Orange a primit o amenda record. Inalta Curtea confirma ca a facut abuz de pozitie dominanta

Luni, 02 Aprilie 2018, ora 15:12
9503 citiri
Orange a primit o amenda record. Inalta Curtea confirma ca a facut abuz de pozitie dominanta
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Concurentei a anuntat, luni, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a confirmat irevocabil ca Orange a incalcat Legea concurentei, "abuzand de pozitia sa dominanta in relatie cu firma SC Netmaster Communications SRL".

ICCJ a redus totusi amenda primita de companie, astfel ca Orange are de achitat 110,9 milioane de lei (23,83 milioane de euro), in loc de 147,9 milioane de lei (34,8 milioane de euro), cat era prevazut initial.

In urma cu 7 ani, Consiliul Concurentei (CC) a aplicat amenzii Orange si Vodafone, pentru ca nu au acordat firmei Netmaster acces la retelele lor de telefonie, potrivit Mediafax.

Intr-un comunicat de presa, CC arata ca, potrivit normelor europene in domeniul concurentei, refuzul unor firme dominante poate reprezenta un abuz.

"Orange si Vodafone aveau obligatia de a respecta atat reglementarile autoritatii din domeniu (ANCOM), dar si prevederile din domeniul concurentei, respectiv, nu aveau voie sa isi foloseasca in mod abuziv pozitia dominanta", conform documentului citat.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, spune ca firmele care detin pozitii dominante pot adopta orice strategii doresc pentru a-si apara interesele comerciale, "insa trebuie sa aiba un comportament nediscriminatoriu in relatiile cu companiile mici - clienti, furnizori, concurenti", cum este in acest caz SC Netmaster Communications SRL.

Dupa ce au fost amendate, atat Orange, cat si Vodafone au atacat in instanta decizia CC si, fiind date doua solutii diferite, ICCJ le-a trimis iar in prima instanta, pentru rejudecare.

In 2017, Curtea de Apel Bucuresti a rejudecat dosarele si a confirmat incalcarea Legii Concurentei in ambele cazuri, iar in ceea ce priveste compania Orange, decizia a fost confirmata de ICCJ.

Dosarul Vodafone va fi judecat anul acesta.

Amintim ca, luna trecuta, ANCOM a amendat Vodafone si Orange, dupa ce a derulat mai multe investigatii asupra unor operatori de telefonie mobila, in urma unor sesizari primite de la utilizatori.

Vodafone a primit trei amenzi, a caror valoare se ridica, in total, la 130.000 de lei, in timp ce Orange are de achitat o singura amenda de 50.000 de lei.

Puteti citi mai multe detalii aici.

Joe Biden trebuie să se retragă de urgență, susține Traian Băsescu: „Vreau să știu că liderul lumii libere este unul sănătos"
Joe Biden trebuie să se retragă de urgență, susține Traian Băsescu: „Vreau să știu că liderul lumii libere este unul sănătos"
Traian Băsescu vrea ca Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă. Fostul colaborator al Securității crede că președintele SUA a comis prea multe gafe impardonabile, care l-au...
Un bărbat din Florida a fost arestat după ce a publicat online mesaje amenințătoare la adresa președintelui Biden
Un bărbat din Florida a fost arestat după ce a publicat online mesaje amenințătoare la adresa președintelui Biden
Un bărbat din Quincy, Florida, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat pentru amenințări la adresa președintelui Joe Biden și a altor oficiali federali, conform unui comunicat emis de...
#Orange amenda record, #Orange dosar ICCJ, #Orange abuz pozitie dominanta , #stiri Orange
  1. Cel puțin 16 morți după ce un incendiu a izbucnit într-un mare centru comercial. Unde s-a întâmplat tragedia VIDEO
  2. Germania intenționează să reducă la jumătate ajutorul militar acordat Ucrainei
  3. Capacitatea de a intimida Occidentul, cea mai eficientă armă a lui Putin. Analiza Atlantic Council
  4. Eurodeputații români, dezbinați în Parlamentul European. Victor Negrescu: ”Din nefericire, sunt voturi irosite”
  5. Al doilea mandat al Ursulei von der Leyen, în mâinile Giorgiei Meloni. Alegerea grea cu care se confruntă premierul Italiei
  6. Cum sunt fraudate concursurile de angajare la stat. Un fost ministru rupe tăcerea. Românii, furați de „stăpânii" instituțiilor publice
  7. Descoperire neobișnuită făcută în craterul creat de un asteroid: Orașul plin cu 72.000 de tone de diamante VIDEO
  8. Descoperire neașteptată despre un lucru făcut zilnic: Nu faci cancer, boli de inimă și ai mintea limpede
  9. Ucraina se confruntă cu 6 provocări majore. Putin schimbă și are un nou plan
  10. Cum sunt recrutați și pregătiți agenții Secret Service în SUA. Alte scandaluri care au vizat agenția