Seful mare de la Orange, ridicat de politie intr-o afacere de 400 milioane de euro

Luni, 10 Iunie 2013, ora 12:19
4102 citiri
Seful mare de la Orange, ridicat de politie intr-o afacere de 400 milioane de euro
Foto: La Provence

Directorul executiv al Orange, Stephane Richard, a fost ridicat de politie, luni dimineata, in cadrul anchetei legate de afacerea Bernard Tapie si Credit Lyonnais, din 2008, care ar fi prejudiciat statul francez cu peste 400 de milioane de euro.

Richard a fost seful cabinetului fostului ministru de Finante din Franta, Christine Lagarde, in prezent director general al Fondului Monetar International, de asemenea anchetata in acest caz, relateaza Le Monde.

Bernard Tapie este un om de afaceri care a cumparat Adidas in 1990 si, ulterior, a cerut bancii Credit Lyonnais, in acel moment detinuta de stat, sa intermedieze vanzarea companiei. Oficialii bancii si-au dat seama de potentialul Adidas, insa nu i-au spus lui Tapie acest lucru, vanzarea realizandu-se la un pret scazut.

Omul de afaceri a dat, apoi, banca in judecata. In 2008, pentru a pune capat acestei dispute, Christine Lagarde, la acea vreme ministrul Finantelor, a infiintat o comisie de arbitraj, care i-a dat dreptate lui Tapie, acesta primind, in total, suma de 403 milioane de euro. Dupa plata taxelor si impozitelor, acesta a ramas cu aproximativ 220 de milioane de euro in mana.

Toata afacerea este, in prezent, anchetata, din cauza numeroaselor posibile ilegalitati comise in timpul formarii comisiei de arbitraj, existand dubii si asupra rezultatului.

Seful Orange va fi interogat, in cursul zilei de luni, asupra rolului pe care l-a avut Ministerul Finantelor in afacerea Tapie.

Ancheta se afla intr-un moment crucial, unul din judecatorii care i-au dat dreptate lui Tapie, Pierre Estoup, fiind investigat pentru escrocherie in cadrul unei bande organizate.

Christine Lagarde este martor in acest caz, negand acuzatiile ca ar fi fost implicata direct in luarea deciziei de acordare a banilor omului de afaceri.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Stephane Richard Orange, #Stephane Richard afacerea Tapie, #Stephane Richard Christine Lagarde , #stiri Orange