OMV a inregistrat in trimestrul al doilea un provizion special de 55 milioane euro, rezultat din deprecierea activelor legate de esecul proiectul Nabucco Vest.
Aceste informatii sunt publicate intr-un raport preliminar prezentat miercuri pe site-ul OMV pentru trimestrul al doilea al acestui an.
La sfarsitul lunii trecute, Consortiul Shah Deniz a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor naturale spre Europa via Grecia si Italia. Nabucco Vest si Trans-Adriatic Pipeline erau singurele doua proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan in Europa.
Trans Adriatic Pipeline (TAP) ar urma sa transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale produse in Azerbaidjan de consortiul Shah Deniz pana in Europa, via o conducta cu o lungime de 870 de kilometri care ar urma sa ajunga pana in Italia, via Grecia si Albania.
Conducta Nabuco urma sa faca conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la granita turco-bulgara, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la terminalul central-european de redistribuire de la Baumbarten, Austria. Actionarii Nabucco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) si Botas (Turcia).
Dupa alegerea proiectului TAP, actionarii Nabucco au anuntat ca au de gand sa discute care va fi urmatorul pas pentru proiectul lor. La randul sau, grupul OMV, unul dintre actionarii Nabucco, a declarat ca ar putea sa-si indrepte atentia spre livrarea de gaze naturale Europei din regiunea Marii Negre.
Nabucco nu e mort, Nabucco se transforma
Ce rezultate a avut OMV Petrom in T2
Conform raportului preliminar, productia de petrol si gaze a OMV a scazut usor in trimestrul al doilea, la 297.000 barili echivalent petrol pe zi, fata de 302.000 barili echivalent petrol pe zi in primele trei luni ale anului, respectiv 305.000 in perioada aprilie-iunie a anului trecut.
Compania sustine ca aceasta situatia a fost cauzata de chestiuni tehnice si inundatii in Austria, probleme tehnice in Kazahstan si probleme de securitate si greve in Libia. In schimb, scaderea a fost limitata de evolutia favorabila din Romania si Noua Zeelanda.
Productia de petrol si gaze a Petrom a urcat la 184.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 183.000 barili in primul trimestru, respectiv 182.000 in trimestrul al doilea al anului trecut.
Aprecierea dolarului fata de euro a influentat pozitiv rezultatele OMV pentru trimestrul al doilea pe segmentul de explorare si productie, insa nu a acoperit efectul scaderii pretului petrolului.
Vanzarile de gaze ale OMV au scazut cu 5% in trimestrul al doilea raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut, la 85,02 TWh. Activitatile de trading reprezinta 66% din vanzarile de gaze in perioada analizata.
Vanzarile de gaze ale Petrol au crescut cu 3% in perioada analizata, la 11,5 TWh, insa marja de profit s-a redus.
Marja indicativa a operatiunilor de rafinare de produse petroliere la nivelul grupului OMV a scazut la 2,48 dolari pe baril in trimestrul al doilea, fata de 3,01 dolari in primele trei luni, respectiv 4,15 dolari in aprilie-iunie 2012.
Rata de utilizare a rafinariilor a crescut insa la 94%, de la 87% in primu ltrimestru, respectiv 80% in trimestrul doi al anului trecut.