România se confruntă cu o distribuție inegală a turismului, unele locuri fiind sufocate de aglomerație, în timp ce altele nu reușesc să atragă vizitatori. În ciuda acestui fapt, succesul nu poate fi garantat printr-o rețetă universală, dar câteva ingrediente sunt esențiale: brandingul, strategia clară și un efort comun între sectorul privat, localnici și autorități.
Orașe precum Oradea, Sibiu și Brașov, dar și destinațiile ecoturistice sau satul Văleni din Republica Moldova, atrag tot mai multă atenție din partea turiștilor. Oradea, un exemplu de succes în acest sens, a devenit cunoscută datorită investițiilor, calității vieții și numărului tot mai mare de turiști care o vizitează. Acest succes nu este întâmplător, ci este rezultatul unui efort îndelungat, bazat pe o strategie bine pusă la punct, care se întinde pe mai bine de un deceniu, arată Business Magazin.
Alexandru Chira, directorul Visit Oradea, asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, subliniază importanța unui parteneriat public-privat de succes: „Nici noi nu inventăm roata, ne inspirăm și noi cât putem din strategiile aplicate în alte țări. Trei aspecte extrem de importante: parteneriatul public-privat de succes, investițiile în turism, promovare internă și externă și brandingul de destinație”.
În cadrul conferinței Destinația Anului, Chira a explicat pașii parcurși de orașul Oradea, care acum este un adevărat „star” al turismului românesc. Visit Oradea a fost înființată în 2015, la inițiativa primăriei, și reunește cei mai importanți jucători din industria hotelieră locală, dar și autoritățile publice. Printre membrii fondatori se numără hoteluri precum Double Tree by Hilton, Ramada by Wyndham Oradea și hotelul President din Băile Felix, alături de agenții din retail și autorități publice.
„Este extrem de important pentru noi, fiindcă de exemplu din parcurile industriale aflăm imediat care sunt noii investitori. Suntem finanțați din bani publici, din taxa hotelieră de 3%, mai avem o taxă care se aplică celor care administrează apartamente în regim Airbnb, cotizațiile membrilor, finanțări din proiecte externe, sponsorizări pe care le obținem fiindcă suntem un ONG și venituri din vânzarea de bilete și organizarea de evenimente”, a adăugat Alexandru Chira.