O trasnaie de miliarde de euro din banii nostri

Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 12:21
10123 citiri
O trasnaie de miliarde de euro din banii nostri

Era normal ca inventia asta cu "taxa pe lacomie" sa rabufneasca urat, in cele din urma. E drept ca specialistii au reactionat imediat, mediul de afaceri a protestat, Opozitia a constestat-o, dar nimic n-a trimis-o mai bine in derizoriu decat replica data marti de guvernatorul BNR, aplicand initiativei guvernamentale eticheta de "trasnaie".

Cred ca i-a venit greu domnului Mugur Isarescu, in obisnuita sa retinere si sobrietate, sa rosteasca vorbe stigmatizatoare pentru inaltii functionari din Ministerul Finantelor:

"Trebuie sa discuti cu industria bancara, nu la final de an, in prag de Craciun, sa vii cu o astfel de bomba" si, in continuare, "ne-a luat si pe noi prin surprindere trasnaia; e o ordonanta pe care nu stii de unde sa o apuci".

Inteleg din spusele guvernatorului ca nici macar cu Banca Nationala nu s-a discutat inainte de a se lansa ordonanta prevestitoare de un tsunami financiar. Atunci, ma intreb, cine cu cine a discutat? Teodorovici cu Valcov si amandoi cu dezorientata Viorica?

O hotarare scoasa din burta

Te cutremuri cand afli, tot din spusele dlui Isarescu, ca un studiu sumar facut in aceste zile de expertii bancii au relevat perspectiva unor pierderi de miliarde de euro, generate de aceasta taxa.

N-a observat Teodorovici cum se pierd miliardele? Nu si-a dat seama ca le vom plati noi toti, din buzunarele noastre? Doar nu se gandeste sa le plateasca premierul din banii castigati la Bruxelles, Dragnea din posibilele pricopseli de la Tel Drum sau Valcov, din comorile dosite prin cimitire!

Observ ca acum, dupa ce ordonanta s-a si publicat in Monitorul Oficial, expertii BNR au reusit sa faca un prim studiu de impact, constatand perspective dezastruoase. Dar ma intreb, unde este studiul de impact al Guvernului, cel prealabil? Exista asa ceva sau masurile din ordonanta sunt scoase "din burta" - cum suna o veche sintagma scolareasca?

Iar daca studiul nu exista, ma intreb - si mai grav - in cate alte initiative adesea si ele sinucigase - se lanseaza guvernul nostru, aruncandu-se ca berbecele cu capul in zid, fara o cercetare prealabila, fara o analiza sau un audit intocmit de specialisti si numai cu argumenul ca asa a decis "daddy"?

Ma ingrozesc gandind ca nu se aduce la cunostinta publica nimic din cercetarile ce ar trebui facute inainte de a se lua orice hotarare la nivel guvernamental.

Multe altele scoase tot din burta

Intreb iarasi retoric ce analiza a stat la baza revocarii unor ministri si angajarii altora in loc? A vazut cineva evaluarile doamnei Dancila? Nu era normal sa explice doamna Vasilica-Viorica de ce o schimba pe Olguta Vasilescu de la Ministerul Muncii, unde pretinde ca ar fi muncit foarte bine, si o trimite intr-un alt minister, oricare ar fi el, unde n-a muncit deloc?

Iar jenanta explicatie pe care a dat-o in cazul domnului Paul Stanescu, aceea ca dansa nu l-ar fi schimbat, dar asa a stabilit CEx, adica Dragnea, este nu numai umilitoare, dar si jignitoare pentru un prim-ministru.

Culmea ironiei este ca prim-ministrul, care propune revocarea si numirea ministrilor intr-o veselie si fara sa se justifice in niciun fel, isi permite sa-i ceara presedintelui motivele pentru care acesta a aprobat sau nu cele propuse. Ar fi de ras, daca n-ar fi de plans!

M-as fi asteptat sa existe un studiu sau o analiza, in baza careia doamna Viorica a hotarat sa lase balta fondurile europene nerambursabile si sa trateze executarea investitiilor in partenierat public-privat, cu angajament de plata pe ani si ani. Da' de unde! E destul ca "s-a hotarat in Guvern" sau "s-a stabilit in CEx".

Liderii nostri, de la Dragnea si Tariceanu la Dancila si toti ceilalti, isi inchipuie ca votul primit acum doi ani de la electorat ii indreptateste sa ia hotarari cu de la sine putere, sa nesocoteasca opinia publica si dialogul cu aceasta si sa hotarasca soarta noastra a tuturor in spatele usilor inchise.

Micul contopist Viorica Dancila

Mai grav mi se pare ca ii pretind Vioricai Dancila sa se eschiveze de la un dialog chiar si cu presedintele tarii. Nu pot concepe ca relatia institutionala a prim-ministrului cu acesta sa se reduca numai la scrisori trimise catre Cotroceni si sesizari catre CCR pivind raspunsul nesatisfacator primit.

Asta nu este treaba de inalt demnitar. Este de mic contopist.

Nici presedintele nu pretind ca ar pune umarul in suficienta masura ca sa stopeze asemenea stare de lucruri. De exemplu, profesorul Iohannis le-ar fi putut da o lectie frumoasa de la catedra Cotrocenilor, daca ar fi argumentat de fiecare data, cu explicatii zdrobitoare, hotararile sale luate altfel decat a fost intentia sau propunerea Guvernului.

Dar nu s-a grabit s-o faca, iar PSD si-a gasit aliati de nadejde care sa-i cante in struna si sa-i sustina toate toanele: Tudorel si CCR.

Ar fi fost in avantajul presedintelui daca explica prin argumente ce a stat la baza fiecarei decizii. Chiar daca CCR - ajunsa dupa opinia mea un acaret al PSD - ar fi luat aceleasi hotarari precum cele pe care le cunostem, populatia tarii si opinia publica ar fi vazut limpede de partea cui atarna dreptatea.

Si asta nu de azi, de ieri. Inteleg ca motivele respingerii doamnei Sevil Shhaideh nu puteau fi facute publice, dar motivele pentru care i-a dat coalitiei "inca o sansa" cu Tudose, iar apoi inca una cu Dancila ar fi trebuit sa le cunoastem cu totii. In plus, motivele legate de propunerile privind ministrii sunt fapte de interes public.

Nu numai protagonistii evenimentelor, dar intreaga opinie publica ar trebui sa stie de ce si cine schimba demnitarii si ce retineri sunt la schimbarea lor.

Dar doamnei Dancila nu i s-a parut important sa cunoastem noi aceste detalii, sa le cunoasca presedintele, sa le stie chiar si Opozitia, cea care are datoria sa monitorizeze activitatea Guvernului. Pentru domnia sa, nimic altceva nu este important decat ce-si doreste jupanul.

Continuatorii politicii comuniste sovietice

Iar, daca doamna Dancila subestimeaza expertiza calificata si nesocoteste opinia publica, de ce n-ar nesocoti-o si subalternii domniei sale? De ce si-ar bate capul sa faca studii de impact si cercetari, cand pot hotari intr-o veselie tot ce le aterizeaza din senin, direct pe circumvolutiuni?

Nutresc convingerea ca pe dl Teodorovici nici nu l-a preocupat impactul ciudatei ordonante lansate, cum spune dl Murgur Isarescu, "in prag de Craciun", ci l-a preocupat sa faca impresie buna in partidul domniei sale, sa trepideze de bucurie Dragnea si Codrin Stefanescu, cand vor citi sintagma "taxa pe lacomie".

Asa ceva nu s-a mai vazut de pe vremea raposatului Gheorghiu-Dej, care-l ardea la buzunar pe "dusmanul de clasa", cu explicatie ca e lacom, hraparet, hapsan, ghiftuit si vandut dusmanului anglo-american.

In opinia mea, ar fi fost incomparabil mai inteligent din partea dlui Teodorovici sa discute in prealabil intentiile sale cu specialisti de inalta tinuta, cu reprezentantii bancilor, ai mediilor de afaceri si neaparat ai BNR. Nimeni nu poate angaja tara numai pe barba lui.

Iar daca minstrul Finantelor a incercat s-o faca "in prag de Craciun", cum spune dl Isarescu, nu pot gandi la nimic altceva decat la faptul ca e strans cu usa, intr-un moment cand a promis incadrarea deficitului sub pragul de 3%, dar n-a reusit sa incheie bilantul nici inainte de Craciun, nici de Anul Nou, nici de Sfantul Ion si parca vad cum se apropie Sfantu'Asteapta si bilantul Romaniei tot nu-i gata!

Din cauza vacantei, bineineles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#taxa pe lacomie, #Mugur Isarescu guvernator PNR, #Viorica Dancila argumentare hotarari, #Viorica Dancila remanieri , #guvern