Comunitatea bancara, scrisoare dura catre Guvern pe Ordonanta Teodorovici: Masurile anuntate risca sa grabeasca recesiunea in Romania

Joi, 20 Decembrie 2018, ora 22:04
3615 citiri
Comunitatea bancara, scrisoare dura catre Guvern pe Ordonanta Teodorovici: Masurile anuntate risca sa grabeasca recesiunea in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) au transmis, joi, o scrisoare deschisa Guvernului, in care critica ordonanta de urgenta anuntata de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

"Sistemul financiar din Romania considera ca initiativele legislative privind introducerea unei taxe pe active bancare si aprobarea unui pachet de legi restrictive pentru finantare vor avea efecte negative profunde.

Efectele acestor initiative nu vor contribui la stabilitate si dezvoltare, ci vor grabi instalarea unei recesiuni economice. Aceasta recesiune inseamna deprecierea cursului, scaderea pietei imobiliare, distrugerea de locuri de munca, scumpirea finantarii, in final o lovitura la adresa bunastarii tuturor romanilor", se arata in documentul citat de Mediafax.

Comunitatea bancara aminteste ca a "asigurat responsabil stabilitatea financiara a tarii in contextul crizei economice precedente: actionarii au suportat pierderile integral din bani proprii, au mentinut liniile de finantare in perioada cea mai turbulenta si au sprijinit revenirea economica prin finantare ieftina si stabila pentru stat si pentru economia reala la nivelul tarilor din regiune".

"In acest context, sistemul financiar respecta politica fiscala in functie de prioritatile guvernarii, dar respinge si dezaproba cu tarie:

1. Adoptarea unor masuri fara consultare prealabila pentru a stabili eficienta si impactul acestora

2. Mistificarea modului de a desfasura afaceri al bancilor din Romania

3. Condamnarea intregului sistem bancar pentru probleme structurale ale economiei romanesti (lipsa de investitii, impredictibilitate fiscala si legislativa, neajustarea veniturilor la productivitate, politici inflationiste) ", se mai precizeaza in document.

In plus, ARB si CPBR atrag atentia ca declaratiile oficiale date in acest sens au pozitionat sistemul financiar bancar drept inamic al statului.

"Declaratiile oficiale au pozitionat sistemul financiar bancar drept inamic al statului - un punct de vedere fals, daunator si fara nicio utilitate. Aceasta strategie politizeaza relatia cu un partener cheie al dezvoltarii economice - in fapt, principalul finantator al Statului Roman - si submineaza increderea institutionala. In contextul economic si geopolitic actual, aceasta decizie va avea costuri ridicate de incredere pentru Statul Roman.

Sistemul financiar bancar din Romania isi va respecta obligatiile fiscale si legislative, asa cum a facut-o si pana acum. Misiunea sectorului este sa ofere o viata mai buna pentru clienti, stabilitate pentru economie si un viitor mai sigur. Este adevarat ca cine munceste, cateodata greseste, dar sectorul financiar a facut greseli pe care si le-a asumat si a platit. Din proprii sai bani, nu din bani publici! Dar acest sector nu accepta sa fie tratat drept inamic al statului ori sa plateasca pentru motive justificate prin neadevaruri si inducerea in eroare a opiniei publice".

Bancherii avertizeaza si ca Romania are "nevoie urgenta sa recupereze decalajele care o separa de Europa dezvoltata", iar masurile anuntate de ministrul Teodorovici risca sa grabeasca recesiunea in Romania.

"Masuri constructive ar fi putut fi programe de sprijin pentru crearea de locuri de munca calificate si de viitor. Intr-un an cu o semnificatie cu totul deosebita pentru Romania, tara ar avea nevoie de o viziune, de un plan pentru viitor. Romania are urgenta nevoie sa recupereze decalajele care o separa de Europa dezvoltata si trebuie sa profite de fereastra de oportunitate pe care inca o traversam. Acestea sunt adevaratele prioritati ale Romaniei si raspunsul la provocarile prezentului si viitorului se obtine prin dialog, colaborare si consens, nu prin decizii unilaterale si injuste. Suntem si vom ramane deschisi la aceste discutii, pentru ca suntem preocupati de viitorul tarii.

Privind insa la situatia actuala, viitorul se contureaza cu totul altfel: masurile anuntate risca sa grabeasca recesiunea in Romania. Consideram ca scaderea increderii poate avea insa costuri si mai mari, iar aceasta finalitate este cu siguranta opusa complet scopului urmarit prin aceste masuri.

In 2019, Romania nu mai are nevoie de un nou 2009, ci dimpotriva, de coeziunea si forta tuturor entitatilor care ii doresc progresul.

Ramanem deschisi dialogului constructiv", mai transmit cele doua organizatii.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat, marti seara, ca pana la finalul anului va fi adoptata o ordonanta de urgenta care va cuprinde mai multe masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.

Citeste pe larg despre fiecare masura propusa prin OUG de Ministerul Finantelor:

Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019 - a fost publicat proiectul de OUG

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#reactii OUG Eugen Teodorovici , #stiri Ordonanta Teodorovici