iPhone in Romania

Duminica, 17 August 2008, ora 16:25
2885 citiri
iPhone in Romania

Dupa cum anunta cu o mandrie nedisimulata site-ul Orange.ro, in cateva zile iPhone va fi disponibil in Romania. Mai exact, incepand cu vineri, 22 august.

Cu mult entuziasm acelasi site ne ofera posibilitatea sa facem precomanda pentru a fi printre primii detinatori romani oficiali de iPhone, intr-o incercare de a relua isteria din Asia sau din Noua Zeelanda, de exemplu, la aparitia iPhone pe piata.

Rezultatele au fost, proportional, pe masura; in primele 6 ore dupa anuntarea posibilitatii de a face precomanda s-au inregistrat 1250 de precomenzi iar "numarul a crescut semnificativ de la o zi la alta", conform declaratiilor PR Orange pentru Ziare.com.

Totusi, nu este foarte clar cum se poate face precomanda pentru un produs al carui pret va fi facut public abia in momentul lansarii oficiale. Dar, cu siguranta, exista clienti de iPhone pentru care acest aspect nu conteaza si care vor trata aparatul precum celebra aplicatie "I am rich", scoasa intre timp din vanzare.

Nu la fel de transparent a fost Orange cu privire la intrebarile despre exclusivitatea pe care o detine pentru comercializarea iPhone, care este durata acestei exclusivitati, in ce fel va fi instrumentata (preturile aparatelor, tarifele pentru convorbiri si date, durata impusa a abonamentelor etc).

Si nici cu privire la piata neagra. Pentru ca, cel putin teoretic, in momentul de fata Orange detine monopol pe iPhone in Romania, conform, ce-i drept, cu politica Apple.

Insa nu tine de politica Apple felul in care Orange va instrumenta acest monopol.

Si este posibil - nu avem nici o certitudine in acest moment - ca Orange sa trateze "romaneste" problema - adica sa speculeze fascinatia romanilor pentru gadgeturi si dorinta de a epata printr-un telefon scump.

Situatie in care publicul normal, care doreste iPhone-ul pentru calitatea tehnologica legata de numele Apple sa fie nevoit sa plateasca un pret de trei sau patru ori mai mare decat costa, in fapt, un iPhone.

Solutia, in acest caz, este achizitionarea aparatului din tari UE in care iPhone a ajuns deja sau chiar din SUA si decodarea lui neoficiala, astfel incat sa poata fi compatibil cu retelele romanesti de telefonie.

Ceea ce determina, ca orice monopol, aparitia unei piete negre, piata care poate fi anulata doar de catre o politica a preturilor responsabila din partea Orange.

Si mai este o problema. Exclusivitatea Orange vizeaza achizitionarea de iPhone direct de la producator - in vederea desfacerii pe piata romaneasca. Totusi retailerii romani pot cumpara iPhone de la vanzatori americani, de exemplu, care nu sunt nicicum restrictionati in privinta cumparatorilor, si le pot distribui pe piata romaneasca.

Orange a raspuns intrebarilor privind exclusivitatea intr-un mod sec, ambiguu si foarte corporate "Orange este singurul operator de telefonie mobila care aduce oficial iPhone 3G in Romania".

Reactiile Orange la astfel de situatii pot fi unele care trec prin tribunale sau pot fi unele strict economice. Pentru mine ca posibil cumparator de iPhone este mult mai simplu sa cumpar un aparat care, odata scos din cutie, functioneaza decat sa astept pana este decodat "la negru", impreuna cu riscurile aferente legate de deteriorarea sau virusarea programelor.

Aceasta doar daca aparatul nu costa mult mai mult decat face.

Totusi, este posibil ca acestea sa fie speculatii nefondate si Orange sa ofere iPhone la preturi acceptabile, compatibile cu cele de pe piata americana sau macar cu cea vest europeana.

Stefan Brandusescu

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#iphone, #Orange, #preturi, #piata neagra , #stiri Orange