Valcov a explicat ce se intampla cu Pilonul II: Banii nu se retrag acum. Contributorii se pot muta din septembrie doar la Pilonul I

Sambata, 22 Decembrie 2018, ora 08:47
13354 citiri
Valcov a explicat ce se intampla cu Pilonul II: Banii nu se retrag acum. Contributorii se pot muta din septembrie doar la Pilonul I
Foto: Arhiva Ziare.com

Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al premierului, a explicat vineri seara schimbarile pe care Ordonanta Teodorovici le aduce pentru Pilonul II de pensii.

Astfel, cine a contribuit la Pilonul II cel putin 5 ani va putea opta doar pentru Pilonul I (cel de stat) incepand cu septembrie 2019.

Nimeni nu va putea insa sa scoata acum bani cash din Pilonul II, chiar daca se muta la Pilonul I, sumele adunate acolo vor fi primite de contribuabili la pensie.

De asemenea, pentru aceasta trecere la Pilonul I nu va fi platit niciun comision.

"Vor putea sa-si retraga banii, dar doar catre Pilonul I de pensii. In momentul retragerii, banii din Pilonul II raman la Pilonul II, nu vor fi mutati si banii la Pilonul I.

Incepand de anul viitor, de cand noua lege a pensiilor va fi aplicata (din septembrie 2019 - n.red.), ne vom afla in situatia in care o parte dintre cetateni vor avea o contributie de 25%, integrala la Pilonul I, iar alta parte va avea 21,25% la Pilonul I si 3,75% la Pilonul II.

Randamentul celor 3,75% la Pilonul II este, anual, de aproximativ 3-4%. Dincolo, castigul, care poate fi obtinut din cei 25% la Pilonul I sau 21,25% pentru cei care au si Pilonul II, creste mult mai alert, pentru ca, anul viitor, punctul de pensie creste cu 15%, peste doi ani cu 40%.

Atunci, s-ar putea ca romanii sa inteleaga ca partea pe care o vireaza creste mai putin, creste cu 3-4%, iar partea virata catre stat creste cu 15%, respectiv 40%. Atunci, cei care vor dori ca intreaga contributie sa mearga la cresterea, ca nu este randament, care este anuntata si votata in Pilonul I de pensii de 15-40% se vor retrage de la Pilonul II si se vor duce la Pilonul I. Cei care nu vor avea incredere in Pilonul II, Pilonul I si vor dori sa-si mentina ouale in doua cosuri vor pastra banii si in Pilonul II", a explicat Darius Valcov, citat de Mediafax.

Valcov a subliniat ca banii deja acumultati pe Pilonul II raman acolo, chiar daca un contribuabil alege sa se mute integral la Pilonul I:

"Din momentul in care faceti cererea (de retragere de la Pilonul II - n.red.), banii va raman in Pilonul II, ii veti lua, cand veti iesi la pensie, iar pentru Pilonul I veti avea o contributie de 25%".

Citeste pe larg despre toate masurile fiscale si financiare adoptate de Guvern vineri seara tarziu si introduse in OUG Teodorovici:

Guvernul a adoptat ordonanta care impune taxe companiilor si bancilor, plafoneaza pretul la gaze si curent si modifica Pilonul II

Scad comisioanele, nu procentul contributiei

Pe de alta parte, Valcov a explicat ca OUG adoptata vineri prevede o scadere drastica a comisioanelor de administrare pentru Pilonul II.

"Comisionul de administrare de 2,5%, care initial trebuia sa functioneze pentru o perioada de pana la 5 ani, a fost redus la 1%, in conditiile in care si acest 1% se va imparti intre administratorii de fonduri de pensii private, 0,5%, respectiv Casa Nationala de Pensii 0,5%", a explicat Valcov.

In plus, comisionul de 0,05% pe luna a fost inlocuit cu un comision care variaza intre 0,02% si 0,07%, in functie de performanta.

"Pentru fondurile care au un randament mai mic decat inflatia, vor putea percepe un comision de 0,02% pe luna. Daca randamenul va fi mai mare cu un procent fata de inflatie, va creste la 0,03% si tot asa pana la 0,07%, daca randamentul va fi mai mare de 4 procente peste rata inflatiei", a detaliat Valcov.

Rata anuala a inflatiei din noiembrie a fost de 3,4%, in scadere de la 4,3% in octombrie, potrivit datelor INS.

Contributia la Pilonul II a ramas la 3,75%.

"Contributia medie, pe luna, pe fiecare persoana a fost de 153 de lei in 2017, iar in 2018 mai mare, de 159 de lei", a precizat Valcov. Aceasta crestere a avut loc in conditiile in care bugetarii au avut parte in 2018 de majorari substantiale de salarii.

Foarte important de subliniat este ca, asa cum insusi Valcov a spus, Pilonul I de pensii, cel al statului, nu are un randament (asa cum are Pilonul II), ci ofera cresteri ale punctului de pensie dupa cum stabilesc autoritatile aflate vremelnic la putere.

Citeste si

Citește și:
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
România va avea un nou președinte la finalul alegerilor prezidențiale programate în 2024, după cei zece ani de mandat ai lui Klaus Iohannis. Există mai multe nume vehiculate cu șanse...
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...