Lovitura pentru OMV Petrom: Prima pierdere de la privatizare

Joi, 18 Februarie 2016, ora 11:21
5397 citiri
Lovitura pentru OMV Petrom: Prima pierdere de la privatizare

OMV Petrom a inregistrat anul trecut prima pierdere de la privatizarea din 2004, iar conducerea si-a anuntat intentia de a nu propune distribuirea de dividende.

Declinul inregistrat in 2015 este de 690 de milioane de lei, comparativ cu profit de 2,1 miliarde de lei in anul 2014.

Rezultatul de anul trecut a fost influentat puternic de o pierdere semnificativa inregistrata in trimestrul al patrulea, cand compania a contabilizat un cost de 1,9 miliarde de lei din ajustari de depreciere a activelor din productie, determinata de scaderea pretului petrolului, se arata intr-un comunicat OMV Petrom remis Ziare.com.

"In 2015, rezultatele financiare au fost sever afectate de scaderea abrupta a pretului titeiului. Contributia negativa din Upstream (activitatea de explorare, dezvoltare si productie de titei si gaze naturale - n.red.) a fost partial compensata de performanta foarte buna din Downstream (prelucrare si vanzare - n.red.). (...)

Ca raspuns la persistenta conditiilor de piata nefavorabile, vom continua sa ne ajutam nivelul de activitate, mentinand totodata o pozitie financiara solida si protejand fluxul de numerar extins. Aceasta include intentia managementului de a nu propune distribuirea de dividende pentru 2015", a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, in comunicat.

Vanzarile OMV Petrom au scazut anul trecut cu 16%, de la 21,54 miliarde de lei in 2014 la 18,14 miliarde de lei anul trecut (miliarde euro).

Prabusirea pretului petrolului loveste in profitul OMV Petrom: Scadere de aproape 60%

Perspective pentru 2016

Pentru anul 2016, OMV Petrom estimeaza ca pretul mediu al petrolului Brent, tranzactionat pe bursa din Londra, relevant pentru piata europeana, sa inregistreze o valoare medie de 40

de dolari pe baril.

Prognoza sumbra pentru pretul petrolului: E posibil sa nu mai depaseasca niciodata 100 de dolari pe baril

De asemenea, oficialii companiei se asteapta ca cererea de gaze a Romaniei sa se mentina relativ stabila, dar concurenta si presiunea pe marje vor creste, avand in vedere si competitivitatea ridicata a gazelor de import.

Pe piata de energie electrica, OMV Petrom se asteapta ca cererea in 2016 va fi, de asemena, relativ stabila, dar marjele vor fi scazute pe parcursul intregului an.

In 2016, oficialii companiei estimeaza ca marjele de rafinare vor scadea fata de nivelul inregistrat in 2015, ca efect al persistentei supracapacitatii de rafinare pe pietele europene. De asemenea, ei preconizeaza ca preturile mai reduse ale produselor petroliere, ca efect al scaderii cotatiilor internationale ale titeiului si ale produselor, coroborat cu reducerea TVA-ului in Romania incepand cu 2016, vor sustine cererea pentru produsele petroliere, insa concurenta se va mentine crescuta.

"Un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor este esential pentru a ne putea mentine nivelul investitiilor in viitor, atat in vederea contracararii declinului natural cat si pentru dezvoltarile ulterioare onshore si offshore", se arata in comunicatul citat.

C.P.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...