Cine și pe câți bani i-a făcut imagine lui Sorin Oprescu, în perioada în care era primar al Capitalei

Joi, 19 Mai 2022, ora 03:00
14954 citiri
Cine și pe câți bani i-a făcut imagine lui Sorin Oprescu, în perioada în care era primar al Capitalei
Sorin Oprescu își plătea ”în clandestinitate” colaboratorii care se ocupau de imagina sa FOTO / Hepta

Sorin Oprescu (70 de ani), condamnat recent printr-o sentință definitivă a Curții de Apel București la 10 ani și 8 luni de închisoare, a beneficiat de serviciile unei firme de consultanță care s-a ocupat de imaginea sa în perioada în care conducea Primăria Capitalei.

În spatele acestei societăți se află o fostă jurnalistă, Nadina Nedelea, audiată în instanță ca martor, pentru a explica modalitatea în care Oprescu îi plătea serviciile de consultanța în comunicare.

Fosta jurnalistă a explicat în instanță faptul că în anul 2000, perioadă în care lucra la Antena1, l-a cunoscut pe Sorin Oprescu, pe atunci încă director al Spitalului Universitar București, și cu care, ulterior, a dezvoltat o relație de amiciție. Nouă ani mai târziu, între S.C. „Intelligent Media Solutions” S.R.L., care-i aparținea jurnalistei, și S.C. „Medical Prestige” S.R.L., la care Oprescu era acționar, a fost încheiat un contract de colaborare, privind consultanța în comunicare, în baza căruia primea, lunar, suma de aproximativ 2.000 euro, pe durata a câtorva luni.

În anul 2011, când a fost reluată colaborarea privind consultanța în comunicare, dar fără a avea o înțelegere financiară, se arată în actul de acuzare.

Modul în care Sorin Oprescu își plătea colaboratorii în materie de servicii de comunicare a fost explicat pe îndelete de fosta jurnalistă. Aceasta a declarat că în seara zilei de 5 septembrie 2015, după ora 19.00, ”inculpatul a venit la locuința sa, (...) unde i-a înmânat suma de 11.000 euro, reprezentând o datorie, atât pentru consultanța pe care i-a oferit-o în perioada iunie 2015 - august 2015, cât și pentru echipa de activiști online, care i-a promovat imaginea”, potrivit sursei citate.

Tariful jurnalistei în calitate de consultant de imagine era, potrivit declarațiilor sale, de aproximativ 2500 de euro lunar, iar echipa sa care se ocupa de administrarea site-ului și a paginilor de Facebook deținute de primar, primea 1000 de euro lunar, fără să precizeze câte persoane făceau parte din grupul de ”activiști on-line”.

Plata cu teancul de euro, legat cu elastic

Plata se făcea personal de către Oprescu, direct la locuința consultantului, iar banii erau plătiți cash, în euro.

”(...) pe data de 5.IX.2015, la Palatul Mogoșoaia, după ce și-a ajutat un coleg să-i ia interviu primarului general, inculpatul i-a spus că o să-i dea telefon pe la ora 19,00 și, poate, trece pe la locuința sa, și, într-adevăr, i-a telefonat în jurul orei 20,00, pentru a-l îndruma către casa sa, a ajuns, a lăsat haina pe terasă și, la un moment dat, a scos din buzunarul hainei un teanc de bancnote, în cupiură de 50 euro, legat cu elastic, pe care i l-a înmânat, spunându-i că este salariul, și s-au întors pe terasă, (...)”

Femeia a explicat instanței că a fost singura dată când a fost plătită în acest mod, fiind și ea mirată de faptul că Oprescu avea la el o sumă atât de mare, ”dar s-a gândit că, având o clinică medicală privată, îşi poate permite”.

Curtea, în majoritate, a apreciat că declarațiile de martor sunt lipsite de credibilitate şi ”au ca unic scop denaturarea adevărului, în favoarea inculpatului”, remarcând inclusiv ”condițiile de clandestinitate în care a fost efectuată această plată”.

La condamnarea de 10 ani și 8 luni, judecătorii Curții de Apel București au avut în vedere ”imaginea publică falsă pe care şi-a creat-o, în condiţiile în care unicul său interes real, din funcţia de demnitate publică cu care a fost învestit, a constat în ridicarea nivelului propriei bunăstări, din banul public, şi consumarea plăcerilor vieţii, precum plimbări frecvente între proprietăţile sale luxoase şi la Viena, la hoteluri de lux, întreţinerea unei concubine costisitoare şi altele asemenea”, se arată în motivarea instanței.

Sorin Oprescu se află în prezent în Grecia unde va rămâne în arest până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, pentru a-și executa pedeapsa de 10 ani de închisoare.

Oprescu a fost adus în fața instanței în dimineața zilei de miercuri, 18 mai, unde a fost întrebat dacă vrea să se întoarcă în România. Oprescu a refuzat, spunând c-a avut parte de o judecată nedreaptă în țara natală, astfel că judecătorul a decis că va rămâne în arest.

Procurorul în fața căruia a fost prezentat miercuri la instanța din Atena a decis că, pe parcursul următoarelor 40 de zile, un complet de judecată va analiza dosarul lui Sorin Oprescu și va stabili dacă să rămână sau nu în arest.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Oprescu, #Sorin Oprescu, #Sorin Oprescu mita, #coruptie, #Primaria Capitalei, #consultanta , #mita