Presa internationala - Vanzarea Opel, o decizie mult asteptata

Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 09:05
1016 citiri
Presa internationala - Vanzarea Opel, o decizie mult asteptata

General Motors a decis, in cele din urma, sa vanda Opel catre producatorul canadian de piese de schimb Magna, finalizand in felul acesta discutii si negocieri care au durat luni de zule.

GM se asteapta la o intelegere definitiva semnata in cateva saptmani, intreaga afacere urmand sa fie definitivata in cateva luni, informeaza Reuters.

In cadrul unei conferinte de presa, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat ca decizia este binevenita, spunand ca acum Opel va avea ocazia unui nou inceput, iar conditiile in care s-a facut vanzarea au fost "negociabile si maleabile".

"Sunt foarte multumita de aceasta decizie", a declarat Merkel care a sustinut in chip fatis producatorul canadian Magna, sprijinit, de asemenea, de investitori rusi. "Rabdarea si perseverenta guvernului au fost rasplatite acum. Nu a fost usor", a declarat Merkel.

Discutiile cu privire la vanzarea Opel, vanzare pe care GM o realizeaza ca parte a restructurarilor orchestrate de guvernul american, au fost amanate de mai multe luni, principala problema fiind cei 50.000 de muncitori europeni ai Opel, dintre care jumatate in Germania.

Magna, sustinuta de catre o banca ruseasca de stat, a intrat in competitie impotriva investitorului financiar RHJ International, insa Germania a refuzat sa sustina aceast investitor cu garantii financiare cum a declarat ca va face pentru Magna.

Merkel a promis 4,5 miliarde de euro sub forma garantiilor guvernamentale, daca GM opteaza pentru Magna si sustinatorii rusi.

Decizia GM a reprezentat o victorie pentru Merkel doar la cateva saptamani inaintea incercarii de a castiga un al doilea mandat in alegerile federale. "Conform analizelor mele, acest fapt o va ajuta pe Merkel", a declarat Gerd Langguth, profesor de stiinte politice la Universitatea din Bonn.

GM a controlat Opel, care este o companie fondata in secolul XIX in Germania, timp de 80 de ani. Sediul central al Opel se gaseste in Russelheim si are patru fabrici in Germania.

Opel mai detine doua fabrici in Marea Britanie, sub marca Vauxhall, dar si in Belgia, Polonia si Spania.

"Este o usurare faptul ca s-a luat o decizie", a declarat Anke Rezac, care lucreaza la partea de electronice in centrul de dezvoltare Opel din Russelheim.

"Avem acum mai putine neclaritati cu privire la proprietari, desi raman multe nelamuriri. Printre toate optiunile nu foarte bune pe care le aveam, Magna este cea mai buna alegere. Cunosc industria auto si doresc o dezvoltare a afacerii".

GM si-a exprimat ingrijorarea in privinta abilitatii de a-si controla proprietatea intelectuala si tehnologia contructoare de masini intr-un parteneriat cu Rusia si multi manageri seniori ai GM considerau ca aceste lucruri s-ar rezolva mai usor intr-un parteneriat cu RHJ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Într-un prezent marcat de tensiuni politice și economice ajunse într-un punct critic, Organizația de cooperare economică internațională BRICS ocupă 40% din PIB-ul global, unde Rusia este...
#vanzare Opel, #magna, #Germania, #Rusia , #stiri Opel