China acuză SUA pentru lansarea rachetelor balistice nord-coreene

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 07:50
2669 citiri
China acuză SUA pentru lansarea rachetelor balistice nord-coreene
Adjunctul ambasadorului chinez, Geng Shuang FOTO news.cgtn.com

China a acuzat miercuri Statele Unite pentru lansarea rachetelor balistice nord-coreene, spunând că Washingtonul "otrăveşte" mediul de securitate din regiune, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, divizat pe această chestiune, informează AFP.

"Luând notă" de lansarea de către Phenian a unei rachete balistice care a trecut peste Japonia, adjunctul ambasadorului chinez, Geng Shuang a subliniat "numeroasele exerciţii militare comune desfăşurate de Statele Unite şi alte ţări din regiune".

"Recentele lansări ale Coreei de Nord sunt strâns legate de seria de exerciţii militare din regiune", a spus el."În problema nucleară, Statele Unite aplică un standard dublu şi sunt angajate în manevre politice care otrăvesc mediul de securitate din regiune. În acest context, tensiunile crescute în peninsulă nu ar trebui să surprindă", a adăugat reprezentantul Chinei, făcând apel la "sinceritate" din partea Washingtonului, care ar trebui să "răspundă preocupărilor rezonabile" ale regimului nord-coreean.

El a amintit că Rusia şi China au propus o rezoluţie la sfârşitul anului 2019 pentru a diminua sancţiunile impuse Coreei de Nord. Un text aflat încă pe masă, care ar putea crea o atmosferă favorabilă reluării dialogului, potrivit acestuia.

China şi Rusia vor să răsplătească Coreea de Nord pentru acţiunile sale rele şi acest lucru nu poate fi luat în serios de către Consiliu, a răspuns ambasadoarea SUA Linda Thomas-Greenfield, apărându-se de orice responsabilitate pentru testele nord-coreene şi făcând apel la o întărire a sancţiunilor mai degrabă decât la diminuarea lor.

În luna mai, China şi Rusia au respins o rezoluţie a Consiliului de Securitate care dorea să impună noi sancţiuni Coreei de Nord. Dacă în 2017 Consiliul a adoptat în unanimitate trei serii de sancţiuni grele, membrii săi îşi exprimă de luni de zile opiniile contrare în acest dosar sensibil, formând două tabere: Rusia şi China de o parte, iar restul Consiliului de cealaltă parte.

Nu este aşteptată adoptarea vreunui text după întâlnirea de urgenţă a Consiliului de Securitate după ce o propunere de declaraţie comună a fost blocată în perioada premergătoare întâlnirii, informează dpa care citează surse diplomatice de la New York.

Citește și:
Tensiunile dintre SUA și China. Șefii Apărării din cele două țări s-au întâlnit în Cambodgia.
Tensiunile dintre SUA și China. Șefii Apărării din cele două țări s-au întâlnit în Cambodgia.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit marţi cu omologul său chinez, Wei Fenghe, în Cambodgia, în contextul în care cele două părţi încearcă să menţină...
China raportează peste 35.000 de infectări noi cu COVID-19 într-o singură zi. Îngrijorări tot mai mari din cauza virusului
China raportează peste 35.000 de infectări noi cu COVID-19 într-o singură zi. Îngrijorări tot mai mari din cauza virusului
China a raportat, vineri, 35.183 de noi infecţii COVID-19, din care 3.474 simptomatice şi 31.709 asimptomatice, a declarat, sâmbătă, Comisia Naţională pentru Sănătate, fiind un nou număr...