Firmele mici fura numele companiilor mari pentru a avea succes

Luni, 23 Iunie 2008, ora 14:10
2831 citiri
Firmele mici fura numele companiilor mari pentru a avea succes

Companii romanesti de constructii, stomatologie, comert, media utilizeaza numele de Orange, Vodafone sau General Electric, fara sa aiba nicio legatura cu multinationalele respective sau cu domeniul in care acestea activeaza.

Aceasta situatie este posibila din cauza lipsei de comunicare intre Oficiul National al Registrului Comertului, unde se inregistreaza firmele, si Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, unde se inregistreaza marcile, precum si din cauza legislatiei incomplete, anunta Business Standard.

Vodafone Romania SA si Orange Romania SA, cu venituri de peste un miliard de euro, sunt companiile prin care operatorii de telefonie mobila activeaza pe piata locala.

Alte doua companii, Vodafone GSM si Vodafone Grup, au activitati in domeniul constructiilor, in timp ce Orange apare in 20 de nume de firme, precum Orange Dent, stomatologie, Orange Garden, firma de comert, Orange Pla-Net, firma de consultanta, Orange SRL, firma de publicitate sau Orange Optic.

Orange Romania SA si-a inregistrat denumirea la OSIM la inceputul anului 2001, iar Vodafone in 2005, dupa incheierea procesului cu Telemobil, care detinea aceasta marca in Romania.

"Vodafone Romania nu are legatura cu niciuna dintre cele doua companii. Din cate stim, exista un protocol intre Registrul Comertului si OSIM, pentru verificarea numelor protejate, inainte de inregistrarea unei firme. Probabil ca, in acest caz, nu s-a facut o corelare a datelor. Vodafone Romania va lua masurile legale necesare, pentru protectia numelui sau", a declarat Lidia Solomon, director de comunicare al operatorului.

OSIM sustine ca protectia generala a unei marci se poate realiza numai daca marca respectiva a fost inregistrata pe toate cele 45 de domenii in cadrul carora sunt clasificate ocupatiile umane in Romania.

ONRC a justificat aceasta situatie prin faptul ca verificarile privind legalitatea numelor au fost efectuate de judecatorul delegat la registrul comertului.

Aceste verificari au fost efectuate raportat la celelalte firme inscrise in registrul comertului la data fiecarei verificari in parte, conform criteriilor care stipuleaza ca orice firma noua trebuie sa se deosebeasca de cele existente.

Protectia firmelor se asigura prin inscrierea lor in registrul comertului, pe cand a marcilor, prin inscrierea in registrul special.

Prin inregistrarea in registrul comertului se asigura distinctivitatea denumirilor comerciantilor, in vreme ce protectia drepturilor de proprietate industriala beneficiaza de o reglementare distincta.

Quarterly Report - Editia 4

AOC lansează monitorul Q27B3CF2, ideal pentru birou și munca de acasă. La ce preț este oferit
AOC lansează monitorul Q27B3CF2, ideal pentru birou și munca de acasă. La ce preț este oferit
AOC, un brand specializat în producția de display-uri, a prezentat noul monitor Q27B3CF2, proiectat pentru utilizarea acestuia atât acasă, cât și la birou. Monitorul dispune de un ecran de...
Apple rezolvă problema fotografiilor șterse și reapărute după actualizarea la iOS 17.5
Apple rezolvă problema fotografiilor șterse și reapărute după actualizarea la iOS 17.5
Recent, mai mulți utilizatori de iPhone au raportat o situație neobișnuită după actualizarea la iOS 17.5: fotografii șterse chiar și cu ani în urmă au reapărut în Galerie. Problema a...
#nume, #firma, #Orange, #Vodafone, #OSIM, #ONRC , #Vodafone
Comentarii