Un roman din trei va intra pe Internet de pe telefonul mobil, in 2010

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 13:23
1949 citiri
Un roman din trei va intra pe Internet de pe telefonul mobil, in 2010

Unul din trei romani va accesa internetul in 2010 folosind un telefon mobil, datele anuntate de Orange si Vodafone facand referire la 22%, respectiv la 17,2% de utilizatori de internet mobil din numarul total de clienti, potrivit unei analize realizate de Voxline Communication.

"Daca ne raportam la media din UE si evolutia utilizatorilor de mobile web din Romania, putem estima ca 2010, in pofida efectelor crizei economice, va fi anul mobile web in tara noastra, in care unul din trei romani va accesa internetul folosind un telefon mobil. Datele anuntate de principalele companii de telefonie mobila, Orange si Vodafone, fac referire la o cifra de 22%, respectiv 17,2% de utilizatori de internet mobil in Romania, din numarul total de clienti", a declarat Dan Virtopeanu, General Manager Voxline Communication, companie ce furnizeaza servicii integrate de mobile marketing.

Potrivit analizei, Cosmote, cel de-al treilea operator local, nu a facut publice niciun fel de date inca, dar tinand cont ca integrarea Zapp este estimata a se finaliza in urmatoarele sase luni se asteapta ca in 2010 sa existe o crestere foarte mare de utilizatori de mobile internet in aceasta retea, mai ales ca miza achizitiei Telemobil a reprezentat-o licenta 3G de date mobile la mare viteza.

Datele de trafic din luna octombrie 2009 referitoare la utilizatorii din Romania care au accesat site-uri mobile din reteaua BuzzCity (aceasta a contorizat 11,7 milioane de accesari) plaseaza pe primele cinci locuri terminalele Nokia (57,01%), Sony Ericsson (16,51%), Samsung (12,41%), LG (5,79%) si Motorola (2,99%), acestea fiind de altfel primele cinci branduri vandute la nivel global. BlackBerry are o cota de piata de 0,05%, iar Apple de 0,04%.

Potrivit datelor MobileStats.ro, Apple, RIM si Palm au o cota de peste 15%. Mobi site-urile din Romania incluse in monitorizarea MobileStats.ro au inregistrat aproape 7,9 milioane accesari in octombrie 2009, din care mai putin de jumatate de la utilizatorii de internet mobil in Romania (3,3 milioane).

Piata Internetului mobil explodeaza, in ciuda crizei

In ceea ce priveste piata internationala de internet mobil, numarul site-urilor mobile depaseste doua milioane, printre cele mai populare arii de interes fiind stirile si vremea.

Morgan Stanley estimeaza 688 milioane de conexiuni la internet mobil de mare viteza pe 2009. In Romania, rata de adoptie anuntata de Orange este mai mare fata de media globala, dar sub media UE care este estimata la 30% din utilizatorii de telefonie mobila.

Conform datelor oferite de BuzzCity, doar 10% din terminalele folosite la navigarea pe mobile web suporta tehnologia 3G+ de mare viteza, ceea ce inseamna ca viteza de navigare mai scazuta nu este un impediment pentru consumatorii romani (ca de asemenea nici modelul de telefon).

Structura extrem de variata a terminalelor mobile folosite este foarte importanta prin prisma experientei pe care utilizatorul o are cand acceseaza un mobi site si impune optimizarea acestuia pentru cat mai multe terminale.

"Cresterea vitezei de acces la internetul mobil sustinuta de cresterea numarului de telefoane inteligente (smartphones) creeaza premizele unor experiente mai bune si mai bogate in navigarea pe site-uri mobile. Tehnologia mobila trebuie optimizata pentru cat mai multi utilizatori de internet mobil, iar cea mai buna dovada o reprezinta recenta achizitie Google a retelei de publicitate pe mobi site-uri si aplicatii mobile AdMob, determinata in primul rand de tehnologia proprietara dezvoltata de retea", cosidera Dan Virtopeanu.

Un studiu la nivel global din luna septembrie 2009 al Yankee Group arata ca 31% din utilizatorii de telefonie mobila viziteaza site-uri mobile cel putin o data pe luna. Numarul site-urilor mobile depaseste doua milioane, printre cele mai populare arii de interes fiind stirile si vremea.

Asociatia Operatorilor de Telefonie Mobila a anuntat de la inceputul anului existenta a 4,1 miliarde de utilizatori de telefonie mobila in lume, ceea ce rezulta ca sunt cel putin 1,27 miliarde de persoane care folosesc telefonul mobil pentru navigarea pe mobile web.

Tinand cont de ritmul de crestere al utilizatorilor de telefonie mobila, mai mare decat al utilizatorilor de calculatoare (pentru 2009 fiind estimata cifra de 4,6 miliarde) si de ritmul de adoptie a internetului mobil, numarul celor care vor naviga online folosind dispozitivele mobile il va depasi in curand pe cel al celor care folosesc computere, potrivit Voxline Communication.

Quarterly Report - Editia 4

Microsoft Paint va primi noi funcții de generare a imaginilor cu AI
Microsoft Paint va primi noi funcții de generare a imaginilor cu AI
Microsoft a anunțat că Paint va beneficia de noi funcții de generare a imaginilor. Unealta, numită Cocreator, utilizează „algoritmi diffusion-based” pentru a crea imagini pe baza unor...
Lansarea Wi-Fi 7: O revoluție în conectivitate. Cu ce beneficii vine
Lansarea Wi-Fi 7: O revoluție în conectivitate. Cu ce beneficii vine
În cadrul evenimentului CES 2024, Wi-Fi Alliance a anunțat oficial lansarea Wi-Fi 7, promițând performanțe de până la patru ori mai rapide decât versiunea anterioară, Wi-Fi 6E. Noul...
#Internet mobil Romania, #utilizatori Internet mobil Romania , #internet