Ziare.com

OMV a dat statul roman in judecata pentru jumatate de miliard de euro

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 07:26

   

OMV a dat statul roman in judecata pentru jumatate de miliard de euro
Grupul energetic austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, a actionat in judecata statul roman la Curtea de Arbitraj de la Paris.

OMV acuza Guvernul de la Bucuresti ca nu a platit o parte din cheltuielile legate de poluarea istorica si de dezafectarea sondelor inchise, pe care le-a preluat de la compania romaneasca pe care a cumparat-o in 2004.

Grupul OMV apreciaza ca valoarea tuturor lucrarilor de decontaminare este de 2,46 miliarde de lei (542 milioane de euro).

"Pana la acest moment, in baza Anexei P la Contractul de privatizare Petrom, OMV AG a solicitat statului roman rambursarea catre OMV Petrom a cheltuielilor suportate de acesta din urma in legatura cu decontaminarea unor situri poluate istoric (inainte de privatizarea Petrom) si cu abandonarea unor categorii de sonde, in valoare de aproximativ 86 milioane euro.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Incepand cu anul 2009, OMV AG a solicitat in nenumarate randuri rambursarea acestor cheltuieli, insa, pana la acest moment, statul roman a rambursat aproximativ 18 milioane euro.

Avand in vedere ca pentru anumite cereri de rambursare in valoare de 34 milioane euro (153 milioane lei) nu au fost identificate solutii in baza contractului de privatizare Petrom, OMV AG a depus o notificare de disputa (notice of dispute) ", au declarat reprezentantii OMV Petrom.

De la momentul depunerii acestei notificari (7 martie), conform contractului de privatizare Petrom, OMV AG si statul roman au avut la dispozitie 180 de zile pentru a solutiona pe cale amiabila acest diferend.

"In ciuda eforturilor, nu a fost identificata o solutie amiabila; drept urmare, o cerere de arbitraj a fost depusa la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris", adauga oficialii OMV Petrom.

OMV a mai dat statul in judecata si in 2012, tot pe chestiuni de mediu

De ce sa plateasca statul

Potrivit Anexei P la contractul de privatizare Petrom, precum si principiilor europene conform carora poluatorul plateste, costurile remedierii poluarii cauzate inainte de privatizare (poluarea istorica) vor fi rambursate de catre statul roman, in conditiile indeplinirii anumitor cerinte.

Motivatia consta in faptul ca statul roman, prin companiile detinute, a exploatat zacaminte petroliere timp de peste 50 de ani.

Practic, OMV Petrom actioneaza ca un agent de decontaminare in numele statului roman, platind pentru operatiunile de decontaminare, valoarea acestor costuri urmand sa fie recuperata de la statul roman.

"OMV Petrom a actionat si continua sa actioneze in vederea remedierii mediului afectat de poluarea istorica, pentru a asigura respectarea obligatiilor privind protectia mediului asumate de catre statul roman cu ocazia aderarii la UE, precum si a obligatiilor stabilite de autoritatile de mediu din Romania prin programele de conformare", precizeaza reprezentantii companiei petroliere.

Suma de 2,459 miliarde de lei reprezinta "sume recuperabile de la statul roman" din situatiile financiare ale OMV Petrom pentru anul 2016.

"Suma de aproximativ 2,46 miliarde lei (aproximativ 542 milioane euro) din situatiile financiare reprezinta valoarea estimata prezenta a intregii creante asupra statului roman (inclusiv cererile nerambursate inca). Aceasta valoare include si lucrarile viitoare care urmeaza sa fie efectuate de catre companie si care trebuie rambursate conform prevederilor contractului de privatizare, unele dintre ele pana in 2034", adauga oficialii OMV Petrom.

Ei spun ca rambursarea acestor cheltuieli se va solicita statului roman progresiv, pe masura ce lucrarile vor fi finalizate.

Petrom a fost vanduta de statul roman in 2004. Din privatizarea Petrom, statul roman a incasat 669 milioane euro pentru 33% din actiuni, iar ulterior Grupul OMV a realizat o majorare de capital social de 830 milioane de euro, de pana la 51%, valoarea totala a privatizarii ridicandu-se la 1,5 miliarde de euro.

Investitiile totale ale OMV Petrom in Romania, de la privatizare pana in prezent, s-au ridicat la 12,8 miliarde de euro.

Acum, OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 12,57%, iar 15,79% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre OMV dat judecata Romania
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 4523 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Profit OMV - PETROM cu resurse romanesti FURATE!

In 2013, OMV a realizat profit de ... peste 1 (un) MILIARD de EURO !!!
Alta intrebare?

 

Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti ...

..., sau facerea de bine, este ce este!

Conationalii nostrii s-au facut pres si au pus la dispozitia OMV chiar si ce nu cerusera, adica resursele petroliere aflate in subteran!!! Aceasta privatizare dezastruoasa a fost echivalenta cu capitularea neconditionata a Romaniei, cu renuntarea la o parte din suveranitatea nationala in fata mitei si coruptiei promovate de AUSTRIECI!!!
Ulterior dezastruoasei asa zise privatizari, austriecii au sifonat, cu complicitatea tinichelelor autohtone, miliarde de euro catre Austria, formele sub care au mascat acest transfer ilegal si neimpozitat de bani, putand constitui o adevarata enciclopedie a evaziunii fiscale, totul sub ochii si indrumarea organelor fiscale ce aveau ca atributii exact opusul, adica contracararea si sanctionarea acestor practici.
Dupa ce ne-au secatuit de resurse, acum mai vor si banii inapoi, desi banii dati fetelor de moravuri usoare (politicienii romani autori ai acestui dezastru, care ar trebui sa intre DEFINITIV in atentia DNA) stiam ca sunt NERETURNABILI !!!

Va redau vorbele unui infractor notoriu, care a provocat cel mai mare jaf asupra Romaniei postdecembriste, Adrian NASCASE - P.S.D.
"Cine controlează Petrom, controlează economia, controlează si politica.“ Cuvintele ii apartin fostului premier Adrian Năstase. Ele au fost rostite pe 23 iulie 2004, ziua in care la Palatul Victoria statul roman si-a pus semnătura pe cel mai important contract de privatizare pe care avea să-l facă vreodată, incredintandu-i "perla coroanei“ unui alt stat, Austria, reprezentat de grupul petrolier OMV.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor