Corporatiile straine au scos 1 miliard de euro din Romania

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 13:28
2088 citiri
Corporatiile straine au scos 1 miliard de euro din Romania
Foto: Gandul

Cele mai mari companii din Romania au scos din tara un miliard de euro, prin plata dividendelor catre actionarii majoritari.

Orange, Vodafone, BCR, BRD, Lafarge, Holcim si HeidelbergCement au transferat in conturile din strainatate ale actionarilor aproximativ un miliard de euro, potrivit unui calcul realizat de Ziarul Financiar.

"Repatrierile sunt o consecinta fireasca a investitiilor straine din anii precedenti si au un impact negativ asupra contului curent. Este de remarcat insa ca repatrierile aproape s-au injumatatit in primul semestru, la 2 miliarde de euro, fata de circa 4 miliarde de euro in aceeasi perioada a lui 2008", a spus Melania Hancila, economist-sef la Volksbank.

Vodafone a anuntat ca va transfera intregul profit net obtinut anul trecut, de 306,2 milioane de euro, catre actionarul majoritar, grupul britanic Vodafone. Desi Orange, care a realizat cel mai mare profit din Romania, anul trecut, de 438 de milioane de euro, nu a publicat hotararile privind repartizarea profitului, insa, potrivit surselor din piata, peste jumatate a fost deja distribuit sub forma de dividende.

Lafarge, care a obtinut un profit net de 164 de milioane de euro, a acordat dividende in valoare bruta de 38,724 de lei pe actiune, rezultand un total de aproximativ 162 de milioane de euro.

Holcim Romania, subsidiara a grupului elvetian Holcim, a repartizat 85% din profitul net de 30,2 milioane de euro catre actionari.

BCR si BRD, cele mai mari banci din Romania, au platit actionarilor dividende in valoare totala de 217 milioane de euro. Erste, actionarul BCR, este obligata, prin contractul de privatizare, sa distribuie minim 40% din profituri sub forma de dividende.

Quarterly Report - Editia 4

Google lansează Android 15 Beta 2 cu noi funcții. Lista completă de actualizări
Google lansează Android 15 Beta 2 cu noi funcții. Lista completă de actualizări
Cu ocazia evenimentului Google I/O 2024, Google a lansat versiunea beta 2 pentru sistemul de operare Android 15. Aceasta este prima versiune care poate fi testată și pe alte dispozitive, nu doar...
Divizia de aparate foto a Sony depășește televizoarele în venituri
Divizia de aparate foto a Sony depășește televizoarele în venituri
Divizia de televizoare a Sony, cunoscută pentru produsele de top, a fost depășită de divizia de aparate foto în ceea ce privește veniturile, conform celor mai recente rezultate financiare ale...
#plati dividende companii, #profit net Orange, #profit net Vodafone , #Vodafone