Presa internationala - Opel are inca un ofertant - compania chineza BAIC

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 09:48
1082 citiri
Presa internationala - Opel are inca un ofertant - compania chineza BAIC

Pe masura ce se apropie termenul limita pentru perfectarea intelegerii intre Opel si producatorul canadian de componente auto, Beijing Automobile (BAIC) ar putea sa-si anunte prezenta in cadrul preluarii, cu o oferta de 922 milioane de dolari pentru pachetul majoritar de actiuni deinute de producatorul auto european.

BAIC planuieste sa construiasca o fabrica in China si sa reduca din numarul de angajati din Europa, daca oferta facuta va fi cea castigatoare.

Intr-o oferta in afara competitiei, trimisa saptamana trecuta pentru sucursala germana a General Motors, BAIC a propus sa cheluiasca doua miliarde de dolari pe ceea ce ar deveni prima fabrica a Opel in China, conform Financial Times.

Fabrica ar urma sa devina functionala in 2012 si sa faca modele de Opel special echipate pentru piata chineza. In plus, BAIC ar urma sa utilizaeze fabricile germane Opel pentru a exporta in China masinile produse.

Producatorul auto chinez planuieste de asemenea sa inchida fabrica Antwerp, din Belgia, a General Motors si sa reduca forta de munca Opel din toata Europa, declara cotidianul britanic, citand surse anonime, familiare cu situatia.

Un purtator de cuvant al guvernului german a declarat, saptamana aceasta, ca BAIC a trimis o scrisoare oficiala guvernului german privitoare la Opel, fara insa a oferi detalii cu privire la continutul ofertei.

Insa anterior rapoartele presei germane aratau ca firma chinezeasca propusese preluarea a 51 de procente din actiunile Opel, in schimbul a 660 milioane de euro cu garantii de stat in valoare de 2.64 milioane de euro.

Oferta BAIC ar putea mari presiunea pusa pe negocierile care deja se poarta in vederea preluarii Opel.

Producatorul canadian de componente auto Magna International, impreuna cu banca ruseasca Sberbank, este in discutii avansate cu gigantul american pentru preluarea a 55 de procente din Opel.

Conform rapoartelor germane, Carl Peter Forster, presedintele GM Europe, a declarat ca spera ca Opel va fi cumparat de catre Magna pana la mijlocul lui iulie, adaugand ca firma canadiana are un "avans considerabil" fata de ceilalti ofertanti.

Negocierile cu Magna sunt intr-un stadiu avansat si ar putea fi finalizate pana la sfarsitul lunii. Opel a stabilit deja o linie de finantare cu Commerzbank negociind, totodata, si conditiile pentru ajutorul de stat.

Guvernul german a pledat pentru vinderea companiei cu cateva milioane de euro sub forma unor garantii de stat.

Reprezentantii BAIC au refuzat sa faca comentarii.

Eveniment Quarterly Report

Cresc salariile de la 1 octombrie. Majorarea cu 10%, aprobată de guvern
Cresc salariile de la 1 octombrie. Majorarea cu 10%, aprobată de guvern
Guvernul a aprobat, joi, 28 septembrie, majorarea, de la 1 octombrie, cu 10% a salariului minim brut garantat în plată, de la 3.000 lei, la 3.300 lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al...
Infrastructura rutieră crește nivelul de trai. În județele cu cel puțin un tronson de autostradă, PIB-ul pe cap de locuitor e cu până la 25% mai mare
Infrastructura rutieră crește nivelul de trai. În județele cu cel puțin un tronson de autostradă, PIB-ul pe cap de locuitor e cu până la 25% mai mare
O echipă de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor a concluzionat că...
#opel, #GM, #BAIC, #prelaure, #recesiune globala, #criza financiara , #oferte