Presa internationala - Tensiuni intre SUA si Germania, la negocierile GM

Vineri, 29 Mai 2009, ora 10:15
901 citiri
Presa internationala - Tensiuni intre SUA si Germania, la negocierile GM

Conducerea General Motors se va intalni vineri pentru a pune la punct detaliile falimentului, dupa ce parte din dificultatile juridice au fost rezlvate prin intelegerea la care au ajuns cu creditorii.

Creditorii, care detin obigatiuni neasigurate in valoare de 27 miliarde de dolari, vor primi, in urma intelegerii, 25 de procente din compania restructurata - cu mult mai mult decat cele 10 procente oferite initial - usurand in felul acesta calea birocratica catre faliment a GM, informeaza Financial Times.

Conform surselor din interior, guvernul american va asigura 30 miliarde dolari sub forma de finantari aditionale, pentru a acoperi cheltuielile necesare trecerii prin procedura de faliment.

Informatiile privind intrunirea consiliului de administratie al GM vin pe fondul tensiunilor din Europa privind preluarea Opel/Vauxhall, oficialii germani acuzand Washingtonul de o "ambuscada" dupa esecul discutiilor din ziua anterioara, privind sprijinirea Opel si Vauxhall.

Esecul discutiilor a creat o stare de incertitudine in privinta viitorului celor 5500 de muncitori Vauxhall din Marea Britanie, britanicii respingand pretentia sindicatului american al muncitorilor privind restructurarea uneia dintre fabricile Vauxhall.

In pozitia lor, britanicii au explicat ca exista angajamente ferme din parte ambilor ofertanti pentru GM Europe - Fiat, producatorul auto italian, si Magna, compania producatoare de componente auto - privind continuarea productiei si pastrarea mainii de lucru in Marea Britanie.

Cu peste 50.000 de locuri de munca in toata Europa, dintre care o mare parte in Germania, GM a lucrat cel mai intens cu Berlinul privind vanzarea afacerilor Opel/Vauxhall, in conditiile in care cumparatorul final va primi sprijin guvernamental.

Opt ore de convorbiri intre ministrii germani, conduse de cancelarul Angela Merkel, si GM si reprezentanti ai Trezoreriei americane, nu au dus la nici un rezultat dupa solicitarea a inca 415 milioane de dolari de catre Washington.

"Ceea ce s-a intamplat a trecut granita absurdului", a explicat Karl-Theodor zu Guttenberg, ministrul economiei german.

Un alt oficial german a explicat la randu-i ca "A fost o ambuscada", adaugand ca "nici un stat democratic nu poate asigura o asemenea cantitate de bani in doua zile. Avem un parlament, avem o comisie care administreaza bugetul, avem o legislatie in privinta acestor lucruri."

Oficialii germani s-au simtit de asemenea jigniti de faptul ca Trezoreria americana nu a trimis un oficial de rang inalt pentru discutii.

Statele Unite au respins acuzatiile aduse, un oficial american de rang inalt explicand ca negocierile s-au incheiat cu o "perspectiva mai pozitiva asupra lucrurilor".

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#GM, #opel, #tensiuni, #Germania, #statele unite, #preluare, #criza financiara , #stiri Opel