Rusia, acuzată în Consiliul ONU că a provocat, prin invadarea Ucrainei, o criză alimentară globală

Miercuri, 30 Martie 2022, ora 07:09
4261 citiri
Rusia, acuzată în Consiliul ONU că a provocat, prin invadarea Ucrainei, o criză alimentară globală
Consiliul de Securitate al ONU FOTO cfr.org

Rusia a fost acuzată, marţi, la Consiliul ONU, că a provocat o "criză alimentară mondială" şi chiar că a pus oamenii în pericol de "foamete" prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei, "grânarul Europei”, relatează lefigaro.

Preşedintele rus "Vladimir Putin a început acest război. El a creat această criză alimentară globală. Şi el este cel care îi poate pune capăt”, a declarat numărul doi al diplomaţiei americane, Wendy Sherman, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Securitate dedicată situaţiei umanitare din Ucraina.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

"Doar Rusia şi preşedintele Putin sunt responsabili pentru că acest război împotriva Ucrainei şi pentru consecinţele acestuia asupra securităţii alimentare mondiale”, a insistat ajunctul secretarului de stat.

Ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Rivière, a continuat subiectul, considerând că "agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a crescut riscul de foamete în întreaga lume”.

Invitată în Consiliul de Securitate, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Joyce Msuya, din Tanzania, a avertizat că acest conflict "ameninţă să înrăutăţească situaţia pentru cele mai mari crize umanitare de pe planetă, cum ar fi în Afganistan, Yemen şi Cornul Africii".

"Aceste ţări luptă deja împotriva insecurităţii alimentare, a fragilităţii economiilor lor, a creşterii preţurilor la alimente, combustibili şi îngrăşăminte care vor afecta grav sezoanele actuale şi cele care vor veni", a avertizat ea.

Directorul Programului Alimentar Mondial (WFP), David Beasley, a afirmat că Ucraina şi Rusia sunt "producători importanţi" de cereale, reprezentând "30% din exporturile mondiale de grâu, 20% din porumb şi 75%-80% din uleiul de seminţe din floarea soarelui".

Aproximativ "50% din cerealele pe care le cumpărăm provin din Ucraina şi hrăneam 125 de milioane de oameni" înainte de război, a subliniat David Beasley.

Războiul din Ucraina va avea un impact global "dincolo de tot ce am văzut de la Al Doilea Război Mondial” şi va afecta securitatea alimentară globală, deoarece mulţi dintre fermierii ucraineni care produc o cantitate semnificativă din grâul lumii se luptă acum cu ruşii, a adăugat şeful WFP.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Viktor Orban la un forum din Turcia: ”Dacă timpul lucrează în favoarea Rusiei, continuarea războiului va aduce succes Moscovei”
Viktor Orban la un forum din Turcia: ”Dacă timpul lucrează în favoarea Rusiei, continuarea războiului va aduce succes Moscovei”
Nu se întrevede nicio ieşire din conflictul de război din Ucraina, iar acest lucru paralizează politica europeană, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, în Antalya, unde a participat...
„M-am mutat în Rusia pentru că este o țară cu adevărat liberă”. Declarația nerușinată a fostei șefe a diplomației austriece
„M-am mutat în Rusia pentru că este o țară cu adevărat liberă”. Declarația nerușinată a fostei șefe a diplomației austriece
Fostul ministru de Externe al Austriei, Karin Kneissl, cunoscută pentru legăturile sale cu Gazprom și pentru participarea dictatorul rus Vladimir Putin la nunta sa în 2018, locuiește acum în...
#ONU, #Rusia, #Ucraina, #razboi Ucraina, #Vladimir Putin , #Rusia-Ucraina