Daca am avea, totusi, putina educatie economica...

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 08:18
8007 citiri

...am fi cateva milioane de romani in fata Guvernului, cu sau fara vesta galbena pe noi, cerand ca cei care au distrus economia in ultimii ani sa plece acasa. Sau chiar sa plateasca pentru subminarea economiei nationale.

In ianuarie 2017, PSD-ALDE au preluat o economie stabila, cu cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, cu un mediu privat care se consolida pe zi ce trece si cu un sistem de taxare care, desi era imperfect, se dovedise in ultimele luni cel putin predictibil.

Dupa criza economica globala din 2008-2009, care a lovit Romania in 2009-2010, tara a inceput sa creasca economic sustenabil inca din 2012.

Aici trebuie sa ii multumim in primul rand premierului Boc, care a echilibrat bugetul si a salvat tara chiar cu riscul de a-si incheia cariera politica; premierului Ponta care, in ciuda unor derapaje precum "taxa pe stalp" si "supraacciza pe carburanti", a guvernat relativ stabil si fara a afecta prea mult mediul de afaceri; premierului Ciolos, care a incercat sa debirocratizeze si sa simplifice modul de functionare a statului roman si sa deblocheze fondurile europene.

Da, toti de mai sus au facut greseli, insa per total in perioada 2011-2016 Romania a mers inainte, cu cresteri economice mult peste media europeana, cu investitii straine in crestere si cu o piata a muncii din ce in ce mai dinamica.

In plus, poate cel mai important, Romania a fost considerata in toata aceasta perioada un partener de dialog credibil atat din punct de vedere politic, cat si fiscal-economic.

Toate acestea s-au incheiat insa in ianuarie 2017, in momentul in care a fost instalat primul guvern PSD-ALDE. Stim foarte bine istoria. Nici nu s-a terminat prima luna de guvernare si deja sute de mii de romani erau in strada pentru a protesta fata de OUG 13.

In toata aceasta perioada am discutat enorm de mult (si pe buna dreptate) despre Justitie, sau mai bine zis despre amnistie si gratiere, si am inchis ochii la derapajele din economie. De cand au ajuns la guvernare, cei de la PSD-ALDE au atacat constant fundamentele libertatii economice.

Treptat, rolul statului a devenit din ce in ce mai puternic si totul se intampla in timp ce mediul privat era din ce in ce mai lovit de taxe, impozite si reglementari absurde.

Administratia socialista a pus inca de la inceput ochii pe buzunarele romanilor

Si nu s-a sfiit sa o spuna, inca de la inceput, prin vocea ministrului Finantelor de atunci, domnul Ionut Misa.

In tot acest timp, cheltuielile statului au crescut exasperant si au putut fi acoperite doar cu imprumuturi externe de miliarde de euro.

In plus, investitiile au fost la cel mai scazut nivel din Romania ultimilor 20 de ani. Din acest punct de vedere, Emil Boc, cel care a guvernat tara in criza, a construit mai multi kilometri de autostrada decat actuala guvernare.

Chiar si in privinta fondurilor europene, guvernele din ultimii doi ani stau la coada clasamentului.

Spuneam mai sus ca, in acesti doi ani, dezastrul pe care il provocau economiei a cazut in plan secund, mai toti fiind atenti la dezastrul pe care il faceau in Justitie.

Efectul Teodorovici

Si, totusi, a fost de ajuns un singur anunt de presa din partea ministrului Teodorovici pentru ca economia Romaniei sa piarda intr-o singura zi mai bine de 1,5 miliarde de euro, bani cu care se bugeteaza 5-6 ministere in Romania.

Pentru a intelege mai bine dezastrul, va propun doua comparatii.

Pe 17 septembrie 2001, se deschidea bursa de la New York, pentru prima data dupa atentatele de la 11 septembrie. Bursa a avut o corectie negativa de -7,13%.

In 15 septembrie 2008, incepea ultima criza majora cu falimentul neasteptat al Lehman Brothers. Bursa a scazut cu 4,4%.

In Romania a fost indeajuns ca ministrul Teodorovici sa deschida gura si bursa a scazut cu 11,21%.

Motivele caderii bursei sunt evidente. Pachetul de masuri propus de Teodorovici reprezinta o doza soc de distrugere a economiei. Cele mai afectate companii au fost chiar cele romanesti, precum Banca Transilvania, Transelectrica, Conpet, Digi, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz s.a.

La majoritatea companiilor care au suferit pierderi uriase pe bursa actionar este chiar statul roman, ceea ce face ca pierderile sa fie impartite intre mediul privat si cetateni. La aceste pierderi adaugam si pierderea a peste 300 de milioane de euro suferita de Pilonul II de pensii.

Ceea ce au facut oamenii acestia cu economia Romaniei este incalificabil si probabil ca ar trebui sa fie de competenta unor procurori si nu doar de competenta unor economisti.

Si, in plus, daca am intelege dezastrul pe care il produc acesti oameni actualei generatii dar si generatiilor viitoare, probabil ca am fi cu milioanele in strada. Dar pare asa ca nu intelegem si ca tot speram ca nu vor reusi totusi sa distruga tara. Dar ei fac ce fac si in final ne dovedesc ca tare mult mai gresim.

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cel mai subțire telefon din lume va ajunge și în România. Cine îl produce și la ce preț este oferit
Cel mai subțire telefon din lume va ajunge și în România. Cine îl produce și la ce preț este oferit
La IFA 2024, desfășurată la Berlin, Honor a captat atenția cu noul său telefon pliabil, Magic V3, care promite să redefinească standardele din industria telefoanelor pliabile. Cu o grosime...
Câți bani plătește un român pentru traiul de zi cu zi, în Anglia. Prețuri explozive: „Asta te rupe la buzunar!" VIDEO
Câți bani plătește un român pentru traiul de zi cu zi, în Anglia. Prețuri explozive: „Asta te rupe la buzunar!" VIDEO
Viața în Marea Britanie devine din ce în ce mai scumpă. Nu umblă „câinii cu colaci în coadă" în Regat, lasă de înțeles un român stabilit acolo, care a prezentat ce cheltuieli lunare...
#ordonanta modificari fiscale financiare , #guvern
  1. Cel mai subțire telefon din lume va ajunge și în România. Cine îl produce și la ce preț este oferit
  2. Câți bani plătește un român pentru traiul de zi cu zi, în Anglia. Prețuri explozive: „Asta te rupe la buzunar!" VIDEO
  3. Oportunitate pentru comunitățile locale și investitorii din România. Vicepreședintele ASF a făcut anunțul oficial
  4. Amnistia fiscală pregătită de Guvern, atacată de un fost premier. „Nu a funcționat și nu va funcționa nici acum. Eu sunt prost că mi-am plătit taxele la timp?”
  5. Samsung își extinde portofoliul de inovații AI la IFA 2024. Cu ce a venit nou gigantul tech
  6. Utilizatorii GeForce NOW primesc acces la noi titluri. Lista completă + informațiie utile
  7. Mutare bruscă făcută de Putin: Operațiune colosală a Rusiei, de 6 ori mai mare ca până acum
  8. One ui 6.1.1 aduce îmbunătățiri majore pentru utilizatorii Samsung, cu accent pe inteligența artificială
  9. Începutul unei noi ere în tehnologie. ASUS lansează noile PC-uri Copilot+ echipate cu AI
  10. Primul tratat internațional privind inteligența artificială: semnat de Uniunea Europeană și alte state, cu accent pe drepturile omului