Un informator FBI acuza ca a fost expus mafiei romanesti

Sambata, 23 Ianuarie 2010, ora 19:34
5079 citiri
Un informator FBI acuza ca a fost expus mafiei romanesti

Un barbat care sustine ca a lucrat sub acoperire in Orange County ca parte in eforturile antiterorism acuza FBI ca l-a abandonat, in conditiile in care mai multe grupuri, inclusiv mafia romaneasca, urmareau sa il ucida.

Craig Monteilh, care spune ca a lucrat ca informator sub acoperire al FBI, in general in cazuri antiterorism, a intentat o actiune in justitie vineri, acuzand FBI ca i-a incalcat drepturile civile si i-a pus in pericol viata, relateaza LA Times.

Craig, in varsta de 47 de ani, spune ca a lucrat ca informator FBI din 2004 pana in 2008, furnizand informatii si asistenta in anchete legate de narcotice, jafuri la banci si omucideri, dupa care i s-a cerut sa actioneze ca agent sub acoperite ca parte a eforturilor antiterorism in Orange County, potrivit plangerii in justitie.

El declara ca FBI practic l-a abandonat dupa ce un sef a compromis o operatiune ce ar fi dus la descoperirea "unor materiale pentru fabricarea de bombe" intr-o moschee Dupa aceea, sefii sai din FBI nu si-au respectat promisiunea de a implenenta o "strategie de iesire" ce urma sa includa plati si sa-l ajute in a-si incepe o noua viata sub o alta identitate.

Monteilh acuza FBI si ca si-a incalcat promisiunea de a-i sterge o condamnare pentru furt agravat despre care el spune ca a fost rezultatul activitatii sale ca informator intr-un caz din 2006 legat de distribuirea de steroizi.

"Acuzatiile par a fi tentative disperate de a se obtine un profit personal pe seama fortelor de securitate si a comunitatii musulmanilor americani", a declarat purtatoarea de cuvant a FBI, Laura Eimiller.

Barbatul sustine ca in unele cazuri activitatea pe care o desfasura ii punea viata in pericol. La un moment dat, dupa ce acoperiera i-a fost deconspirata, extremistii musulmani ar fi ordonat o fatwa impotriva sa, iar mafiile romana si mexicana, ca si un grup al suprematiei albilor, ar fi urmarit sa il ucida.

Monteilh declara ca a avertizat FBI in legatura cu amenintarile la adresa sa si a cerut sa fie plasat sub protectie in timp ce servea o sentinta de 16 luni de inchisoare pentru condamnarea legata de jaful agravat, dar crerea sa a fost ignorata si a fost lasat printre ceilalti detinuti din penitenciarul Wasco.

El sustine ca a fost atacat de mai multe ori in inchisoare, iar, dupa un atac, ar fi ramas cu mobilitate redusa.

Cea mai sensibila misiunea a sa a inceput in 2006, cand el sustine ca a fost cooptat pentru a lucra intr-un program numit "Operation Flex", in care si-a asumat identitatea unui convertit la islam si a actionat pentru a identifica extremisti si a strange informatii. Sub conducerea agentilor FBI, el si-a asumat identitatea de Farouk Al-Aziz si a spus ca este nou convertit la islam. El ar fi primit numele de cod "Oracol" si a fost instruit sa spioneze comunitatea islamica. Monteilh sustine ca, in acest scop, a invatat sa scrie si sa vorbeasca araba, a aprofundat religia islamica si a inceput sa aiba intalniri cu musulmance.

Dupa ce a reusit sa se infiltreze in comunitate, Monteilh spune ca a fost abordat de extremisti, care au incercat sa il radicalizeze. El sustine ca informatiile pe care le-a furnizat au dus la arestarea lui Ahmadullah Sais Niazi in februarie. Acesta a fost interceptat cand ameninta ca va arunca in aer cladiri abandonate, iar Monteilh spune ca el a fost informatorul care a interceptat convorbirea, lucru pe care FBI nu il comenteaza.

Quarterly Report - Editia 4

De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
Partidul AUR s-a consacrat de-a lungul timpului prin folosirea de figuri istorice și scenete cu voievozi pentru a-și face mesajul auzit. Mihai Viteazul, Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare apar...
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Toate planurile despre viitorul Europei depind de cum se va vota la alegerile pentru PE. Candidați și oameni de afaceri au discutat despre oportunități și provocări, la invitația Camerei de...
#mafia romaneasca, #lucrator FBI mafie, #FBI mafia romaneasca , #stiri Orange