Iranul preseaza OMV sa incheie un acord pentru Nabucco

Vineri, 12 Septembrie 2008, ora 20:30
1509 citiri
Iranul preseaza OMV sa incheie un acord pentru Nabucco

Ministrul iranian al Petrolului, Gholam Hossein Nozari, a avertizat vineri grupul petrolier austriac OMV ca, daca acesta nu semneaza un acord cu Teheranul pentru gazoductul Nabucco, Iranul se va orienta spre alti parteneri.

Gazoductul, care trebuie sa conecteze regiunea Caspica si Europa, va ocoli teritoriul rus pentru a reduce dependenta energetica a Europei fata de Rusia.

"Austriecii trebuie sa se miste repede si sa transforme acordurile preliminare in acorduri efective. Timpul ne preseaza si nu vom astepta la nesfarsit", a declarat ministrul iranian intr-un interviu acordat cotidianului austriac Wiener Zeitung, citat de AFP.

Iranul "are mai multe optiuni", a avertizat ministrul, adaugand ca tara sa "nu a semnat niciodata atatea contracte ca anul acesta". El a citat contractele semnate cu India, Pakistanul, Elvetia si Venezuela.

OMV este unul dintre cei sase membri ai consortiului care va construi gazoductul Nabucco, proiect care a inregistrat mai multe intarzieri.

Dar consortiul, din care fac parte si grupul ungar MOL, romanesc Transgaz, turc Botas, bulgar Bulgargaz si german RWE, nu reuseste sa atraga suficienti investitori pentru a finanta acest proiect, avand in vedere ca Europa ar putea sa nu gaseasca suficient gaz pentru ca proiectul sa fie rentabil. Nabucco ar trebui sa transporte circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz.

Vineri, ministrul iranian al petrolului s-a declarat optimist cu privire la sansele incheierii unui contract cu OMV.

"Toata lumea stie ca proiectul Nabucco nu poate functiona fara Iran: o tara care detine 16% din rezervele de gaz mondiale nu poate fi ignorata", a spus el.

"Constat ca austriecii sunt foarte dornici sa finalizeze acest proiect. Europa are nevoie de Iran si de Austria. Aceasta tara, care are excelente raporturi cu noi, ar trebui sa dea exemplul", a subliniat ministrul iranian.

Cu o lungime de 3.300 de kilometri, Nabucco, a carui constructie este prevazuta sa inceapa in 2009 si sa se incheie in 2013, urmeaza sa lege regiunea Caspica de Austria, prin Turcia si Balcani. Obiectivul principal al acestui proiect este sa reduca dependenta energetica a Europei fata de Rusia.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Gholam Hossein Nozari, #Iran, #OMV, #nabucco , #stiri OMV