Cum folosește Putin o organizație mondială de la New York în favoarea lui: ”Ceasul este o bombă care ticăie”

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 00:12
3448 citiri
Cum folosește Putin o organizație mondială de la New York în favoarea lui: ”Ceasul este o bombă care ticăie”
ONU nu poate lua rezoluții împotriva Rusiei din cauza dreptului de veto al Moscovei FOTO: Newsweek

De la începutul invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina acum peste 11 luni, zeci de țări din întreaga lume au condamnat războiul neprovocat, ilegal și sângeros al Rusiei. Cu toate astea, președintele rus continuă să folosească Organizația Națiunilor Unite de la New York în favoarea sa, deoarece aceasta nu reușește să adopte rezoluții care să pedepsească în mod real Moscova pentru conflictul din țara vecină.

Acest lucru se datorează faptului că nicio hotărâre importantă de la ONU nu poate fi adoptată decât prin votul în unanimitate al țărilor membre permanente din Consiliul de Securitate, unde Rusia și China folosesc dreptul lor de veto pentru a se opune, potrivit Newsweek.

Pe lângă condamnările rapide ale Federației Ruse la începutul războiului Rusia-Ucraina, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a rămas relativ precaută față de orice altă acțiune semnificativă împotriva națiunii invadatoare.

Un raport neașteptat de la Washington: Occidentul ar trebui să schimbe cursul în Ucraina

La intrarea violentă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, ONU a numit-o „o încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”, care este contrară principiilor cartei. Câteva zile mai târziu, pe 2 martie, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție pe spatele a 141 de voturi ale membrilor deplângând „agresiunea” rusă împotriva Ucrainei.

Pe 4 martie 2022, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat o rezoluție prin care cere retragerea „rapidă și verificabilă” a trupelor ruse și a grupurilor armate susținute de ruși din toată Ucraina. Alte solicitări pentru crime de război și alte abuzuri flagrante au fost, de asemenea, înaintate de membri.

În ultimele săptămâni, secretarul general al ONU, António Guterres, al Portugaliei, a emis avertismente verbale mai dure Rusiei, cerând încetarea imediată a violenței și o ușă deschisă pentru diplomație.

Acordul de pace imposibil din Ucraina: De ce Putin nu are nicio șansă să câștige războiul

„Nu avem nici un moment de pierdut”, a spus Guterres. „Efectele brutale ale conflictului sunt clar de văzut. Dar oricât de rea este situația pentru oamenii din Ucraina în acest moment, aceasta amenință să se înrăutățească mult, mult mai mult. Timpul care ticăie este o bombă cu ceas”.

Astăzi, ambasadorul Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat pentru Bloomberg că administrația Biden lucrează pentru a izola guvernul președintelui Vladimir Putin în organismul global – o provocare recunoscută datorită faptului că Rusia deține un scaun cu drept de veto în Consiliul de Securitate.

Poate fi Rusia dată afară din Consiliul de Securitate al ONU?

În decembrie, s-a raportat că reprezentanții SUA Steve Cohen și Joe Wilson au declarat că Rusia a comis „încălcări flagrante” ale Cartei ONU care necesită îndepărtarea națiunii din Consiliul de Securitate – inclusiv votul de anexare ilegală în patru regiuni ucrainene, comiterea de atrocități. în orașe ucrainene, cum ar fi Bucha.

Rezoluția a cerut Congresului să constate „că Federația Rusă a încălcat în mod repetat, deliberat și flagrant scopurile și principiile Națiunilor Unite”. După călătoria din decembrie a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în SUA, care a inclus cereri de ajutor suplimentar, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat pentru Associated Press că guvernul său speră să se angajeze într-un summit de pace în jurul aniversării unui an de război – cu Guterres, posibil mediator.

După 11 luni de război, Federația Rusă rămâne viabilă și are un loc la masa ONU. Vladimir Putin a folosit cadrul Cartei ONU ca o cauză justă pentru violență, arătând în esență spre republicile Donețk și Lugansk și autoapărarea lor în termeni de amenințări împotriva Rusiei.

Efectul de bumerang declanșat de Putin ajută Ucraina: Cum se repară greșeala NATO de la București

Articolul 2 (4) din Carta ONU interzice amenințarea sau folosirea forței, singurele două excepții fiind autoapărarea și acțiunea permisă de Consiliul de Securitate al ONU. „Circumstanțele ne cer să luăm măsuri decisive și imediate”, a spus Putin într-un discurs la începutul invaziei. „Republicile Populare din Donbas s-au îndreptat către Rusia cu o cerere de ajutor”, într-o declarație cu iz propagandistic, dar fără acoperire legală.

Întrebările referitoare la eliminarea definitivă a Rusiei din Consiliul de Securitate sunt mult mai dificile. În prezent, în 2023, există 5 membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU: SUA; China, Rusia, Marea britanie și Franța și alți 10 membri non-permanenți: Albania, Brazilia, Ecuador, Gabon, Ghana, Japonia, Malta, Mozambic, Elveția și Emiratele Arabe Unite.

Carta ONU, adoptată în 1945, nu prevede nicio metodă explicită de modificare a componenței Consiliului de Securitate. În conformitate cu articolul 108, toate modificările aduse Cartei trebuie aprobate de două treimi din Adunarea Generală, inclusiv de toți membrii permanenți ai Consiliului de Securitate - Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia și China. Așadar, ar fi nevoie de votul Rusiei pentru a o elimina din consiliu, ceea ce nu este realist.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#ONU rusia, #Consiliul Securitate ONU, #Rusia ONU implicare Ucraina, #drept veto ONU Rusia, #drept veto Consiliul Securitate ONU , #Razboi Ucraina