Ora de vară 2023. Când se dau ceasurile înainte cu o oră și va fi cea mai scurtă zi a anului

Autor: N.G.
Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 00:21
9249 citiri
Ora de vară 2023. Când se dau ceasurile înainte cu o oră și va fi cea mai scurtă zi a anului
FOTO Arhivă Ziare.com

România va trece la ora de vară, la sfârșitul lunii martie din acest an. Perioadele din zi, cu lumină naturală, încep să fie din ce în ce mai mari, iar ceasurile vor fi date cu o oră înainte.

Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie: în noaptea de 25 spre 26 martie 2023. Atunci, ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3.00 devenind ora 4.00. Duminică, 26 martie 2023 va fi cea mai scurtă zi a anului, cu 23 de ore.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore când e ora de iarnă).

De ce a fost introdusă ora de vară

Sistemul orei de vară a fost introdus pentru creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui, fiind avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Însă ora de iarnă este ora considerată standard.

Prin acest sistem, se ajustează ceasurile cu o oră, în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4.00 devine ora 3.00. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (29 octombrie 2023).

Sistemul are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi. În acest mod, activitățile se desfășoară cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar acest lucru este benefic din cel puțin două puncte de vedere.

Lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este un stimulator al tonusului fizic și psihic. În al doilea rând, prin trecerea la ora de vară se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial.

Când a fost propus sistemul orei de vară

Americanul Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui.

Ideea folosirii orei de vară este atribuită însă neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895.

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie).

Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia. Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei.

Schimbarea, însă, nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. În unele țări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie. În prezent mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, respectiv trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. În România, schimbarea orei a fost introdusă prima dată în anul 1932.

Marcel Ciolacu se laudă cu scăderea inflației. "A ajuns la jumătate față de momentul în care am preluat mandatul" VIDEO
Marcel Ciolacu se laudă cu scăderea inflației. "A ajuns la jumătate față de momentul în care am preluat mandatul" VIDEO
Inflaţia a ajuns la 5,1% în România, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de miercuri, 11 septembrie, cifrele actuale reprezentând jumătate faţă de momentul...
Ce a spus Donald Trump la finalul dezbaterii cu Kamala Harris. Aceeași strategie ca-n duelul cu Hillary Clinton
Ce a spus Donald Trump la finalul dezbaterii cu Kamala Harris. Aceeași strategie ca-n duelul cu Hillary Clinton
Donald Trump s-a dezlănțuit la finalul dezbaterii cu Kamala Harris. Fostul președinte a ținut să-i reproșeze contracandidatei și lui Joe Biden lucrurile care au dus Statele Unite într-un...
#ora de vara, #schimbare ceas, #lumina naturala , #Marte
  1. Cum să-ți dai seama dacă cineva este cu adevărat bogat sau doar se dă mare. "Conducea o mașină sport, dar se lupta să se califice pentru un card de credit"
  2. Nouă sfaturi pentru un somn sănătos
  3. Testul de inteligență al Universității Harvard pe care 90% dintre oameni nu îl rezolvă: "Care este numărul total de persoane?"
  4. Boala care se răspândește în România. Medic: „Este o afecțiune foarte grea”. Cauze și metode de prevenție
  5. Soprana Angela Gheorghiu a fost huiduită în Coreea de Sud, după ce a întrerupt spectacolul unui coleg. „Atitudine arogantă exasperantă” VIDEO
  6. Licoarea magică – turmericul te scapă rapid de burtă și îți întărește imunitatea
  7. Elementele de bază dintr-o baie: cum poți îmbina eficient stilul și funcționalitatea?
  8. Cine e moldoveanca pe care Sean Penn o sărută pasional în mijlocul străzii. Valeria e mai tânără decât copiii celebrului actor
  9. Consumi alimente fermentate? Iată ce trebuie să știi
  10. Chef Florin Dumitrescu refuză să mai mănânce pâine din comerț. Motivul este legat de un ingredient folosit la fabricare: "I-a făcut gaură în beton"