Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

OMV Petrom se teme de boicoturi cauzate de scumpirea benzinei

Vineri, 20 Mai 2011, ora 13:15
2310 citiri
OMV Petrom se teme de boicoturi cauzate de scumpirea benzinei

Conducerea OMV se teme ca in Romania ar putea avea loc o serie de actiuni care vor viza Petrom, cum ar fi boicoturi cauzate de majorarea preturilor, noi litigii costisitoare cu fostii sau actualii salariati sau amenzi din partea Consiliului Concurentei si plecarea masiva a directorilor sau angajatilor-cheie din companie.

"Cresterile substantiale de anul trecut ale pretului carburantilor, cauzate in mare parte de majorarea taxelor, si evolutiile adverse ale preturilor din perspectiva consumatorului au avut ca rezultat si vor putea genera in viitor proteste si boicoturi impotriva companiilor petroliere precum Petrom", sustin reprezentantii Petrom, conform Incont.ro.

Totodata, OMV considera ca, in urma proceselor cu fosti si actuali salariati, compania Petrom ar putea fi nevoita sa ii reangajeze sau sa le achite compensatii. Oricum, Petrom a platit deja mai multe compensatii catre fosti proprietari de terenuri in urma exproprierilor din timpul regimului comunist.

Compania are provizioane in valoare totala de 1,5 miliarde de lei (415 milioane de euro). La 31 martie 2011 compania are provizioane de 477 milioane de lei (116 milioane de euro).

Mai mult, compania ar putea fi sanctionata in urma investigatiei inceputa in 2005 de Consiliul Concurentei in legatura cu o posibila incalcare a reglementarilor pietei de distributie a carburantilor.

"Acuzatiile (Consiliului Concurentei - n.r.) includ existenta unor intelegeri anticoncurentiale intre companiile petroliere referitoare la vazari sau revanzari abuzive, fixarea preturilor precum si stabilirea unor piete si teritorii de activitate", au adaugat reprezentantii companiei.

OMV se teme si de posibila plecare a unor directori si angajati-cheie, dar si de riscul potential ca Guvernul sa nu isi respecte obligatiile de decontare a unor cheltuieli cu decontaminarea solului, asumate in 2004 la privatizarea Petrom.

"Pana acum, statul roman nu a platit sumele solicitate. Procedurile de rambursare a acestor sume sunt in derulare, dar recuperarea acestora nu poate fi garantata", potrivit prospectului.

Grupul austriac OMV a privatizat Petrom in 2004 si controleaza 51,01% din capitalul companiei. Ministerul Economiei are o participatie de 20,63%, iar Fondul Proprietatea detine 20,11% din titluri. Mai multi actionari cumuleaza diferenta de 8,24% din actiunile Petrom.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Petrom boicoturi, #Petrom scumpire benzina , #Petrom