Lovitura pentru OMV Petrom: Prima pierdere de la privatizare

Joi, 18 Februarie 2016, ora 11:21
5587 citiri
Lovitura pentru OMV Petrom: Prima pierdere de la privatizare
Foto: Arhiva Ziare.com

OMV Petrom a inregistrat anul trecut prima pierdere de la privatizarea din 2004, iar conducerea si-a anuntat intentia de a nu propune distribuirea de dividende.

Declinul inregistrat in 2015 este de 690 de milioane de lei, comparativ cu profit de 2,1 miliarde de lei in anul 2014.

Rezultatul de anul trecut a fost influentat puternic de o pierdere semnificativa inregistrata in trimestrul al patrulea, cand compania a contabilizat un cost de 1,9 miliarde de lei din ajustari de depreciere a activelor din productie, determinata de scaderea pretului petrolului, se arata intr-un comunicat OMV Petrom remis Ziare.com.

"In 2015, rezultatele financiare au fost sever afectate de scaderea abrupta a pretului titeiului. Contributia negativa din Upstream (activitatea de explorare, dezvoltare si productie de titei si gaze naturale - n.red.) a fost partial compensata de performanta foarte buna din Downstream (prelucrare si vanzare - n.red.). (...)

Ca raspuns la persistenta conditiilor de piata nefavorabile, vom continua sa ne ajutam nivelul de activitate, mentinand totodata o pozitie financiara solida si protejand fluxul de numerar extins. Aceasta include intentia managementului de a nu propune distribuirea de dividende pentru 2015", a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, in comunicat.

Vanzarile OMV Petrom au scazut anul trecut cu 16%, de la 21,54 miliarde de lei in 2014 la 18,14 miliarde de lei anul trecut (miliarde euro).

Prabusirea pretului petrolului loveste in profitul OMV Petrom: Scadere de aproape 60%

Perspective pentru 2016

Pentru anul 2016, OMV Petrom estimeaza ca pretul mediu al petrolului Brent, tranzactionat pe bursa din Londra, relevant pentru piata europeana, sa inregistreze o valoare medie de 40

de dolari pe baril.

Prognoza sumbra pentru pretul petrolului: E posibil sa nu mai depaseasca niciodata 100 de dolari pe baril

De asemenea, oficialii companiei se asteapta ca cererea de gaze a Romaniei sa se mentina relativ stabila, dar concurenta si presiunea pe marje vor creste, avand in vedere si competitivitatea ridicata a gazelor de import.

Pe piata de energie electrica, OMV Petrom se asteapta ca cererea in 2016 va fi, de asemena, relativ stabila, dar marjele vor fi scazute pe parcursul intregului an.

In 2016, oficialii companiei estimeaza ca marjele de rafinare vor scadea fata de nivelul inregistrat in 2015, ca efect al persistentei supracapacitatii de rafinare pe pietele europene. De asemenea, ei preconizeaza ca preturile mai reduse ale produselor petroliere, ca efect al scaderii cotatiilor internationale ale titeiului si ale produselor, coroborat cu reducerea TVA-ului in Romania incepand cu 2016, vor sustine cererea pentru produsele petroliere, insa concurenta se va mentine crescuta.

"Un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor este esential pentru a ne putea mentine nivelul investitiilor in viitor, atat in vederea contracararii declinului natural cat si pentru dezvoltarile ulterioare onshore si offshore", se arata in comunicatul citat.

C.P.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#pierderi OMV Petrom, #rezultate financiare OMV Petrom, #OMV Petrom pierdere , #Petrom