Revolutionar: Moldovenii scapa de birocratie cu semnatura mobila (Video)

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 22:07
4509 citiri
Revolutionar: Moldovenii scapa de birocratie cu semnatura mobila (Video)
Foto: Captura Youtube

Cetatenii Republicii Moldova pot, de vineri, sa semneze orice act cu ajutorul telefonului mobil. Serviciul a fost lansat de Guvern impreuna cu operatorii de telefonie mobila, Moldcell si Orange.

Serviciul, denumit "Semnatura mobila", permite autentificarea in spatiul virtual pentru probarea identitatii cu ajutorul telefonului mobil. Astfel, moldovenii vor putea semna acte la distanta, rapoarte, declaratii catre institutii sau cereri online. La fel, cetatenii vor putea accesa servicii electronice atat publice, cat si private.

"Semnatura mobila vine sa aduca oamenilor confort, operativitate si siguranta. Fiecare dintre noi, cel putin o data pe luna semneaza acte si solicita copii de documente. Autoritatile trebuie sa se racordeze noilor rigori, sa fie pregatite sa faca fata cererilor de documente electronice. Legea spune clar ca institutiile statului sunt obligate sa accepte acte semnate digital.

Documentul electronic are aceleasi efect juridic ca si documentul pe suport de hartie, autentificat cu semnatura olografa. In secolul digital, interactiunea dintre autoritati si cetateni poate avea loc cu succes in spatiul virtual. In acest fel, scapam de coruptie, castigam timp si devenim eficienti", adeclarat la cu ocazia lansarii serviciului premierul moldovean Vlad Filat, conform egov.md.

"Semnatura mobila" va putea fi folosita de oriunde si oricand, de pe telefonul mobil, a precizat directoarea executiva a Centrului de Guvernare Electronica, Stela Mocan.

Serviciul nu este unul obligatoriu, ci o alternativa la probarea identitatii cetatenilor, asa cum serviciile publice electronice sunt o alternativa pentru serviciile publice clasice, la ghiseu. Oricine va avea nevoie, de exemplu, de un act de stare civila, de copia unui act oficial sau de indemnizatii le va putea solicita online, utilizand "Semnatura mobila".

Serviciul va fi gratuit pana la sfarsitul anului 2012, dupa care va avea un pret accesibil.

Pentru obtinerea "Semnaturii mobile" cetatenii se vor deplasa la reprezentantele operatorilor de telefonie mobila. Procedura de achizitie este simpla si rapida. Abonatii vor completa o cerere si vor primi imediat o cartela SIM speciala care include semnatura mobila si un PIN cod unic. De asemenea, la momentul inscrierii, fiecare cetatean va putea alege un plan tarifar si un tip de abonament.

Quarterly Report - Editia 4

Qualcomm anunță o creștere semnificativă a prețului pentru Snapdragon 8 Gen 4
Qualcomm anunță o creștere semnificativă a prețului pentru Snapdragon 8 Gen 4
Snapdragon 8 Gen 4 se pregătește să devină cel mai scump chipset pentru telefoane flagship. Qualcomm a informat utilizatorii prezenți la conferința Snapdragon Summit că noul procesor va...
Microsoft Paint va primi noi funcții de generare a imaginilor cu AI
Microsoft Paint va primi noi funcții de generare a imaginilor cu AI
Microsoft a anunțat că Paint va beneficia de noi funcții de generare a imaginilor. Unealta, numită Cocreator, utilizează „algoritmi diffusion-based” pentru a crea imagini pe baza unor...
#semnatura mobila, #telefon mobil semnat acte, #semnatura electronica Moldova , #servicii
Comentarii