Probleme pentru OMV Petrom? Vanzarile s-au redus, profitul a scazut cu o treime

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 12:27
3228 citiri
Probleme pentru OMV Petrom? Vanzarile s-au redus, profitul a scazut cu o treime

OMV Petrom a inregistrat o scadere importanta a vanzarilor si a profitului in primele 9 luni din 2014. Pentru anul viitor, gigantul energetic va modifica planul de investitii.

Vanzarile companiei au scazut in perioada ianuarie-septembrie cu 11%, de la 18,1 miliarde de lei la 16,2 miliarde de lei.

In primele noua luni ale anului trecut OMV Petrom a avut un profit net de 3,6 miliarde de lei, cu 34% mai mic decat perioada aferenta anului trecut, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Mai mult, productia de hidrocarburi s-a micsorat cu 2%, de la 49,98 milioane barili echivalent petrol (bep) la 49,11 milioane bep. Acelasi declin a fost inregistrat si in cazul productiei zilnice de hidrocarburi, de la 183 bep la 180 bep.

ExxonMobil si OMV Petrom, anunt despre explorarile de resurse din Marea Neagra

Productia de titei a coborat cu 4%, de la 24,08 milioane barili la 23,2 milioane berili, dar productia de gaze naturale a ramas aceeasi - 3,97 miliarde metri cubi.

OMV Petrom a vandut 3,08 miliarde metri cubi (33,39 TWh) de gaze naturale, in primele noua luni, in scadere cu 15%, de la 3,6 miliarde metri cubi (39,13 TWh) si a produs 0,78 TWh de electricitate, cu 57% mai putin comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013.

Per total, vanzarile de produse rafinate s-au micsorat cu 10%, de la 3,91 milioane de tone la 3,5 milioane de tone.

Situatia in trimestrul al treilea

In trimestrul al treilea din 2014 fata de cel din 2013, investitiile de explorare au crescut pana la 370 milioane de lei, datorita forajului sondei Domino-2 in zona de adancime a Marii Negre, precum si forajul cu succes al sondei Marina-1 in apele de mica adancime ale Marii Negre.

"In septembrie, licenta de explorare pentru noua perimetre acoperind o suprafata de 19.000 km2 a fost prelungita pana in septembrie 2017, iar la un alt perimetru s-a renuntat. Toate cele noua perimetre aflate in explorare fac obiectul unui singur acord de concesiune privind explorarea, dezvoltarea si productia. OMV Petrom se afla in parteneriat cu Hunt Oil pentru doua perimetre si cu Repsol pentru alte patru perimetre", se arata in comunicat.

Productia zilnica de hidrocarburi a grupului a fost de 178,1 miliane bep/zi (din care 169,9 milioane bep/zi in Romania), iar productia totala a fost de 16,4 mil bep, cu 2,4% sub nivelul din T3/13, reflectand, in principal, productia mai mica realizata in Kazahstan.

In Romania, productia totala de titei si gaze a fost de 15,63 mil bep, cu 0,8% mai mica decat in T3/13 (15,75 mil bep). Productia interna de titei a fost de 7,0 mil bbl, cu 3,3% sub nivelul inregistrat in T3/13 (7,23 mil bbl), din cauza lucrarilor de reparatii capitale planificate.

Productia interna de gaze a inregistrat o usoara crestere, pana la valoarea de 8,6 mil bep, sustinuta in principal de punerea in productie a unor sonde noi pe zacamintele Totea si Mamu. In Kazahstan, productia a inregistrat valoarea de 0,76 mil bep, cu 26% mai mica fata de perioada similara a anului 2013, reflectand, in principal, dificultatile legate de integritatea conductelor, precum si declinul natural al unor zacaminte-cheie.

Volumul vanzarilor de hidrocarburi a scazut cu 4% comparativ cu T3/13, deoarece usoara crestere a volumului de vanzari de gaze in Romania a fost contrabalansata de volumele mai mici din Kazahstan, precum si de scaderea vanzarilor de titei si condensat in Romania.

Planurile pentru 2015

"Disciplina noastra financiara riguroasa din ultimii ani si alocarea stricta a capitalului ne-au permis indeplinirea obiectivelor pentru primele noua luni, in pofida volatilitatii recente a pretului titeiului. Am reusit sa stabilizam in linii mari productia din Romania si am implementat proiectele de investitii planificate. (...)

Contextul de piata mai putin favorabil si cu volatilitate ridicata, ne determina sa revizuim planurile de investitii pentru 2015. Acestea vor fi anuntate pe 19 februarie 2015, odata cu rezultatele financiare pentru trimestrul al patrulea si a celor preliminare pe anul 2014. Un cadru fiscal si de reglementare stabil si predictibil, favorabil investitiilor, ramane o conditie-cheie pentru viitorul nostru program de investitii", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

C.P.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...