Cum sfidează politicienii austeritatea invocată de guvern. Achiziții pe bandă rulantă de mașini de lux și măsuțe de cafea

Sambata, 13 Mai 2023, ora 03:25
3604 citiri
Cum sfidează politicienii austeritatea invocată de guvern. Achiziții pe bandă rulantă de mașini de lux și măsuțe de cafea
Guvernul vrea economie dar nu se atinge de pensiile speciale sau cumulul pensie-salariu FOTO Hepta

După ce în ultimele luni guvernul a tot vorbit despre economii la bugetul de stat iar vineri, 12 mai a emis și un OUG în acest sens, executivul, parlamentul dar și alte companii de stat par că au început o cursă contracronometru pentru a face achiziții scumpe.

La începutul lunii martie, Guvernul a concluzionat că veniturile la buget sunt cu 20 de miliarde de lei mai mici decât cele estimate în decembrie. Drept consecință, premierul Nicolae Ciucă a cerut ministerelor să facă economii pentru a recupera suma respectivă. Mai întâi, acesta a cerut ministerelor să prezinte un plan pentru reducerea cheltuielilor, însă după ce inițial planul nu părea că dă roade, guvernul a anunțat un OUG pentru reducerea cheltuielilor. Cu toate astea, versiunea adoptată vineri, 12 mai, este mult mai blândă față de ce se anunțase inițial, în timp ce coaliția de guvernare refuză în continuare să se atingă de pensiile speciale, dar și de interzicerea cumulului pensie-salariu.

Parlamentarii și-au mărit sumele forfetare cu o lună înainte

La jumătatea lunii februarie, parlamentarii și-au majorat sumele forfetare pe care le primesc pentru activitate, mai exact sumele pe care aceștia nu sunt nevoiți să le justifice în totalitate. Cu puțin timp înainte de mărțișor, aleșii și-au majorat cu 7.500 de lei (1.500 de euro) suma forfetară primită de la Parlament, valoarea totală ajungând la 35.500 de lei pe lună. Pe lângă asta, parlamentarii și-au adăugat și noi domenii în care pot folosi banii, printre care se regăsește și promovarea mesajelor pe rețelele de socializare. Jumătate din suma forfetară poate fi justificată de aleși printr-o simplă declarație.

Această modificare a fost făcută cu ajutorul minorităților, pe ascuns, întrucât ea a fost adoptată într-o ședință de vineri, când în mod normal nu este activitate în Parlament.

La finalul lunii februarie a apărut în presă și modul în care Camera Deputaților a preluat o clădire o clădire care servea drept sală de conferințe și patru terenuri de tenis, toate aflate pe un teren de aproximativ 5.000 de metri pătrați din incinta Palatului Parlamentului. Acum, Camera Deputaților urmează să încheie un contract pentru lucrări de renovare la baza sportivă, valoarea totală a contractului fiind de 2.773.109 lei, adică aproximativ 550.000 de euro.

Tot Camera Deputaților a mai lansat recent în SEAP o licitație pentru mobilier în valoare de 1,3 milioane de lei, însemnând scaune din piele naturală, o canapea și măsuțe de cafea. Concret, parlamentarii vor să cumpere 262 de scaune din piele naturală tratată antibacterian și antiviral, clasa Premium, care trebuie să suporte o greutate de 150 de kilograme, conform detaliilor din SEAP. Totodată, șezutul spătarului trebuie să fie din spumă poliuretanică, pentru un confort sporit în desfășurarea unei activități îndelungate.

Parlamentarii din prima cameră vor să mai cumpere și un set format din canapea cu două fotolii de piele și o măsuță de cafea, 20 de mese de ședință și 20 de biblioteci. În plus sunt licitate și 40 de măsuțe de cafea cu sticlă fume securizată și picioare din alamă. Valoarea estimată a achiziției este de 1.299.159,33 de lei.

Achiziții de mașini pe linie

Senatul intenţionează să cumpere 22 de autoturisme tip limuzină, iar Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de întreţinere şi reparaţie pentru 48 de autovehicule din dotare. Potrivit e-licitatie.ro, valoarea estimată a contractului de furnizare a celor 22 autoturisme este de 4.537.815,13 lei.

De asemenea, Senatul mai achiziţionează servicii de proiectare pentru lucrări de reparaţii capitale la terasele circulabile din Corpului E3, cota +31,50 m şi cota +25,50 m, din Palatul Parlamentului, în valoare totală estimată de 300.000 de lei, precum şi un contract de lucrări de contorizare a unor corpuri, inclusiv a două lifturi, pentru alimentarea electrică a UPS-urilor aferente serverelor Senatului României, precum şi de înlocuire a tablourilor electrice aferente iluminatului arhitectural de pe terasa Corpului A1, în valoare estimată de 1.263.045,3 lei.

De cealaltă parte, Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de întreţinere şi reparaţie a autovehiculelor Camerei: 30 de autoturisme AUDI, trei BMW, cinci VOLKSWAGEN şi şapte MERCEDES, pentru perioada 01.05-31.12.2023. Valoarea totală estimată a contractului este de 427.058,82 lei pentru perioada de până la 31.12.2023 şi de 640.588,24 lei în cazul prelungirii perioadei până la 30.04.2024.

Achizițiile de autovehicule au loc și în cadrul ministerelor. La portofoliul Muncii, deținut de către social-democratul Marius Budăi de exemplu, se achiziționează în procedură de urgență 60 de mașini. Potrivit fostului ministru USR Cristian Ghinea, care citează informații din SEAP, „ministrul Budăi a dat ordin către toate casele judeţene de pensii să-şi cumpere maşini - 42 de Dustere, iar 16 dintre ele şi-au mai luat şi câte un Ford Puma”. Conform lui Ghinea, valoarea celor 60 de autoturisme se ridică la 5,7 milioane de lei.

Ministerul Economiei a achiziționat și el 4 autoturisme la prețul de 379.000 de lei, printr-o licitație lansată în februarie 2023 și atribuită către Renault Commercial Roumanie pe 10 aprilie 2023.

Ministerul Sănătății a cumpărat 8 mașini, printr-o licitație lansată pe 4 mai. Conform ministerului, autoturismele sunt necesare pentru desfășurarea activității de îngrijiri paliative în cele 8 Centre Pilot Proiect „Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu”. Contractul a fost finanțat cu fonduri UE și are o valoare estimată de 696.000 lei.

Un alt minister care s-a grăbit să facă achiziții este ministerul Mediului, care luna trecută a lansat o licitație pentru achiziția a 2 autoturisme electrice prin „Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024”, denumit generic Rabla Plus. Valoarea estimată a contractului este de aproape 290.000 de lei.

Zeci de mașini și la companiile de stat

Achiziții de mașini s-au făcut și la diverse companii aflate în subordinea ministerelor. De exemplu, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), pe 5 mai o licitație pentru achiziția a 18 autoturisme noi, dintre care 4 electrice. Autoritatea a motivat în caietul de sarcini că autoturismele pe care le deține sunt „într-o stare tehnică precară” și că au nevoie de cheltuieli mari de întreținere și reparare. Valoarea totală estimată este de peste 1,9 milioane de lei.

31 de autoturisme noi vor ajunge și la Garda Națională de Mediu, licitația fiind lansată pe 28 aprilie. Valoarea estimată a contractului, finanțat din fonduri bugetare, este de aproape 3 milioane de lei.

Consiliul Concurenței a lansat o licitație pe 4 mai pentru achiziția a 4 autovehicule, cu o valoare estimată a contractului de peste 380.000 de lei.

ANAF cumpără 40 de mașini, împărțite astfel: 12 autoturisme cu 7 locuri, contractul având o valoare estimată de 885.000 de lei; 28 de autoturisme cu 5 locuri, cu o valoare estimată[ de 1,71 de milioane de lei. ANAF a motivat că dintre mașinile pe care le deține în prezent, o parte sunt foarte vechi, având chiar și 20 de ani vechime, iar 8 dintre ele, care sunt încă funcționale, vor fi pasate către alte instituții.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero,a declarat luni, 22 aprilie, la Arad, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a mai răspuns la telefon din...
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
#Ordonanta de Urgenta, #Guvernul Romaniei, #economie buget, #gaura bugetara, #cumul pensie salariu , #guvern