Orașul din Europa care interzice închirierea clădirilor rezidențiale pe termen scurt în centrul său istoric

Marti, 03 Octombrie 2023, ora 19:32
2374 citiri
Orașul din Europa care interzice închirierea clădirilor rezidențiale pe termen scurt în centrul său istoric
Imagine din Florența FOTO / pixabay

Florenţa, una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Italia, a interzis noi închirieri rezidenţiale pe termen scurt pe platforme precum Airbnb în centrul său istoric. Această măsură a autorităţilor locale urmăreşte să ofere mai mult spaţiu localnicilor, relatează Reuters.

Normele, aprobate de oraşul toscan la sfârşitul zilei de luni, acordă, de asemenea, trei ani de scutiri de taxe proprietarilor care în prezent închiriază pe termen scurt, dacă aceştia trec la contracte de închiriere obişnuite.

Primarul Florenţei, Dario Nardella, a declarat că oraşul a decis să acţioneze la nivel local deoarece planurile guvernului de a reglementa acest sector au fost dezamăgitoare.

"În 2016 aveam puţin sub 6.000 de apartamente listate pe Airbnb, astăzi avem aproape 14.378", a spus el, menţionând că în acest timp costul mediu al chiriilor rezidenţiale lunare obişnuite a crescut cu 42%. Numai anul acesta, preţurile au crescut cu 15,1%, a precizat Nardella.

"Cei 40.000 de florentini care locuiesc în centru se plâng că se trezesc, dintr-o dată, locuind în apartamente-hotel", a adăugat el.

Nardella este membru al Partidului Democrat, de centru-stânga, parte a opoziţiei la nivel naţional.

La fel ca în alte ţări europene, o combinaţie de salarii mici, penurie de proprietăţi, închirieri pentru vacanţe pe termen scurt şi inflaţie ridicată au alimentat o criză a locuinţelor în Italia, persoanele cu venituri mici şi studenţii fiind deosebit de afectaţi.

Probleme similare există şi mai departe, New York-ul înăsprind de asemenea reglementările pentru închirierile pe termen scurt.

Marco Stella, coordonatorul regional al partidului Forza Italia, care face parte din coaliţia de dreapta aflată la guvernare, a declarat că va face apel la tribunalul administrativ împotriva măsurii luate de Florenţa.

Lorenzo Fagnoni, preşedintele Property Managers Italia, o asociaţie a întreprinzătorilor din domeniul închirierilor turistice, a declarat că regulile sunt "o alegere complet greşită care contravine liberalismului pieţei".

Airbnb nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, precizează Reuters.

Guvernul central lucrează la un proiect de lege care, potrivit presei, ar urma să impună un sejur minim de două nopţi în proprietăţile din centrele istorice ale oraşelor şi din municipalităţile cu o densitate mare de turişti.

Fiecare proprietate rezidenţială închiriată turiştilor ar avea nevoie de un cod naţional de identificare pentru a ajuta la urmărirea şi reglementarea închirierilor. Cei care nu se conformează ar risca o sancţiune de până la 5.000 de euro.

Quarterly Report - Editia 4

Amenințare pentru România. Adversarul nostru la EURO 2024 poate fi considerat cel mai bun mijlocaș din toate timpurile și spune că va da 100% la turneul final
Amenințare pentru România. Adversarul nostru la EURO 2024 poate fi considerat cel mai bun mijlocaș din toate timpurile și spune că va da 100% la turneul final
"Voi face totul ca să fiu pregătit la EURO 2024", a declarat mijlocaşul Kevin De Bruyne, unul dintre cei mai importanţi fotbaliştii ai naţionalei Belgiei, adversară a României la turneul...
Afaceri cu crematorii și case funerare. Cum profită investitorii de îmbătrânirea populației în Europa
Afaceri cu crematorii și case funerare. Cum profită investitorii de îmbătrânirea populației în Europa
Îmbătrânirea populaţiei în Europa generează îngrijorări în rândul guvernelor cu privire la perspectivele economice, însă pentru unii investitori înseamnă oportunităţi de afaceri,...
#oras, #Europa, #Florenta, #inchiriere, #cladiri, #Centru Istoric , #Italia