Gazprom, OMV si Bursa din Viena pun bazele unei burse a gazului

Miercuri, 05 Noiembrie 2008, ora 16:37
1118 citiri
Gazprom, OMV si Bursa din Viena pun bazele unei burse a gazului

OMV si Bursa din Viena au ajuns la un acord cu Gazprom, cel mai mare expotator European de gaze, pentru dezvoltare unui centru de gaz si pentru constituirea unei burse a gazului, informeaza institutia energetica austriaca.

In noua companie mixta, OMV si Gazprom vor detine fiecare cate 30% din actiuni, in timp ce Bursa din Viena si Centrex Europe Energy & Gas AG, companie ce opereaza in sectorul gazelor naturale, vor detine cate 20% din actiuni, informeaza NewsIn.

OMV detine deja centrul de gaze naturale de la Baumgarten, orasel austriac in apropierea granitei cu Slovacia, prin care transporta anual aproximativ 64 miliarde metri cubi gaze naturale, precum si Central European Gas Hub (CEGH), platforma de tranzactionare a gazului transportat prin Baumgarten.

In urma acordului, CEGH ar urma sa devina cea mai mare plaforma de tranzactionare a gazului din Europa.

In privinta bursei gazului, ea ar urma, de asemenea, sa devina una pentru intreaga Europa Centrala si sa aiba piete la vedere (spot) si la termen (futures).

Tranzactia, care are nevoie de aprobare din partea autoritatilor de reglementare austriece si europene, este estimata sa se finalizeze in 2009.

Gazprom furnizeaza deja un sfert din gazul natural consumat in Uniunea Europeana, iar o treime din gazul rusesc importat de UE trece prin centrul de la Baumgarten - unde ar urma sa fie si unul din capetele conductei Nabucco, proiectata de UE tocmai pentru a reduce dependenta de gazul rusesc.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#gazprom, #OMV, #Bursa din Viena, #centru gaze, #bursa gaze naturale , #stiri OMV