Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Guvernul vrea sa reduca comisionul de administrare pentru Pilonul II, desi e cel mai mic dintre statele cu sisteme similare

Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 10:37
2721 citiri
Guvernul vrea sa reduca comisionul de administrare pentru Pilonul II, desi e cel mai mic dintre statele cu sisteme similare
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul vrea sa scada comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1%, iar din acest comision, jumatate, 0,5 puncte procentuale, vor reveni caselor de pensii, adica statului.

Masura apare in ordonanta anuntata de ministrul Finantelor, ce va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.

Insa fondurile de pensii private din Romania au printre cele mai reduse comisioane si costuri administrative (acestea fiind plafonate prin lege inca de la inceputul functionarii sistemului) dintre statele cu sisteme similare, subliniaza administratorii de fonduri private.

"In plus, toate costurile de administrare si tranzactionare sunt suportate de catre compania de administrare si nu de catre fondul de pensii insusi, fapt care reduce in realitate si mai mult nivelul efectiv de cost suportat de clientul final, comparativ cu practica internationala, unde aceste costuri administrative sunt suportate din fondurile de pensii sau de investitii, deci direct de catre clienti", se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

La nivelul anului 2017, cele doua comisioane de administrare aplicate pe Pilonul II din Romania (maximum 2,5% din fiecare contributie si maximum 0,6% din activul net pe an) se cumuleaza la circa 1,1% din activul net pe an. Acesta este "indicele de cost" sau, in fapt, comisionul total suportat anual de fiecare participant la Pilonul II.

"Potrivit unui studiu realizat de IOPS (organizatia mondiala a supraveghetorilor din pensii private) in 2014, acest comision total s-ar cumula la 8,67% pe o perioada de 20 de ani, la 12,29% pe 30 de ani si la 16,1% pe o perioada de 40 de ani, valori cu 25% (un sfert) mai mici decat media celorlalte 42 de sisteme similare de economisire din statele membre IOPS (Sursa: Update of IOPS Work on Fees and Charges 2014, pagina 17) ", precizeaza comunicatul.

Potrivit structurii lor de portofoliu si mandatului investitional, fondurile de pensii de Pilon II se situeaza intre fondurile mutuale de obligatiuni si cele diversificate.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a comparat comisionul total de 1,1% pe an al Pilonului II cu comisioane calculate in acelasi fel pentru fondurile mutuale de obligatiuni si diversificate.

Conform datelor AAF Romania (2017), EFAMA (Federatia europeana a asociatiilor fondurilor mutuale, 2011) si Investment Company Institute (ICI) din Statele Unite ale Americii (2017), comisioanele cumulate - "indice de cost" - ale acestor fonduri erau urmatoarele:

  • Fonduri de obligatiuni Romania: medie de 1,28%, minim 0,6%, maxim 6,96%
  • Fonduri diversificate Romania: medie de 3,38%, minim: 1,2%, maxim 9,96%
  • Fonduri de obligatiuni Europa: medie de 1,17%
  • Fonduri diversificate Europa: medie de 1,42%
  • Fonduri de obligatiuni SUA: medie de 0,94%
  • Fonduri diversificate SUA: medie de 1,29%
  • Pilonul II: medie de 1,1%

Astfel, afirma administratorii de fonduri private, toate aceste informatii pozitioneaza Pilonul II din Romania ca o piata extrem de competitiva, concurentiala, cu randamente investitionale foarte bune, cu costuri administrative si comisioane foarte reduse.

Ordonanta Teodorovici ar putea fi adoptate vineri seara

Ordonanta ar fi trebuit sa fie pe masa Guvernului in sedinta de joi.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, si purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, au anuntat insa ca actul normativ va fi adoptat in sedinta de vineri, programata la ora 18:30. Totusi, OUG nu se afla pe ordinea de zi transmisa de Executiv joi seara.

Dragnea a precizat ca ordonanta nu a fost adoptata joi pentru ca mai era nevoie de "cateva reglaje".

Se pare ca modificari importante in Ordonanta Teodorovici vor fi facute la Pilonul II de pensii.

In proiectul publicat pe site-ul Ministerului de Finante scrie ca Pilonul II de pensii va deveni optional pentru cei care au cotizat macar 5 ani.

"O persoana, participanta la un fond de pensii se poate retrage, pe baza de cerere individuala, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond.

In cazul retragerii unui participant inainte de deschiderea dreptului la pensie privata, acestora li se transfera activele cuvenite, din care se retine un comision de retragere reprezentand 2% din aceste active", se arata in proiect.

Insa premierul Viorica Dancila a anuntat joi alte schimbari pentru Pilonul II. Ea a precizat ca ordonanta prevede posibilitatea ca cei 2% ai celor care contribuie la Pilonul II de pensii sa mearga la Pilonul I sau III, pentru ca o persoana sa nu-si retraga banii, ci sa aiba o alternativa.

"Dupa cum stiti, este in cadrul acestei ordonante si legat de Pilonul II de pensii. Sunt mai multe aspecte. Unul, dupa cum stiti, 2% poate sa si-l retraga, dar parerea noastra si ramane sa vedem ce s-a intamplat si in Consiliul Economic si Social, este ca acesti 2% sa mearga in Pilonul I sau in Pilonul III de pensii, astfel incat persoana respectiva sa nu-si retraga banii, sa ii cheltuie si sa ramana fara protectie sociala, sa poata sa aiba o alternativa", a afirmat Viorica Dancila, la finalul dezbaterii de joi a motiunii de cenzura la Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#comision administrare Pilon II, #modificari Pilon II , #Pilon II pensii