OMV Petrom, investitie de 90 milioane de euro in judetul Braila

Vineri, 17 Mai 2013, ora 23:26
5130 citiri
OMV Petrom, investitie de 90 milioane de euro in judetul Braila

OMV Petrom va investi aproximativ 90 milioane de euro pana la sfarsitul acestui an in redezvoltarea zacamantului de titei de la Oprisenesti, in judetul Braila.

Redezvoltarea zacamantului are ca scop deblocarea unor rezerve suplimentare totale de hidrocarburi de 8 milioane barili echivalent de petrol, adica circa 30% din productia anuala de titei a companiei in Romania, prin forarea de sonde suplimentare, re-presurizarea prin injectia de apa, modernizarea echipamentelor si implementarea de tehnologii noi, potrivit unui comunicat al companiei.

Proiectul vizeaza forarea a 30 de sonde, utilizand injectia de apa si statii de injectie de inalta presiune. In plus, proiectul include construirea unei statii de tratare a apei, care va reduce semnificativ emisiile de gaze in atmosfera si sursele de poluare, precum si construirea unei retele noi de conducte transport si a trei statii noi de pompare.

Oprisenesti este un zacamant matur de titei, exploatat de aproape 50 de ani, a carui productie zilnica reprezinta circa 2% din productia totala de titei a OMV Petrom in Romania, arata comunicatul companiei.

La sfarsitul anului 2012, patru proiecte de redezvoltare a zacamintelor erau in faza de proiectare iar doua au depasit stadiul deciziei finale de investitie, respectiv Oprisenesti si Suplacu de Barcau.

Productia aferenta celor 6 zacaminte reprezinta circa 40% din productia curenta a OMV Petrom. Investitiile necesare pentru implementarea celor 6 proiecte, inclusiv Oprisenesti, se vor ridica la circa 400 milioane de euro pentru perioada 2013-2015.

"OMV Petrom investeste constant in tehnologii noi si in metode secundare de recuperare pentru redezvoltarea zacamintelor mature din Romania in vederea imbunatatirii ratei de recuperare de titei si gaze si a stabilizarii nivelelor de productie. In acest fel putem sa prelungim durata de exploatare a zacamintelor, cu impact pozitiv asupra furnizarii de energie pe termen lung pentru Romania", a aratat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatile de explorare si productie.

Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Gaze si Energie, Rafinare si Marketing.

La sfarsitul anului 2012, grupul exploata in Romania si Kazahstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol in Romania).

Cu o capacitate nominala anuala de rafinare de 4,2 milioane tone, Petrom este prezent pe piata distributiei de produse petroliere din Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Serbia, prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operate sub doua branduri, Petrom si OMV.

Anul trecut, cifra de afaceri a grupului a fost de 5,891 miliarde euro, iar EBIT (Profit Inainte de Dobanzi si Impozite) a fost de 1,270 miliarde euro.

OMV, cea mai mare companie industriala publica din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, Ministerul Economiei detine 20,64% din actiuni, Fondul Proprietatea - 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 1,62%, iar 6,62% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Citește și:
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că schimbarea de premier va avea loc cu siguranță, fiind parafată în cadrul protocolului care a stat la baza formării coaliției de...
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a introdus o acțiune în justiție pe numele fostului europarlamentar Cristian Preda. Preda susține că a aflat de la un jurnalist că Sorin...