Presa internationala: Detalii ale preluarii Opel de catre Fiat

Marti, 05 Mai 2009, ora 08:22
1398 citiri
Presa internationala: Detalii ale preluarii Opel de catre Fiat

Ministrul german al Economiei Karl-Theodor zu Guttenberg s-a aratat entuziasmat de oferta Fiat de a cumpara compania producatoare auto Opel care in acest moment se zbate pentru propria supravietuire.

Luni, presedintele Fiat s-a intalnit separat cu Guttenberg, cu cancelarul german Angela Merkel dar si cu alte oficialitati germane la nivel inalt, pentru a discuta detaliile preluarii, incetarea participarii GM la Opel si corelarea operatiunilor Opel cu cele ale celeilalte companii falimentare preluate de Fiat, Chrysler, informeaza Deutsche Welle.

Scopul declarat al reprezentantilor Fiat este acela de a construi un nou gigant auto pe ruinele celor doua companii. Presedintele Fiat, Sergio Marchionne, a calificat acest plan drept o "casatorie facuta in ceruri".

In cadrul conferintei de presa de la finalul convorbirilor Guttenberg a facut publice aspecte cheie ale planului de preluare insa a precizat ca in perioada urmatoare vor aparea si alte detalii.

A explicat ca "Opel va fi mentinut ca brand cu un cartier general german si ca, de aemenea, vor fi mentinute functionale toate cele trei fabrici de pe teritoriul Germaniei".

A precizat ca este nevoie, totusi, de consolidarea facilitatilor de productie individuale si legate de personalul angajat. Acest fapt ar putea afecta una dintre cele trei fabrici.

Planul lui Marchionne ar urma sa creeze un monstru industrial cu incasari anuale de 80 miliarde de euro si cu o capacitate de productie intre sase si sapte milioane de vehicule pe an.

Noul producator auto pan-european ar fi depasit, sub aspectul capacitatii de productie si al incasarilor, doar de catre producatorul japonez Toyota, lider la nivel mondial. Fiat ar fi astfel propulsata peste capacitatile General Motors si Ford si cam la acelasi nivel cu producatorul german Volkswagen, in prezent cel mai puternic producator auto din Europa.

Noua companie astfel formata ar include marcile Fiat, Opel, Vauxhall, Saab dar si Chrysler.

Ministrul german al economiei a aratat ca Marchionne incerca sa finanteze aceasta preluare fara sa incarce excesiv compania mama italiana cu costuri suplimentare.

"Fiat incearca sa incheie aceasta tranzactie fara sa faca datorii suplimentare", a declarat acesta. "Finantarea de tranzitie va fi platita din datoriile GM si din fondul de pensii al General Motors".

Fiat estimeaza ca aceasta suma va fi undeva intre 5 si 7 miliarde de euro.

Germania se pregateste, de asemenea, sa asigure 3.3 miliarde de euro sub forma unor garantii pentru finantarea interimara. Marchionne a declarat ca asteapta o decizie ferma in 30 de zile.

Fiat a oferit pentru Opel in jur de un miliard de euro, conform lui Rainer Einenkel, presedintele consiliului muncii in orasul industrial Bochum.

Guttenberg a aratat un optimism moderat in privinta planului insa a adaugat ca Germania ramane deschisa si la alte oferte de preluare, in mod special de la furnizorul de componente austriaco-canadian Magna, care este favorizat in negocieri de catre sindicatele comerciale germane.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...