OMS: Este posibil ca în 2022 să se pună capăt fazei acute a pandemiei. Ghebreyesus avertizează însă că potenţialul unei variante ”mai transmisibile şi mai mortale” este ”foarte real”

Luni, 24 Ianuarie 2022, ora 16:24
1782 citiri
OMS: Este posibil ca în 2022 să se pună capăt fazei acute a pandemiei. Ghebreyesus avertizează însă că potenţialul unei variante ”mai transmisibile şi mai mortale” este ”foarte real”

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis luni, 24 ianuarie, că este posibil să se pună capăt în 2022 fazei acute a pandemiei covid-19, care omoară un om la 12 secunde.

”Putem pune capăt fazei acute a pandemiei în acest an - putem pune capăt covid-19 ca urgenţă sanitară mondială”, cel mai mare nivel de alertă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS); a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Însă directorul OMS a avertizat că ”este periculos să se presupună că (varianta foarte contagoasă) omicron va fi ultima variantă (a SARS-CoV-2) sau să se vorbească despre sfârşitul jocului”, pentru că în prezent condiţiile din lume sunt ”ideale” pentru ca să apară noi variante, inclusiv variante mai transmisibile şi mai virulente.

Potenţialul unei variante ”mai transmisibile şi mai mortale” este ”foarte real”, avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pentru a se pune capăt fazei acute a pandemiei, ţările nu trebuie să rămână cu braţele încrucişate şi este necesar, între altele, să lupte împotriva inechităţii vaccinării, să supravegheze virusul şi variantele acestuia şi să impună restricţii adaptate, a subliniat el în deschiderea reuniunii Comitetului Executiv al OMS, săptămâna aceasta, la Geneva, în Elveţia.

Directorul OMS le cere neîncetat statelor membre, de săptămâni de zile, să accelereze o distribuire a vaccinurilor către ţări sărace, cu obiectivul de a atinge o vaccinare a 70% din populaţia fiecărei ţări la jumătatea lui 2022.

În Africa, 85% din populaţie a fost vaccinată doar cu o sngură doză de vaccin, a subliniat el.

Jumătate dintre cele 194 de state membre OMS şi-au ratat deja obiectivul vaccinării a 40% din populaţie în 2021, potrivit OMS.

În medie, săptămâna trecută, covid-19 a ucis o persoană la fiecare 12 secunde, iar la fiecare trei secunde s-au raportat 100 de cazuri, a pecizat dr. Tedros.

Apariţia variantei ”îngrijorătoare” omicron, în noiembrie, a făcut să crească numărul cazurolor în lume. De atunci au fost semnalate peste 80 de milioane de cazuri.

”Până acum, explozia cazurlor nu a fost urmată de o creştere a deceselor, chiar dacă acestea cresc în toate regiunile, mai ales în Africa, regiunea care are cel mai mic acces la vaccnuri”, insistă directorul OMS.

”Vom trăi cu virusul într-un viitor previzibil”

”Este adevărat că vom trăi împreună cu covid(-19) într-un viitor prevzibil (...), însă a învăţa să trăim cu covid nu trebuie să însemene că trebuie să-i lăsăm cale liberă. Nu înseamnă că trebuie să acceptăm că aproape 50.000 de oameni mor în fiecare săptămână din cauza unei boli pe care o putem preveni şi trata”, a avertizat el.

Pandemia perturbă, de asemenea, sistemele de sănătate şi pune la încercare progrese realizate în ultimii ani în lupta împotriva altor boli.

Tedros Adhanom Ghebreyesus subliniază, de altfel, că obiectivul ”triplului miliard” al OMS - şi anume atingerea în perioada 2019-2023 a unui miliard de persoane suplimentare care să beneficieze de o acoperire sanitară universală, un miliard de oameni în plus care să fie mai bine protejaţi în situaţii de urgenţă şi a unui miliard de persoane în plus care să beneficieze de o stare de sănătate mai bună - a înregistrat întârzieri.

Acesta este motivul din cauza căruia directorul general al OMS propune o prelungire cu doi ani a acestui program general de lucru - până în 2025 -, în vederea unei intensificări a investiţiilor până atunci cu scopul atingerii ţintelor ”triplului miliard”.

Această măsură urmează să fie discutată săptămâna aceasta de către Consiliul Executiv, iar apoi, în mai, de către toate statele membre OMS.

Consiliul Executiv al OMS, din care fac parte aproximativ 30 de ţări - urmează să-l audieze marţi pe directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus în candidatura sa la şefia organizaţiei. El este singurul înscris în cursă.

Citeste si:
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL. De când a fost vehiculată ideea, politicienii...
Ce șanse are o colaborare între Forța Dreptei, Dacian Cioloș și USR pentru crearea unui pol de dreapta. Răspunsul lui Ludovic Orban
Ce șanse are o colaborare între Forța Dreptei, Dacian Cioloș și USR pentru crearea unui pol de dreapta. Răspunsul lui Ludovic Orban
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a vorbit marți, 24 mai, despre un posibil pol de dreapta alături de Dacian Cioloş și USR. Întrebat dacă negociază cu Dacian Cioloş...