Guvernul adopta Ordonanta Teodorovici: Bancile vor fi impozitate suplimentar, se plafoneaza pretul la gaze, schimbari importante la Pilonul II

Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 18:41
17260 citiri
Guvernul adopta Ordonanta Teodorovici: Bancile vor fi impozitate suplimentar, se plafoneaza pretul la gaze, schimbari importante la Pilonul II
Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul va adopta in sedinta extraordinara din aceasta seara ordonanta anuntata de ministrul Finantelor, ce va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019, a anuntat premierul Viorica Dancila.

Si asta in ciuda numeroaselor critici si atentionari venite din partea oamenilor de afaceri romani si straini, a bancilor, a companiilor din energie, telecom, care au spus ca masurile prevazute in OUG vor avea consecinte grave asupra economiei.

"Aprobam azi un set de masuri cu scopul de a creste bunastarea romanilor, nivelul investitiilor si de a corecta in domeniul bancar. Principalele masuri cuprinse in OUG care va fi adoptata azi sunt construirea 1.000 de gradinite in parteneriat public-privat, plafonarea pretului la gaze si energie electrica pentru 3 ani.

Ne gandim la cetateni, la faptul ca cetatenii nu trebuie sa plateasca mai mult la energie.

O alta prevedere se refera la stabilirea unui nivel minim de un miliard de euro pentru vanzarea licentelor 5G.

Introducerea unui mecanism ce are in vedere protejarea populatiei si a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unul nivel al ROBOR-ului mai mare de 2% este o alta masura (in ordonanta aparuta pe site-ul Ministerului de Finante nivelul era de 1,5% - n.red).

Majoram de la 1 septembrie, cu trei luni in avans, punctul de pensie si a pensiei minime astfel: punctul de pensie va creste de la 1.100 lei la 1.265 lei, iar pensia minima de la 640 lei, la 704 lei.

O alta masura se refera la infiintarea unui fond de dezvoltare si investitii, prin care vom sustine finantarea proiectelor de dezvoltare ale comunitatilor locale si universitatilor.

Un alt punct se referea la cresterea salariului minim in domeniul constructiilor.

Un alt punct al acestei OUG prevede majorarea taxei pe viciu in domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Urmatorul punct presupune reducerea comisionelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5% la 1%.

Alt punct din aceasta OUG presupune obligarea administratiilor publcie locale de raportare online a executiei bugetare incepand cu 1 ianuarie 2019", a spus Dancila la inceputul sedintei de guvern.

Si acestea nu sunt toate masurile cuprinse in actul normativ, dupa afirma Viorica Dancila.

"Mai sunt si alte masuri cuprinse in aceasta ordonanta care regleaza raporturile dintre agentii economici si statul roman, astfel incat cetateanul sa fie cel care in final sa beneficieze de un trai mai bun", a spus premierul.

Dancila le-a transmis ministrilor sa iasa public si sa prezinte pe larg schimbarile din OUG, motivele pentru care au fost facute si beneficiile pe care, spune ea, le vor avea romanii.

"Am sa ma opresc aici insa cu prezentarea acestei ordonante, rugandu-va pe dumneavoastra, doamnelor si domnilor ministri, sa mergeti si sa prezentati aceste schimbari pe fiecare domeniu in parte, motivele pentru care au fost facute aceste schimbari si, bineinteles, lucrul cel mai important, beneficiile pe care cetatenii romani le vor avea in urma aplicarii acestei ordonante.

O sa il rog pe ministrul Economiei, pe consilierul primului ministru pe probleme economice sa dea cat mai multe detalii despre aceasta ordonanta, tocmai pentru a putea avea o imagine clara a acesteia, a vedea de ce am luat aceste masuri si, in acelasi timp, sa vedem care sunt beneficiile pe care le vor avea romanii in urma masurilor luate de Guvernul Romaniei", a precizat Dancila.

Toate aceste schimbari insa le vom afla in momentul in care ordonanta de urgenta va fi publicata in Monitorul Oficial. Asta pentru ca documentul pus in dezbatere pe site-ul Ministerului de Finante a suferit modificari, dupa cum a afirmat chiar liderul PSD, Liviu Dragnea.

"Maine vor adopta ordonanta. Mai era nevoie de cateva reglaje in ceea ce priveste formularile", a declarat joi Liviu Dragnea.

CES a dat aviz negativ ordonantei

Consiliul Economic si Social a avizat joi negativ ordonanta de urgenta.

"Fiecare parte din CES a dat aviz negativ", a declarat pentru Ziare.com Silvia Vlasceanu, vicepresedinte al Confederatiei Patronale "Concordia", membru in CES.

La randul sau, Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, ne-a spus ca si patronatele, si sindicatele, cat si societatea civila au dat aviz negativ.

Totodata, el a precizat ca sedinta de joi a fost extraordinara, fiind convocata special pentru aceasta ordonanta pentru a putea intra in sedinta de guvern.

Avizul CES este consultativ, dar pentru ca o ordonanta de urgenta se fie adoptata de Guvern este obligatoriu sa il obtina.

Iohannis nu a mai venit la guvern

Presedintele Klaus Iohannis nu a mai venit si la sedinta de guvern de azi, desi anuntase ca va merge la toate reuniunile executivului.

Miercuri, seful statului a criticat in termeni foarte duri ordonanta de urgenta anuntata de ministrul de Finante si a cerut Guvernului sa nu o adopte in aceasta forma.

Intrebat daca va merge la toate sedintele de guvern de acum incolo, seful statului a raspuns "sigur!".

Iohannis a mers la sedinta de joi insa, vineri, cu 3 ore inainte ca Guvernul sa se reuneasca, presedintele a spus ca inca nu s-a decis daca va participa sa nu.

Citeste reactiile aparute dupa ce Teodorovici a anuntat ordonanta:

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...