Guvernul a modificat OUG 114: ROBOR-ul este inlocuit, noi reguli pentru taxa bancara, nicio modificare la Pilonul II

Vineri, 29 Martie 2019, ora 11:05
5341 citiri
Guvernul a modificat OUG 114: ROBOR-ul este inlocuit, noi reguli pentru taxa bancara, nicio modificare la Pilonul II
Foto: captura video Privesc.eu

Guvernul a modificat, vineri, prin ordonanta de urgenta, controversata OUG 114 adoptata la finalul anului trecut. Astfel, potrivit noului act normativ, taxa pe activele bancare nu mai face referire la ROBOR, ci la cota de piata.

"In ceea ce priveste taxa anuala pe active financiare datorata de institutiile bancare, se ajusteaza mecanismul de calculare prin restrangerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferentiate de impozitare in functie de cota de piata a fiecarei banci, reducerea pana la zero a taxei in functie de numarul de credite acordate sectorului neguvernamental, ma refer la societatile nefinanciare si gospodariile populatiei si ajustarea dobanzilor la depozite si credite.

Taxa pe active financiare nete se determina semestrial de catre fiecare institutie bancara cu regularizare anuala, cu aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile. Termenul de plata a taxei pe active calculata la nivelul primului semestru este 25 august. Regularizarea acestuia se realizeaza pana la 25 august din anul urmator", a anuntat premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.

Totodata, Executivul modifica si ordonantele 50 si 52, astfel ca indicele ROBOR, criticat in repetate randuri de guvernanti, va fi inlocuit.

"In formula de calcul al dobanzilor variabile din contractele de credit in lei indicele ROBOR va fi inlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare care se publica pe site-ul BNR. Din 2 mai, noul indice se aplica doar creditelor noi contractate de populatie. In consecinta, noul indice se va aplica si noilor credite de refinantare a creditelor aflate in derulare", a adaugat Dancila.

In ceea ce priveste Pilonul II de pensii, aici nu vor exista modificari la OUG 114. Guvernul le doar un ragaz administratorilor de pensii private si suspenda pana pe 31 mai aplicarea reglementarilor privind cerintele de capital.

"In legatura pilonul II, au avut loc consultari cu actionarii si administratorii de pensii private, Ministerul Muncii, ASF, astfel ca se suspenda pana la 31 mai aplicarea reglementarilor privind cerintele de capital ale administratorilor fondurilor de pensii.

Masura e necesara pentru a permite administratorilor de fonduri de pensii adaptarea la noile conditii de capital social din piata. Pe perioada suspendarii, se revine la capitalul social minim obligatoriu de minim 4 milioane de euro. Dupa 1 iunie 2019, cotele de capital trebuie platite pana la 31 decembrie 2019", a completat Viorica Dancila.

In ceea ce priveste domeniul energiei, premierul a precizat ca se mentine plafonarea preturilor pentru consumatorii casnici, concomitent cu renuntarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali.

"In domeniul energiei, am adus clarificari si reglementari in scopul accelerarii investitiilor in sectorul energiei electrice, dezvoltarii retelelor de distributie a gazelor naturale prin introducerea posibilitatii de a se realiza acest lucru si din fondurile publice de catre unitatile administrativ teritoriale. Se mentine plafonarea preturilor pentru consumatorii casnici, concomitent cu renuntarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali", a mentionat premierul.

BCE spune ca nu si-a dat avizul pe OUG privind taxarea bancilor

Cu toate ca ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a spus ca a primit avizul Bancii Centrale Europene pe OUG privind taxarea bancilor, institutia il contrazice.

Reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE) au confirmat, joi dupa-amiaza, ca au primit noul proiect de ordonanta de urgenta prin care Guvernul modifica taxa pe activele bancilor, dar sustin ca nu au raspuns inca, asa cum spune Teodorovici.

Un purtator de cuvant al BCE a confirmat ca "BCE a primit o solicitare de consultare" din partea Ministerului Finantelor Publice (MFP) pentru noul proiect de OUG si ca institutia "va da un aviz in timp util".

#modificari OUG, #taxa active banci, #inlocuire ROBOR , #guvern