OMV vinde Petrom rusilor de la Gazprom? Ce spune grupul austriac

Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 13:22
8961 citiri
OMV vinde Petrom rusilor de la Gazprom? Ce spune grupul austriac

Compania austriaca OMV a mentionat ca divizia romaneasca Petrom nu face obiectul discutiilor cu rusii de la Gazprom.

"Am declarat foarte clar ca nicio actiune a OMV si, in consecinta, a OMV Petrom nu se afla pe masa negocierilor. Orice presupunere legata de schimbul de active este falsa, intrucat suntem la inceputul procesului de negociere si nu s-a luat inca nicio decizie. De asemenea, am mai declarat foarte clar ca nu vom renunta la dreptul de management in niciun activ strategic. OMV Petrom a fost, este si va fi un activ de baza, iar Romania ramane o piata-cheie", au afirmat reprezentantii OMV.

Declaratia vine in contextul in care mai multe publicatii au relatat faptul ca schimbul de active dintre OMV si Gazprom ar viza inclusiv active din Romania. "Aceste zvonuri sunt complet lipsite de sens", au comentat oficialii OMV.

Posibil schimb de active

OMV si Gazprom au convenit in luna septembrie un posibil schimb de actiuni. Cu toate acestea, pana in prezent, nu s-a decis care sunt activele ce ar urma sa fie oferite in mod concret de OMV grupului Gazprom in schimbul unei participatii de 25% la zacamantul de gaze naturale Urengoy din Siberia.

Directorul general de la OMV, Rainer Seele, a declarat la finele anului trecut ca grupul energetic austriac a pregatit o lista scurta cu trei nume de active pentru un posibil schimb cu grupul rus Gazprom.

Potrivit unui articol aparut in presa austriaca in decembrie 2015, rafinariile OMV de la Schwechat (Viena) si Burghausen am Inn (Bavaria) ar urma sa fie transferate unei companii separate, pentru a permite participarea rusilor de la Gazprom. Doar afacerile OMV din Romania nu vor suferi modificari, pentru ca autoritatile romane nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom in afacerile Petrom.

OMV ar putea bate palma cu rusii de la Gazprom - Ce se intampla cu Petrom

Controverse uriase

Discutiile dintre compania austriaca si gigantul rusesc au starnit controverse si in Austria. La finele anului trecut, Brigitte Ederer, fost membru in Consiliul de supraveghere al holdingului austriac OIAG, actionarul majoritar de la OMV, a lansat un avertisment cu privire la vanzarea operatiunilor din domeniul petrolului si gazelor ale grupului austriac catre grupul rus Gazprom, apreciind ca a crescut riscul ca OMV sa fie privatizat printr-o metoda la rece.

"Afacerile cu petrol si gaze ale OMV vor merge din ce in ce mai mult spre rusii de la Gazprom, iar divizia profitabila de produse chimice Borealis va merge spre fondul de stat din Abu Dhabi. Pentru ambele nu exista insa motive obiective de vanzare. Rusia este interesata sa castige pozitii in Europa de Vest, iar Borealis, cu produsele sale, este lider mondial pe nisa sa de piata. De ce ar trebui sa vindem aceste active atat de valoroase?", s-a intrebat Brigitte Ederer, intr-un interviu acordat cotidianului austriac "Der Standard".

In opinia Brigittei Ederer, intrebarea este daca OMV are nevoie de o participatie minoritara la un camp de gaze naturale din Siberia.

"Rusia are tot interesul sa furnizeze gaze Europei de Vest. Problema este ca OMV intentioneaza sa achizitioneze aproape 25% dintr-un camp de gaze din vestul Siberiei. Pentru asta nu se vrea sau nu se poate plati in numerar, astfel ca va avea loc un schimb de active cu grupul austriac. Nu stiu cat de valoros este acest camp de gaze, deoarece evaluarea este secreta. Publicul nu are acces la aceasta informatie. Aici nu este vorba despre obiectivele private ale sefului OMV, Rainer Seele, ci de interesele strategice ale statului austriac", a subliniat Ederer.

Sef nou la OMV - se infrateste compania mama a Petrom cu Gazprom?

In aceste conditii, Brigitte Ederer si-a exprimat dorinta ca Ministerul austriac de Finante sa se implice intr-o posibila tranzactie dintre OMV si Gazprom, chiar daca acest lucru ar fi dificil. Ederer a subliniat ca este important sa nu aiba loc o privatizare "prin usa din spate", printr-un schimb de active.

In replica, purtatorul de cuvant al OMV, Johannes Vetter a tinut sa precizeze ca ar fi vorba doar de cedarea unor participatii minoritare la unele active. "Nu poate fi vorba de o pierdere a controlului asupra unor active strategice austriece sau internationale ale OMV", a subliniat purtatorul de cuvant.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...