Misiune pregătită de ONU pentru ”adevărul” din spatele exploziei de la închisoarea Olenivka, unde au fost uciși peste 50 de militari ucraineni

Miercuri, 03 August 2022, ora 22:43
2639 citiri
Misiune pregătită de ONU pentru ”adevărul” din spatele exploziei de la închisoarea Olenivka, unde au fost uciși peste 50 de militari ucraineni
Secretarul general al ONU FOTO / captură video Facebook ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunţat miercuri că această organizaţie pregăteşte o misiune de investigaţie care să afle ''adevărul'' asupra exploziilor produse săptămâna trecută în închisoarea Olenivka din zona controlată de trupele ruse în estul Ucrainei, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi, relatează agenţiile AFP şi EFE.

ONU răspunde astfel unei solicitări ce i-a fost adresată de ambele tabere, care se acuză reciproc pentru atacul asupra acelei închisori în urma căruia au fost ucişi cel puţin 50 de prizonieri de război ucraineni şi alţi cel puţin 70 au fost răniţi, printre ei numărându-se şi membri ai batalionului Azov care s-au predat la Mariupol.

În timp ce Rusia susţine că atacul asupra închisorii a fost efectuat cu un lansator de rachete multiple HIMARS aflat în dotarea armatei ucrainene, care a primit astfel de arme din partea SUA, Ucraina susţine că închisoare a fost atacată de mercenari ai companiei ruse private Wagner.

''Termenii de bază ai acestei misiuni de anchetă sunt în curs de pregătire'', a declarat Guterres, manifestându-şi speranţa că va putea obţine un acord asupra acestor termeni între Ucraina şi Rusia.

''Sperăm să obţinem toate facilităţile de acces din partea celor două părţi şi să obţinem datele necesare pentru stabilirea adevărului asupra a ceea ce s-a întâmplat'', a explicat secretarul general al ONU, precizând că această organizaţie caută acum persoanele corespunzătoare, ''independente şi competente'', care să facă parte din misiune.

Dar, a amintit Guterres, indiferent care vor fi concluziile acestei misiuni, ONU nu are autoritatea de a desfăşura ''anchete penale''.

#ONU, #Ucraina razboi Rusia, #Ucraina, #Rusia, #inchisoare , #ONU