Presa internationala - Ofertele de preluare Opel se strang greu

Joi, 21 Mai 2009, ora 09:24
953 citiri
Presa internationala - Ofertele de preluare Opel se strang greu

Termenul limita, impus de guvernul german pentru ca investitori interesati de preluarea Opel sa depuna ofertele, a trecut. GM, compania care detine in acest moment Opel, a declarat ca se asteapta sa fie facute cel putin trei oferte.

Fara sa le numeasca, un purtator de cuvant al GM a explicat ca erau cel putin trei companii care au depus oferte pentru Opel, inaintea expirarii termenului limita, informeaza Deutsche Welle.

Producatorul italian Fiat a confirmat ca a facut o oferta de preluare pentru compania germana, desi nu a oferit detalii. Producatorul de componente auto canadiano-austriac, Magna, a confirmat, de asemena ca este interesat in achizitionarea Opel.

Magna, in cazul in care va achizitiona compania auto, va administra compania impreuna cu banca ruseasca, detinuta majoritar de stat, Sberbank, dar si cu producatorul auto Gaz. Fondul de investitii american Ripplewood a facut, de asemenea, o oferta de preluare.

Pana in momentul de fata ofertantii Opel nu si-au concretizat ofertele, manifestandu-si doar interesul in preluarea companiei, motiv pentru care ministrul german de finante a fixat un alt termen limita, pentru oferte mai consistente.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, impreuna cu alti politicieni germani de varf s-au intalnit miercuri pentru a discuta viitorul Opel.

Ministrul german al muncii, Olaf Scholz, care a luat parte la intalnire, a explicat ca guvernul va trebui sa ia o decizie preliminara pana saptamana viitoare.

Cu toate ca decizia finala privind compania care va achizitiona Opel - ceea ce include Opel in Germania si Vauxhall in Marea Britanie - apartine GM si guvernului american, guvernul german a promis ca va sprijini financiar compania ale carei interese servesc interesele germane.

Aceasta promisiune oficiala reprezinta o binecuvantare pentru orice companie care, dupa achizitie, va incerca sa-si securizeze afacerea.

GM Europe are 54.500 de angajati in sapte tari, dintre care cea mai mare parte lucreza pentru Opel. In jur de 29.000 de oameni lucreaza in cele patru fabrici germane ale Opel.

In conditiile in care pe 27 septembrie vor fi alegeri generale in Germania, Opel este un topic cheie pentru Angela Merkel. Guvernul german a facut un plan de urgenta care sa permita mentinerea in viata a GM Europe chiar si in situatia in care compania mama, GM, ar intra in faliment inaintea incheierii unei preluari a Opel.

Dintre ofertantii Opel, Fiat pare cel mai interesant. Totusi, Fiat nu poate oferi cash; mai degraba vine cu know-how si cu reteaua sa foarte larga de desfacere, conform declaratiilor oficiale ale companiei.

Citand o scrisoare de intentie pe care Fiat o trimitea catre Berlin, cotidianul italian La Repubblica nota faptul ca "Fiat doreste sa ofere noile sale generatii de motoare, tehnologiile specifice si reteaua de desfacere din America Latina si din Asia, unde Opel nu este prezent".

Tranzactia ar fi similara cu cea prin care Fiat a preluat o parte din pachetul Chrysler, pentru care a oferit la schimb tehnologie de productie.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#opel, #fiat, #preluare, #GM, #Germania, #criza financiara , #oferte