Ziare.com

Toti oamenii presedintelui. Ai presedintelui OMV

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 29 Septembrie 2019, ora 17:23

   

Toti oamenii presedintelui. Ai presedintelui OMV
Petrisor Peiu
In data de 23 iulie 2004, Romania si-a cedat catre firma austriaca OMV cea mai mare bogatie pe care o detinea la acea data: compania nationala de petrol si gaze PETROM.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Operatiunea respectiva a fost imediat secretizata, desi privea, repet, cea mai mare bogatie a natiunii noastre de atunci si cea mai mare si mai importanta firma din tara, una dintre cele mai mari firme din regiunea central si est-europeana.

Privatizarea respectiva s-a facut sub atenta supraveghere a unor "consultanti" condusi de catre angajatii bancii Credit Suisse First Boston: azerul Vadim Benyatov si cehul Michal Susak, incadrati de catre celebrul "spion" bulgar Stamen Stancev (toti trei dovediti vinovati).

Credit Suisse First Boston a ajuns sa castige statutul de consultant al acestei privatizari in urma unei manevre scandaloase de descalificare a Bank of America, care a castigat, de fapt, licitatia.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Decizia de a alege consultantul respectiv si de a vinde PETROM-ul catre austrieci a fost luata de echipa care conducea Ministerul Industriilor si Resurselor de atunci: ministru era Dan Ioan Popescu, iar secretari de stat Iulian Iancu si Andrei Grigorescu, ambii oameni de meserie, Iancu provenind din industria gazeifera, iar Grigorescu din industria petroliera.

Atat Iancu si Grigorescu, precum si Popescu stiau foarte bine ce fac, ce vand, cui vand si mai ales ce consecinte vor fi asupra economiei romanesti. Ar fi important de retinut faptul ca, pentru a se vinde PETROM catre austrieci, s-a refuzat oferta americanilor de la Occidental Petroleum.

Poate unii dintre mai-marii de atunci nu se vor mai mira atat de ce nu ii iubesc americanii...

Acum sa ne uitam la cifrele mari, nu la povestile vandute de politicieni. Atunci, in 2004, PETROM producea 5,46 milioane de tone de titei si 6,44 miliarde metri cubi de gaze naturale.


Sursa: AICI


Ei bine, cumparatorul OMV producea abia 3,75 milioane de tone titei si doar 2,93 miliarde de metri cubi de gaze. Adica la jumatate fata de PETROM!


Sursa: AICI


Dar asta nu e tot: inainte de fatidica zi de 23 iulie 2004, OMV detinea rezerve de hidrocarburi totale de 384 milioane tone titei echivalent, iar PETROM detinea rezerve de 1,025 miliarde tone de titei echivalent, adica de trei ori mai mult! Acum, hai sa stam stramb si sa judecam drept: cum sa vinzi cea mai mare firma a tarii unei firme straine, de trei ori mai saraca in resurse? O fi existand vreun motiv? Pai sigur ca da.

Mai intai, hai sa vedem cum arata fotografia afacerii OMV in anul 2004: cifra de afaceri era de 9,88 miliarde de euro, din care fix 10% era reprezentat de exploatarea resurselor (988 milioane de euro), restul provenind din rafinare si vanzare (inclusiv a produselor petrochimice) 8,38 miliarde de euro si 394 milioane de euro provenind din petrochimie. Exploatarea si procesarea gazului nu aduceau mai mult de 784 milioane de Euro.

Exploatarea rezervelor de hidrocarburi nu aducea venituri, pentru ca nu prea aveau ce explora. Iata de altfel cum arata rezervele dovedite dupa achizitia PETROM:Sursa (inclusiv pentru datele privind cifra de afaceri pe componente): AICI.


Ei, si acum sa vedem cum arata, din punct de vedere al proportiei diferitelor componente, PETROM in anul 2004: 16.700 miliarde de lei - valoarea adusa de exploatare (la cursul de atunci 400 milioane de euro), 48.600 miliarde de lei din rafinare (adica 1,2 miliarde de euro) si 26.000 miliarde de lei (650 milioane de euro) din vanzare/marketing. O cifra de afaceri, asadar, de peste 2 miliarde de euro.

De ce inregistra PETROM de doua ori si jumatate mai putini bani din vanzarea hidrocarburilor decat OMV, desi producea de doua ori si jumatate mai mult este o intrebare la care niciun politician de dupa 1990 nu a avut curajul sa raspunda niciodata.

Resursele de gaz din Marea Neagra erau licentiate catre PETROM, asa cum lesne se poate observa:Capacitatea de rafinare era de 6,43 milioane de tone, dintre care 2,99 milioane de tone la Arpechim Pitesti si 3,43 milioane de tone la Petrobrazi. 300 de milioane de euro reprezentau vanzarile produselor petrochimice in 2004, o cifra similara cu cea de la OMV. Si se producea, evident, in primul rand catre export:Sursa (pentru toate datele de mai sus): AICI


Ei, dragii mosului, pana si un modest absolvent de liceu de la Videle si-ar fi dat seama de ce a cumparat OMV-ul austriac PETROM-ul nostru atunci, doar citind aceste cifre sintetice: numai pentru rezervele de hidrocarburi si pentru piata! Consecinta: capacitatea de rafinare si petrochimia trebuia sa fie inchise, pentru a nu concura industria austriaca...

Ce vedem astazi, dupa 15 ani? OMV a inchis jumatate din capacitatea de rafinare (rafinaria de la Pitesti) si intreaga industrie petrochimica, dar s-a lafait in resurse de gaz si titei, ba chiar s-a instapanit si peste vreo suta de miliarde de metri cubi de gaz de pe fundul Marii Negre, desi nu are niciun fel de expertiza pentru asta.

Dan Ioan Popescu este un pensionar de lux, care isi rontaie zecile (sutele?) de milioane intr-o batranete senina, uitat total de temuta DNA, intr-unul dintre cele mai tulburatoare cazuri de amnezie juridica din istorie.

Iulian Iancu este specialistul numarul 1 al PSD-ului in industrie, fiind si aranjorul legii de exploatare off-shore din Camera Deputatilor. Iar Andrei Grigorescu? Ei bine, acesta si-a lasat un urmas demn, chiar pe fiul sau, basculat ministrul Energiei in Guvernul Ciolos, al tehnocratilor(!!??).

Totusi, tehnocratii astia nu se puteau naste si din familii normale?, intreb si eu pentru mai multi prieteni votanti.

Ei, si acum hai sa admiram un sir surprinzator de coincidente, sa vedeti si voi, bietilor romani, ce poate iesi din OMV-ul asta, din cei doar 13.000 salariati ai OMV-ului in Romania (mai putin de 0,3% din masa salariatilor din Romania).

Intai ne vom aduce aminte de Mihai Razvan Ungureanu, ministru de Externe (2004-2007), director al SIE (2007-2012 si 2015-2016) si chiar prim ministru (in 2012). Ei bine, Mihai Razvan Ungureanu a locuit la Viena intre anii 2000-2004, acolo unde reprezenta Pactul de Stabilitate pentru Sud-Estul Europei, institutie condusa de catre fostul vice-cancelar austriac, Erhard Busek (2002-2008).

Busek fusese anterior reprezentantul Austriei pentru extinderea Uniunii Europene. Acuma, sa vezi minune mare: sotia lui Ungureanu este medic de meserie, drept pentru care primea de la OMV suma lunara de 7.000 de euro pentru "servicii de consultanta medicala" (cel putin din 2009 si pana in 2016). Sa repetam suma: 7000 euro/luna! Oare din cei 60.000 de medici din Romania, OMV-ul n-a gasit-o decat pe sotia ministrului de Externe, mai apoi seful SIE si premier???

Poate a fost o coincidenta faptul ca, in perioada mandatului de la SIE al lui Ungureanu, OMV a capatat si perimetrele de gaze naturale din Marea Neagra si a inchis si rafinaria de la Pitesti si petrochimia.

A plecat Guvernul Ungureanu si au venit guvernele Ponta. Pe cine aduce acest guvern ca proaspat ministru al Energiei, in anul 2014? Pe nimeni altul decat pe Razvan Nicolescu, absolvent al liceului din Videle (o fi avut-o profesor pe Viorica Dancila?) si ditamai director (intre 2008-2014) de afaceri publice si comunicare la firma detinuta de OMV, la PETROM.Coincidenta sau nu, la mai multe luni de la plecarea sa din Guvern, pe 18 noiembrie 2015, Comisia Europeana accepta, printre cele 195 de proiecte energetice "de interes comun", asa-numitul proiect BRUA, o conducta care sa aduca gazul caspic provenit din sistemul TAP-TANAP si gazul din Marea Neagra, prin Bulgaria, Romania si Ungaria tocmai in ... Austria. In aceeasi Austrie unde, la Viena, se afla hub-ul de gaze de la Baumgarten, detinut si operat de catre Central European Gas Hub AG, avand actionar majoritar pe (surpriza?) OMV, in proportie de 65%:Sursa: AICI


Oricum, ma intreb, nu de putine ori, de ce diverse sindrofii fripturiste sau chiar studiourile TV preamaresc virtutile unei conducte care va veni din Bulgaria cu o capacitate de 1,7 miliarde de metri cubi si va pleca in Ungaria cu o capacitate de 4,4 miliarde de metri cubi?

Totusi, doua treimi din Romania nu are acces la gaze, iar centralele electrice pe carbuni se apropie de extinctie cu asemenea guverne indolente.
Oare de ce niciun analist sau consultant platit cu mii de euro lunar nu spune ca 3.500 din cele 6.700 de scoli din Romania nu sunt alimentate cu gaz metan, ci cu lemne? (Sursa: AICI).

Sau oare de ce am face hub-ul OMV-ului si mai mare in loc sa ne facem noi unul in Romania, de unde sa deservim Republica Moldova, Serbia, Bulgaria si Ungaria? La aceste intrebari nici macar domnul fost ministru Nicolescu nu cred ca ar vrea sa raspunda. Oricum, pare ocupat sa conferentieze despre faptul ca 50,7% dintre romani prefera energia produsa de panourile solare (fotovoltaice), 46,3% energia eoliana (produsa de vant), 35% energia produsa de hidrocentrale, 17,5% energia produsa prin arderea deseurilor (biomasa), 16,8% energia produsa prin arderea carbunelui si doar 11,1% energia produsa prin arderea gazului natural...

Ce ecologist pare romanul statistic: jumatate vor panouri solare si doar 11% centrale pe gaze! Asta in vreme ce romanii reali gem de greutatea facturilor incarcate cu subventii pentru energie "verde". Hai mai bine sa trimitem gazele in Austria sau Ungaria, sa le arda fraierii aia poluatori in centrale.

Evident ca, dupa debarcarea precipitata a Guvernului Ponta, la Ministerul Energiei nu putea sa apara chiar un om de pe strada. Tehnocrati, tehnocrati, dar sa ii stim si noi: noul ministru nu este altul decat consilierul lui Nicolescu, Victor Grigorescu, fiul lui Andrei Grigorescu, fostul secretar de stat de pe vremea privatizarii PETROM. Alta coincidenta, desigur, precum si continuarea pregatirii finantarii pentru sistemul de conducte BRUA.

E, poate, momentul sa ii intrebam din nou pe cei doi ministri de ce nu a fost o prioritate si vreun proiect in care sa folosim gazele de la Marea Neagra sau din Marea Caspica pe teritoriul Romaniei? Vreo conducta care sa deserveasca cei 65% dintre romani care nu au acces la gaze? Vreo centrala electrica pe gaze, alta decat cea a OMV-ului de la Brazi?

Tot in guvernul tehnocrat a poposit, ca secretar de stat insarcinat cu resursele minerale (printre altele) la Ministerul Economiei si Comertului, si fostul director de strategie si relatii cu investitorii de la OMV-Petrom (2007-2014), Sorana Baciu (Sursa: AICI). Precis tot o coincidenta.

Trece timpul si ajungem la guvernele lui Liviu Dragnea, unde o gasim cocotata in fotoliul de premier pe chiar Viorica Dancila, nimeni alta decat sotia lui Cristinel Dancila, salariat al OMV cu un mizilic de 8.000 euro/luna. Unde? La Videle, cum unde?

Adica doamna care trebuie sa decida ce redevente plateste OMV, ce conditii trebuie sa indeplineasca OMV pentru a i se da voie la borcanul cu miere (gaze) de pe fundul marii, ei, da, respectiva doamna are un sot care primeste 8.000 euro pe luna de la OMV. Bani de cateva brose, desigur. Si evident asta e tot o coincidenta.

Dar cu cine se bate acum, la alegeri, sotia lui Cristinel Dancila? Pai cu Dan Barna, sotul doamnei Olguta Dana Totolici, Head of Reward & Respect Labour Litigation Department la aceeasi OMV-PETROM. Ca sa nu se supere nimeni, salariul sotiei lui Barna este tot de 8.000 euro/luna. Desigur, inca o coincidenta!

Acum sa va intreb si eu cate ceva:

1. De ce iau toti acesti soti sau sotii cate 8.000 euro/luna? E doar o coincidenta?

2. De ce nu avem niciun politician important cu sotia/sotul lucrator la Automobile Dacia (o firma cu acelasi numar de angajati precum OMV-Petrom)? Sau la Electrica? Sau la Lidl? Sau la Kaufland?

3. Din cei aproape 6 milioane de romani care lucreaza, care este probabilitatea sa avem doi soti de candidati la presedinte proveniti din cei numai 13.000 de angajati OMV?

4. De ce s-au inchis rafinaria de la Pitesti si petrochimia din Petrom?

5. De ce nu se branseaza la gaze doua treimi din Romania?

6. De ce nu se construiesc centrale electrice pe gaze in Romania, desi gazul este cel mai curat combustibil si arderea sa are cel mai mare randament?

Pot Iulian Iancu sau Mihai Razvan Ungureanu sau Razvan Nicolescu sau Victor Grigorescu sau Sorana Baciu sau Viorica Dancila sau Dan Barna sa raspunda macar la o singura intrebare din cele 6?

P.S. Pentru Viorica Dancila: intrebarile sunt retorice, nu va chinuiti consilierii...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre productie OMV Petrom OMV Romania
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 105124 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
41 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Despre politica, responsabilitate si grija, fata de tara, in una

din cele mai sarace si corupte tari de la periferia UE, cu ex documentate, cu grafice colorate, din partea unui fost consilier al celui mai prolific om de stat cu nenumarate oo, sublim si induiosator act jurnalistic curat deontologic.
A, sa nu uitam bomboana moralizatoare dupa acest minunat material revelator despre cat de incurcate sunt itele politicii in tara unde democratia este desavarsita de statul si spiritul fesenisto-uselist-pesedist care caracterizeaza RO demo, oferita de insusi autor in post scriptum: "P.S. Pentru Viorica Dancila: intrebarile sunt retorice, nu va chinuiti consilierii..", serios d-le profesor ?
Oricum va multumesc pentru ca ne aratati iarasi ce destin cuprinde o natiune in care oamenii de langa putere, jurnalisti, analisti, consilieri etc, ne infatiseaza adevarul savarsit deja numai dintr-o anumita perspectiva care favorizeaza indoiala, confuzia, neincrederea in stat in una din cele mai sarace si corupte tari de la periferia UE.
PS La final as vrea sa va rog frumos sa va aplecati atentia si asupra altor momente delicate din proaspata istorie prezumat democratica a noastra, ca natiune desigur, cum ar fi disparitia miraculoasa a flotei, a padurilor, a drumurilor. Ce parere aveti, se poate ?

 

o mie de vorbe....

nu fac 2 parale.
totul s-a intamplat la indemnul occidentului ca statul nu are business in a fi participant direct in economie. asta era in 2004.
4 ani mai tarziu in 2008 la crash-ul bursei si a economiei 'intzeleptzii' care au sfatuit romania ,pompau $$$ miliarde in companii falite sa le tzina pe linia de plutire.
ei au putut participa in economie ca era vorba despre companii 'too big to fail'.
dar se pare ca romania nu a invatzat nimic atunci.
intre timp a facut greseli masive care saboteaza economia natzionala tot la sfatul 'prietenilor'.
fiecare isi merita soarta.

 

Ce ar mai fi de spus?

1. La momentul vinderii Petrom, Austria avea Presedintia UE. Cam tot asa, la momentul vinderii Electrica catre Enel, la Presedintia UE era Italia. Cred ca spune tot. Cam asa e cu Schengen. Toti ne vad ca o *** de muls. De ce sa nu profite?
2. Cel mai grav este ca sotia lui Ungureanu lua bani de la o firma straina tocmai cand sotul ei era director la SIE!!!! Cati or mai fia sa si nu stim de ei?
3. De ce acuzam noi, din moment ce ANI si DNA nu au gasit nici o buba? Insemna ca noi suntem carcotasi? Sau impotriva strainilor care cica ne vor binele?

La momentul vinderii

Cu cativa ani inainte, Romania facea pasi timizi catre aderare. La momentul vinderii, in mod miraculos, Romania incheiase capitole importante ale tratatului de aderare.
Concluzia: cu inca un Petrom eam si in Schengen, de mult.

@hc-ct: "iarna nu-i ca vara"! comentariul tau e de "2 parale"!

intre timp, tu hc-ct=2 parale, ti-ai vindut votul pt. zahar, ulei, etc. + 50 RON......IPOCRIZIA romanilor din Romania e ETERNA!! asta e diferenta dintre voi, romanii din Romania si noi emigrantii: satui in primul rind de cei ca voi, am ales alte tari.....nu pricepi ce spun pt. ca nu vrei sa pricepi, stiu si asta!!

hahaha!!!!

emigrantule...anonim noroc cu revolutzia ca altfel erai un anonim in romania. ce stii tu despre mine sa faci asemenea afirmatzii? nimic! doar dai cu bata in balta.
pentru cunostintza ta cand eu eram in canada tu mergeai pe stadionul 23 august la urale pentru conducatorul iubit.
probabil ce varsta ai tu atatzia ani de munca am in canada.
get lost ..AH!

si cand ma gandesc

ca sotia neligitima a lui barna ilie castiga multi bani de la omv petrom, nu pot decat sa-l felicit ca poate va deveni presedinte si nu va avea nici un fel de obligatii fata de aceasta firma

Lumea incotro

Nimic intamplător.
Natiunile isi pierd independență, devin tot mai indatorate. Cu alte cuvinte natiunile dispar. Granitele la fel dispar.
Globalizare!
Băieții astia sunt pilonii guvernului mondial, azi conduc din umbra, maine pe fata; cu sediu la Viena!
Mai contează cetatenia? Ieri cetatean roman, azi cetatean european, maine cetatean mondial.
Ce tare!

 

Intre "cetatean mondial" si pensionar komuist ai ales, a doua!

Asta e realizarea vostra: ati muncit la komuisti si luati pensie de la capitalisti! Bravo!

Da mai,

mai bine cetatean roman intr-o tara condusa de corupti imbogatiti peste noapte care controleaza totul in folosul lor si al camarilei lor decat cetatean european, caz in care nu ar mai putea fura ca in codru.
Tu ori faci parte din camarila de care spuneam fie din nostalgicii comunisti care i-au adus pe astia la putere.

Articol excelent !

Jaf national generalizat!Cea mai corupta tara din Europa..

 

Păi domne, privatizarea PETROM s-a făcut

cu mult schepsis. Si numai pentru că sustriecii au virat parandărătu' ăl mai teapăn, ca să se aleagă cu borcanu' cu miere.
Evident, falnica justitie romană n-aude, n-a vede

o Natie fara Visuri

Natia asta nu are Visuri. Pesemne pentru ca n-are cine sa i poarte Visuri Marete, ca daca ar avea cine, s-ar vedea.

Pentru ca Natia nu are, toti ceilalti de pe-aici, fiecare dupa puteri, isi implinesc propriile visuri. Probabil ca toti ceilalti, la modul absolut, pentru ca daca ar fi altfel, s-ar vedea, mai altfel spus cred ca si sistemul imunitar al natiei are propriile visuri de implinit...

Problema e ca Natia nu are Visuri,
nu ca altii isi implinesc, pe-aici, propriile visuri.

Visurile, Dorintele, Nazuintele sint cele care proiecteaza viitorul, or daca noi n-avem d-astea,
...vom avea viitor!, cum sa n-avem, dar un viitor pe care altii! il viseaza pentru Romania, in locul nostru, cu drag de ei,
ca daca nici macar noua, neamului, nu ne mai e drag de noi, altora de ce le ar fi.

 

"Natie fara Visuri"? "Somnul natiunii naste monstrii" se vede!

*

Ati omis cel mai important lucru

Adrian Nastase a fost tartorele afaceri OMV,guvernul Nastase a secretizat contractul.
Vad ca nici macar nu este pomenit macar.
Tot Nastase a semnat contractul Bechtel(secretizat)

 

In conditiile astea este chiar de mirare cum nu a aparut in Romania

o miscare politica care sa-i traga in teapa pe astia, la propriu, nu la figurat. Sa ne amintim, cam tot asa a aparut si miscarea legionara. Iar Barna asta este in mod clar in conflict de interese, acum, ca este candidat la prezidentiale. Chiar m-am mirat cum a ajuns omul, dupa doi ani de politica mediocra si gafe mari sa ajunga sa se vrea presedinte si, culmea, sa aiba si voturi. E clar ca cineva il finanteaza. Eu credeam ca vreo mafie din RO dar se pare ca este o mafie externa.

 

Ce facem, iertam toate ticalosiile astea?

Strasnic articol! Petrisor Peiu rasuceste cutitul in rana, celor care mai simt ceva, care nu s-au transformat in legume.
In tara asta s-au produs TRADARI SI JAFURI IMENSE! Niste tradatori, exploatand prostia si credulitatea poporului, bazandu-se pe fauna politica ahtiata dupa furat, au facut incredibile marsavii. Acum stau in liniste, bucurandu-se de comisioanele imense.
Iar noi ce facem? Asistam, ca vegetale ce suntem, la continuarea jafului care se face prin aceleasi metode, cu ajutorul altor unelte.
Unde ne sunt conducatorii, reprezentantii nostri cand gazul metan si alte bogatii ale tarii merg sa asigure prosperitatea altor popoare, care au conducatori adevarati?
Eu cred ca suntem unul dintre popoarele cele mai risipite, mai atacate de boli incurabile, mai secerate de accidente si la discretia jefuitorilor fiindca nu iubim suficient dreptatea, adevarul.
DREPTATEA si ADEVARUL sunt medicamente, ele vindeca! Ne-ar vindeca de toate, daca am face lumina si dreptate pana le capat.

 

Strasnic articol! Si ce titlu inspirat!

Domnul Petrisor Peiu imbina doua talente aparent incompatibile: pe cel literar si pe cel de analist economic foarte temeinic.
Dar cel mai important lucru este ca iubeste adevarul, ca isi iubeste tara si ca nu e indiferent la atacurile devastatoare impotriva ei.
Fiecare articol pe care il scrie este si o lectie de economie, dar mai ales o lectie de patriotism.
Cred ca, pentru fiecare articol ar trebui sa scrie o varianta destinata celor mai putin priceputi la economie, la statistici. Difuzate cu buna credinta (nu exploatate de sarlatani precum Gusa sau Hoandra), ar contribui enorm la trezirea acestui popor.

 

@Emigrantul-Anonim

Sigur ca da. Drumul nostru a fost similar cu acela al vecinilor nostri. A fost acela al tarimului cuprins intre trei imperii, nemiloase, bestiale.
Post '89, ratacirea nostra se datoreaza exclusiv conducatorilor.
Spune ce au facut conducatorii nostri pst '89 altceva decit prostii mizerabile?
Spunne-ne unde era scumpa tara condusa de inspirati cu buna-credinta, nu de niste porci?

"inspiratii cu buna-credinta" AU EMIGRAT!!

A fost o selectie naturala care a inceput timid in '90 si a devenit fenomen de masa dupa 01.01.07 cind a atins apogeul. Emigreaza si acum tot ce e bun/capabil/profesionist! Exemplu: la firma ta pe cine ai angaja din guvernul dancila? pe nimeni! L-ai angaja pe orlando la facturare marfa? NU! pai vezi....cum? nici manipulant? da, pe fifor, la paza? nici pe el?

RASPUND..euuuu..

..fiindca se poateeeee..!! fiindca poporul asta al meu e asa de inferior , de proasta calitate, ca din istorie stim ca am fost singurii din regiune care ne am aplecat de bunavoie la orice cotropitor, ca ne dadeam peschesul la turci si copiii, de buna voie,ca ne am dat la rusi..de bunavoie...ca ne turnam intre noi la secu pe vremea lui ceau..de bunavoie.. ca dupa 1990 am devenit una din cele mai important vaci de muls de catre straini..de bunavoie...ca fetele din romania fac mai mult de 50% din totalul prostituatelelor din europa...ca aici vin pedofilii sa ne violeze si omoare copiii..ca ne vindem ce avem mai de pret..pamantul pe care calcam..de bunavoie...ptr un pumn de arginti...!!
ce ar putea sa raspunda cei pe care ii intreaba autorul articolului..?

 

Ce bigui p'acilea!

Pai alte popoare nu s-au aplecat de voie, de nevoie la turci, la rusi, la Securitate?
Ce sa faca un popor tradat de conducatorii lui? Cauta cai de supravietuire, fiecare cumm poate, pina ajunge constient de tradarea pe care la inceput o sustine inconstient.
Cind poprul ajunge constient de tradarea conducatorilor lui, este vai de capul conducatorilor. Uita-te la PSD! Ce i se intimpla acum visau conducatorii lui dupa cistigarea alegerilor la finele anului 2016?

"Mindri ca sunteti romani"!! Oare??

*

Superb material!

4. De ce s-au inchis rafinaria de la Pitesti si petrochimia din Petrom?

5. De ce nu se branseaza la gaze doua treimi din Romania?

6. De ce nu se construiesc centrale electrice pe gaze in Romania, desi gazul este cel mai curat combustibil si arderea sa are cel mai mare randament?

Intrebari la care institutiile statului si conducatorii tarii trebuie fortati de catre popor sa raspunda. Cine nu are un raspuns un raspuns convingator la a aceste intrebari nu are ce cauta in fruntea tarii.

Alte intrebari tulburatoare:
La ce sunt buni politicienii? Ce fac de fapt acesti politicieni? Sunt ei constienti de rezultatul faptelor lor?

Se vede cu claritate ca progresul tarii, atit cit este, se datoreaza doar mersului istoriei, actiunii poporului si influentei occidentului, politicienii aparind in acesta epopee ca o ceata primitiva, zgomotoasa.

 

Ar putea

lansa, un partid ajuns la guvernare, intr-un mandat de 4 ani, un program de conectare la gaze a măcar 25-30% dintre utilizatorii casnici, pe langă cei 30% existenți ? Că altfel, intr-un viitor nu prea indepărtat, o să rămanem și fără păduri și fără gaz.

 

Ar putea!Da, ce interes AR AVEA?ce cistig le-ar iesi din asta?

*

Ar cistiga

recunostinta vesnica a poporului roman. Nu ajunge?

Hai sa vedem un exemplu

Oradea este un oras pentru care, multa vreme, gazul a insemnat o poveste frumoasa. Incet, la inceput de secol XXI, gazul s-a apropiat de cetatenii orasului.
Cu toate acestea, conectarea la gaz a ramas o iluzie pentru marea masa a oradenilor.
In plus, primaria a adoptat, prevazatoare, un regulament prin care celor bransati la CET-ul oradean sa li se refuze optiunea de a trece la centrale de apartament.

Asa ca... degeaba extindem reteaua, caci tot noi (romanii) gasim mijloace prin care sa ne punem bete-n roate...

Domnule Peiu, felicitari pentru articol!

Acest articol trebuie folosi in campania presidentila ca tema de discutie pentru a vedea a testa reactia candidatilor. Este indmisibil sa-ti vinzi resursele strategice pentru firimituri. Jalnici conducatori si factori de decizie are si a avut Romania.Tradatori de tara si de neam!

 

@Pribeagul: "recunostinta vesnica a poporului roman"? Aiurea!!

Esti naiv! Ei vor sa cistige alegerile! ATIT!!! Nu-i intereseaza absolut deloc "recunostinta vesnica a poporului roman" Garantat 100%!!

"Toti oamenii presedintelui. Ai presedintelui OMV"

- e jale majora ! :o(((

 

Admiterea Romaniei in NATO(2004)si UE(2007)si aceste concesii!

Romania a fost admisa in NATO si UE la cativa ani dupa tarile Visegrad!
Personal cred ca aceste concesii,pagubitoare pentru tara ,au un substrat,legat de admiterea tarii noastre in cele doua organizatii,de unde si caracterul "secret"in unele cazuri!
Sa recapitulam.
Romania a fost admisa in NATO in 2004 si in UE in 2007,ambele organizatii functionand pe baza votului unanim al membrilor!
Cu exceptia uzinelor Dacia (pe care "patriotul"Roman voia sa le inchida)predate grupului Renault in sept.2009,cu efecte absolut remarcabile in folosul Romaniei,alte cedari dezazavantajoase pentru Romania si ,stranii,au avut loc in perioada admiterii tarii noastre in cele doua structuri!
-OMV tranzactionata in 2004,beneficiar Austria
-MOL,reteaua de benzinarii ,in 2000,beneficiar Ungaria tara fara experienta,nici pe departe in comparatie cu Romania,in domeniul petrolier,
-Bechtel 2004,beneficiara o firma americana,Valoarea initiala a contractului a fost de cca 2,2 mld dol crescand ulterior la aberanta suma de cca 4-5 mld.$!!!!!
Contract anulat ulterior de partea romana!
etc etc
Va sugereaza obstructinarile Olandei la admiterea Romaniei in spatiul Schenghen,pentru care indeplinim toate criteriile tehnice?
Stranie este situatia Olandei care admite consumarea drogurilor interzise in celelalte tari Schenghen,unde ,din Olanda pot circula liber!
Dar de obraznicia Ungariei care a trimis o scrisoare OECD,cerand blocarea admiterii Romaniei pe motiv ca justitia romana a anulat un abuz legat de un pretins liceu confesional maghiar in Targul Mures?
Curat amestec grosolan in treburile interne ale unei tari!
In mod de neinteles,in 2008 Guvernul Tariceanu si ministru de externe,Ungureanu(iarasi?)a semnat un acord ilariant prin care lasa in Ungaria toata averea patriotului roman Gojdu,incalcand vointa testamentara a acestui care o transmitea Bisericii Ortodoxe Romane din Ardeal!!!
Din fericire "acordul"a fost respins de Parlamentul roman ,act consfintit prin decret prezidential de pres.Basescu!
Este de neinteles incapacitatea guvernelor romane de a pune stop atacurilor si ingerentelor in afacerile interne ale tarii de catre sovinii de la Budapesta!Teo

 

Nu prea cred ca cedarile astea de bogatie nationala

...au fost prețul intrării in NATO!
Cedari catre Austria și Ungaria, două puteri militare de mana IV sau V? Haida-de! Dacă ar fi fost vorba de USA, de UK, de Franta, as mai zice, dar asa e ridicol!
Aici e vorba de CORUPTIE pura, de "cine da spaga mai mare"!

Coruptie pura sau PROSTIE" pura"

Rautatea este o manifestare a "prostiei",
iar "prostia" ese rezultatul "comoditatii".

@stan

Atat NATO cat si UE functioneaza pe baza unanimitatii si a dreptului de veto egal pentru toate tarile membre!
Nu exista tara mare sau mica atunci cand se pune problema dreptului de veto!
Ungaria,"prietena"Romaniei putea spune "NU"fara comentarii!
Teo

@liviu_69:"Bulgaria a cedat Banca Nationala"

Bulgaria a cedat Banca Nationala Germaniei si a facut f.f. bine!! Pe litoralul bulgaresc poti plati in: RON, Leva, USD, Euro, etc. Poti plati in Leva la Mamaia Nord? NU! Cel mai tare si mai nou: se accepta si tichete romanesti de vacanta...cum se descurca bulgarii cu tichetele romanesti de vacanta? ce fac cu ele? sunt teoretic valabile doar in Romania!?!?! uite ca se descurca, altfel nu le-ar primi!

Bulgaria ce a cedat ca sa fie admisa??

Romania a intrat in EU pt. principala sa resursa: Forta de MUNCA CALIFICATA = 6 milioane romani trimit in tara 12 miliarde Euro/an! bani pe care marile lanturi de supermarketuri"se straduiesc" sa-i duca inapoi de unde au venit!!

Bulgaria a cedat Banca Nationala

(de atunci au curs fix de schimb)
Ai nivelul de trai decis de "stapani" !
De acord, integrarea a fost pretextul pentru a incasa comisioane - se putea si fara insa nu am avut politicieni inteligenti dedicati tarii si nici nu stiu cand vom avea asa ceva. Politicienii descrisi de Eminescu si Caragiale nu s-au schimbat ! Oare ce ce ? - Sunt valabile doar explicatiile care nu dau vina pe altii!


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor