriva spitalizării cauzate de varianta Omicron, arată un studiu realizat în condiţii reale
Studiu al celei mai mari companii de asigurări medicale din Africa de Sud

Cele două doze din schema clasică de imunizare cu vaccinul anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech au oferit o protecţie de 70% împotriva riscului de spitalizare în Africa de Sud în săptămânile recente, potrivit unui studiu major realizat în condiţii reale despre impactul potenţial al variantei Omicron, publicat marţi, într-o perioadă în care această ţară se confruntă cu o creştere consistentă a numărului de infectări provocate de această tulpină a noului coronavirus, informează Reuters.

Studiul, publicat de cea mai mare companie de asigurări medicale private din Africa de Sud, Discovery Health, a analizat peste 211.000 de teste COVID-19 cu rezultate pozitive în perioada 15 noiembrie - 7 decembrie, din care aproximativ 78.000 au fost atribuite variantei Omicron, în baza unor prognoze statistice.

Cele 78.000 de rezultate nu au fost însă cazuri confirmate de infectare cu varianta Omicron, ceea ce înseamnă că studiul nu poate să formuleze concluzii definitive despre această variantă virală, considerată "îngrijorătoare" de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cercetătorii din Africa de Sud au confirmat până în prezent circa 550 de infectări cu Omicron în urma secvenţierilor genetice, iar această variantă a ajuns să reprezinte 78% din totalul secvenţierilor realizate în luna noiembrie, un procent mai mare decât cel depistat pentru precedenta variantă dominantă, Delta.

Africa de Sud a alertat comunitatea internaţională în legătură cu apariţia variantei Omicron luna trecută, trăgând un semnal de alarmă potrivit căruia noua tulpină ar putea să determine un nou val de infectări la nivel global, fapt ce a dus la impunerea unor restricţii de călătorie care au vizat ţările din sudul Africii. De atunci, numărul infectărilor zilnice din Africa de Sud a crescut până la aproximativ 20.000 de cazuri în ultimele zile.

Bazat pe analiza realizată în cadrul studiului clinic desfăşurat de Discovery Health şi beneficiind de o colaborare cu Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud (SAMRC), noul studiu a calculat că cele două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech au oferit o protecţie de 70% împotriva riscului de spitalizare în comparaţie cu riscul pentru persoanele nevaccinate, în perioada recentă de creştere bruscă a infectărilor, precum şi o protecţie de 33% împotriva riscului de infectare.

Aceste date reprezintă o scădere faţă de protecţia de 80% împotriva riscului de infectare şi eficacitatea de 90% împotriva riscului de spitalizare care au fost calculate în perioada valului de infectări provocate de varianta Delta, dominantă în prezent la nivel mondial şi considerată cea mai infecţioasă variantă apărută în timpul pandemiei de coronavirus.

Reprezentanţii Discovery Health spun că rezultatele acestui studiu ar trebui să fie totuşi considerate unele preliminare.

Însă Glenda Gray, preşedinta SAMRC, consideră important faptul că vaccinul Pfizer-BioNTech pare să ofere o protecţie bună împotriva formelor severe de COVID-19 şi a riscului de spitalizare în condiţiile în care o nouă variantă cu o transmisibilitate foarte mare se află deja în circulaţie. "Suntem extrem de încurajaţi de aceste rezultate", a declarat ea.

Analiza arată că protecţia împotriva riscului de spitalizare s-a menţinut pentru toate categoriile de vârstă, de la persoane de 18 ani şi până la cele de 79 de ani, oferind niveluri de protecţie uşor mai mici pentru vârstnici.

Protecţia împotriva riscului de spitalizare a fost de asemenea consistentă pentru persoanele cu o gamă largă de boli cronice, inclusiv diabet, hipertensiune, hipercolesterolemie şi boli cardiovasculare.

Africa de Sud utilizează vaccinuri produse de Pfizer-BioNTech şi Johnson & Johnson în campania sa naţională de imunizare împotriva COVID-19, administrând până în prezent peste 20 de milioane de doze de ser Pfizer-BioNTech.

Autorii studiului au concluzionat că a existat un risc mai mare de reinfectare în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei decât în timpul valurilor precedente şi că riscul de spitalizare în rândul adulţilor diagnosticaţi cu COVID-19 a fost cu 29% mai mic decât în timpul primului val din 2020.

Copiii par să prezinte un risc cu 20% mai mare de spitalizare din cauza unor complicaţii medicale în timpul celui de-al patrulea val pandemic decât în timpul primului val, în pofida unei incidenţe mai mici în cifre absolute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#omicron, #NOUA TULPINA COVID, #vaccin COVID, #pfizer vaccin, #eficienta , #Tulpina Omicron