Radu Craciun: Administratorii pensiilor de la Pilonul II se intreaba daca mai e rentabil sa-si continue activitatea

Luni, 25 Februarie 2019, ora 15:29
3383 citiri
Radu Craciun: Administratorii pensiilor de la Pilonul II se intreaba daca mai e rentabil sa-si continue activitatea

Administratorii Pilonului II incearca in aceste zile sa stabileasca daca mai este sau nu rentabil sa se ocupe de pensiile private ale romanilor, in conditiile adoptarii OUG 114.

Inca din ianuarie, Pension Europa - asociatie din care fac parte si administratorii fondurilor de pensii private din Romania - atragea atentia asupra efectelor nefaste ale OUG 114 asupra industriei.

Statul n-a tinut, insa, cont de acel avertisment si a continuat sa pregateasca aplicarea ordonantei in domeniul pensiilor private. Mai exact, Cabinetul Dancila le cere administratorilor sa isi majoreze consistent capitalul social si, simultan, sa isi scada comisioanele de administrare a contributiilor populatiei. Totodata - prin intermediul OUG 114 si a normelor formulate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiara A (SF) in vederea aplicarii ei - statul vrea sa le permita romanilor sa isi sisteze plata contributiilor la Pilonul II.

In aceste conditii, asa cum Ziare.com v-a informat deja, economistul-sef al BNR,

Valentin Lazea a declarat ca cei 7 administratori de pensii private se gandesc sa se retraga din Romania. Iar una ca asta - a mai apreciat Lazea - ar dauna intregii economii romanesti, in conditiile in care administratorii Pilonului II, prin titlurile de stat pe care le cumpara, asigura 20% din finantarea Guvernului.

Totodata, aceiasi administratori asigura circa 15% din lichiditatea pietei autohtone de capital.

Contactat de Ziare.com, Radu Craciun, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), n-a dezmintit informatiile prezentate de Valentin Lazea.

In schimb, a transmis ca administratorii de pensii private evalueaza acum rentabilitatea investitiilor, in contextul adoptarii OUG 114.

"Deciziile de afaceri ale administratorilor se iau individual de catre acestia in urma analizelor interne pe care le fac. APAPR nu are nimic de a face cu astfel de decizii si nici nu are informatii privitoare la ele.

Pe de alta parte, schimbarile aduse de OUG114/2018 inrautatesc dramatic perspectivele financiare ale administratorilor de pensii private care, nu doar ca isi vad veniturile diminuate drastic, dar vor trebui sa aduca un capital suplimentar de 800 de milioane de euro.

In acest conditii, rata de rentabilitate a capitalului, un indicator atent urmarit de orice investitor, e probabil sa scada pana la nivelul dobanzii unui titlu de stat. In consecinta, orice investitor se va intreba: daca investind intr-o afacere, cu riscurile aferente, obtin un randament similar cu cel al unui titlu de stat, care are risc zero, de ce as mai investi in afacerea respectiva? Iar aceasta intrebare si-o pun azi si actionarii nostri", a precizat pentru Ziare.com Radu Craciun.

Citeste si:
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Istoricul Theodor Paleologu critică dur ultimele evoluții legate de competiția internă din USR PLUS. "După festivalul de insulte și mitocănii furnizat de PNL urmează, mai pe înfundate...
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, uns la cârma companiei
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, uns la cârma companiei
Mariana Ioniță a fost schimbată de la conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În locul său director general a fost numit Cristian Pistol, fost...
Sursa: Ziare.com