Seful OMV: Rezervele de gaze din Marea Neagra sunt uriase

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 15:51
4248 citiri
Seful OMV: Rezervele de gaze din Marea Neagra sunt uriase

Rezervele de gaze din Marea Neagra sunt unele uriase, circa doua treimi din productia OMV provenind din doua tari: Romania si Austria, a declarat, in cadrul unui interviu acordat revistei germane "Manager" seful OMV Gerhard Roiss.

"In Romania am gasit in Marea Neagra o rezerva gigantica de petrol si gaz, o descoperire de importanta globala. Astfel ca aici vom vedea o crestere uriasa. In Romania am cumparat cel mai mare operator de benzinarii si rafinarii. Iar prin acest exemplu observam ca noi detinem nisa concernului European integrat", a declarat oficialul OMV, in interviul preluat de Realitatea TV.

Seful OMV este preocupat de gasirea unei rute de transport pentru gazele recent descoperite si este de parere ca Nabucco ar putea fi utilizat nu doar pentru livrarea gazelor din Azerbaidjan (zacamantul Shah-Deniz) spre Europa, ci si pentru cele extrase din Marea Neagra.

In acest context, Roiss nu este ingrijorat de amanarea repetata a demararii constructiei gazoductului deoarece livrarea gazului din Marea Neagra spre Europa ar putea incepe abia din 2020 si "nu are niciun rost sa decidem in graba soarta Nabucco".

OMV Petrom si Exxon Mobil Exploration and Production Romania au anuntat pe 22 februarie 2012 ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurata in proportie de 80% din productia interna.

Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului trecut.

La inceputul lunii martie, dupa o vizita pe nava de foraj marin, presedintele Traian Basescu declara ca undeva in 2015-2017 va incepe exploatarea zacamantului de gaze naturale gasit de Petrom si ExxonMobil, iar Romania va deveni independenta energetic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#sef OMV rezerve gaze Marea Neagra, #rezerve gaze Marea Neagra , #stiri OMV
Comentarii