Ziare.com

Ordonanta Teodorovici: Salariu minim de 3.000 de lei in constructii, indiferent de tipul muncii

Sambata, 05 Ianuarie 2019, ora 15:57

   

Ordonanta Teodorovici: Salariu minim de 3.000 de lei in constructii, indiferent de tipul muncii
Din cauza faptului ca OUG 114 (Ordonanta Teodorovici) privind modificarile fiscale de la finele lui 2018 a acordat anumite facilitati sectorului constructiilor pe domenii CAEN si nu pe coduri COR, de clasificare a activitatilor, salariul minim de 3.000 de lei trebuie acordat tuturor angajatilor companiilor din constructii.

Este vorba nu numai de constructori, ci si de cei ce desfasoara activitati conexe, cum este personalul de intretinere sau cei care fac curatenie in birouri.

"Prevederile ordonantei se aplica angajatorilor care lucreaza in domeniul constructiilor si nu numai celor ce lucreaza in domeniul constructiilor. Problema este ca beneficiaza de acele facilitati fiscale, altminteri foarte generoase, numai cei care obtin cel putin 80% din cifra de afaceri efectiv din activitaea de constructii. O firma poate avea cod CAEN activitatea de constructii si poate obtine 65% din cifra de afaceri pe constructii si 35% din vanzari cu amanuntul. Va fi obligata sa dea salariile de 3.000 de lei, dar nu va beneficia de facilitati", explica un expert contabil.

Cei care lucreaza la un angajator cu cod CAEN activitate de constructii, si in mod efectiv realizeaza 80% din cifra de afaceri in domeniul constructiilor, sunt scutiti de impozitul pe venit, de contributia la asigurarile sociale de sanatate si de contributia la asigurarile sociale de pensii corespunzatoare pilonului doi.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Un alt exemplu este situatia zilierilor. Acestia nu mai pot fi utilizati decat in cel mult trei sectoare de activitate. E o problema. Zilierul nu mai poate fi utilizat decat cel mult 25 de zile continuu. Sunt lucruri noi", spune expertul contabil.

Ce angajati din domeniul constructiilor beneficiaza de prevederile Ordonantei Teodorovici

De prevederile pentru domeniul constructiilor beneficiaza, conform ordonantei, persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind: - activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F - Constructii; - domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN: 2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate; 2331 - Fabricarea placilor si dalelor din ceramica; 2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa; 2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii; 2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii; 2363 - Fabricarea betonului; 2364 - Fabricarea mortarului; 2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos; 2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei; 2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii; 1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii; 2512 - Fabricarea de usi si ferestre din metal; 2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice; 0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei; 0812 - Extractia pietrisului si nisipului; 711 - Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica

b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea

c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 38680 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Alta porcarie a lui Gigolo!

Va avea ca rezultate stagnarea in domeniul constructiilor, o multime de contracte pe durata scurta si - cel mai important - o proliferare nemaivazuta a muncii la negru!
Ce vrea sa castige PeSeDeaua? Pai contributii mai mari de la salariile astora si pacalirea lor ca "le-au marit salariile"!

 

stagnare nu. munca la negru si vietnamezi, da.

unde exista cerere, se va gasi si oferta.

:))))))...sa vezi,ce de filipineze o sa vina sa se

angajeze pe santierele patriei noastre Socialiste !!!!! RSR

Da-le putin mai multa sfoara, si or sa se spinzure singuri.

Deja industria de constructii (private) este in criza. Combinatia de costuri ridicate de constructii, cerinte mai stricte de creditare, si de rate interbancare crescute o sa puna aceasta industrie pe butuci. Cine o sa mai construiasca, altceva decit catredala neamului?
Masura reflecta mai mult decit incompetenta psd, reflecta disperarea lor in urma scaderii dramatice in popularitate.

Bai Satanele,m-am gandit,sa fac o ekipa de bocitoare,cu voi

astia de pe Z.com ! sa bociti pe la *** ma,ca am auzit,ca se castiga frumos si neimpozitabil iar seara cand plecati acasa mai capatati si mancarica + o glaje cu vin. Puteti sa o luati si pe toarasa colonel IED !!.....:)))))...PSD ever !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor