Schimbarea numelui unei localități doar pentru că așa doreau conducătorii regimului comunist era un fapt comun. Iar argumentele erau dintre cele mai ciudate. Un exemplu este chiar transformarea numelui unui oraș doar pentru că suna "țărănește".
Astfel, orașul din România căruia comuniștii i-au schimbat numele pentru că era „prea țărănesc” este chiar Zalău, din județul Sălaj, unde în prezent trăiesc zeci de mii ce oameni și care se află în una dintre cel mai bune zone ale țării.
Zalăul nu excelează în locuri spectaculoase, dar are o istorie care merită reținută.
Printre locurile ce ascund povești impresionante se află și orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu, unde în trecut mii se oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, potrivit adevarul.ro.
Istoricul Nicolae Gudea, profesor universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Babeş – Bolyai, din Cluj Napoca, scria în urmă cu câțiva ani în revista de cultură „Caiete Silvane” câteva detalii neștiute despre istoria acestui oraș.
Potrivit istoricului, în anii ’70, acest oraș se numea Zălau. Ulterior, „tovarășa” a considerat că denumirea este prea „țărănească” și astfel s-a trecut la denumirea de Zalău.
„Prin anii ’70 lucram în biroul profesorului Ştefan Pascu, ajutându-l la o corectură a unei lucrări a dânsului, aflată sub tipar. Secretara a anunţat pe tovarăşa prim-secretar al comitatului Judeţean Sălaj al P.C.R. îl ruga pe profesor să ajute Comitetul Judeţean Sălaj să schimbe numele oraşului din Zălau în Zalău.
Profesorul Pascu, fost elev al lui Coriolan Suciu, s-a opus la început, afirmând că pronunţia Zălau este românească, dar secretara a spus că este prea ţărănească pentru calitatea (de atunci a oraşului). Şi profesorul a cedat”, a explicat istoricul.
Nicolae Gudea a vorbit și despre cum se numeau în trecut cei care locuiau în această zonă.
„Ignoranţa a învins românismul şi în loc să fim dintr-o localitate românească Zălau şi zălăuani, am ajuns dintr-o eroare naţionalistă, într-o localitate ungurească Zalău şi să fim zalăuani!”, a conchis istoricul.