PNL ii cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR in cazul Ordonantei Teodorovici: Sunt masuri fiscale criminale pentru economie

Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 14:55
3371 citiri
PNL ii cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR in cazul Ordonantei Teodorovici: Sunt masuri fiscale criminale pentru economie
Foto: Guvernul Romaniei (Arhiva)

Liberalii au depus, vineri, la sediul Avocatului Poporului, solicitarea de sesizare a Curtii Constitutionale asupra OUG 114/2018 privind instituirea unor masuri fiscal-bugetare.

"Avocatul Poporului lipseste si de aceasta data, este iar in concediu, chiar daca avem pe masa o ordonanta de urgenta a Guvernului cu masuri fiscale criminale pentru economie, care vor afecta grav nivelul de trai al populatiei, care va plati costul acestor masuri aberante.

In documentul pe care l-am depus am invocat temeiuri de neconstitutionalitate pe care Avocatul Poporului ar trebui sa le sesizeze la Curtea Constitutionala. Vorbim despre o ordonanta fiscala cu masuri criminale pentru economia Romaniei, care va ucide cresterea economica a tarii in anul 2019 si costul acestor masuri va fi platit de toti romanii.

Punctual, vorbim despre faptul ca plafonarea pretului la gaze si la energia electrica este o minciuna si este o masura cu dedicatie pentru anumiti baieti destepti din acest sector, si nu pentru populatie.

Vorbim despre faptul ca aceasta plafonare la gaze si la energia electrica se face la producator si ea se va resimti doar la nivelul unor consumatori care au contracte direct cu producatorii de energie electrica sau de gaze naturale, in timp ce populatia va trebui sa suporte costul noului impozit de 2% pe cifra de afaceri care se va aplica tuturor companiilor din sectorul energetic", a declarat purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca, dupa depunerea solicitarii.

"Taxa specifica regimurilor autoritare"

El a adaugat ca taxa pusa pe cifra de afaceri pentru sectorul telecom este "specifica regimurilor autoritare, care vor sa restrictioneze accesul populatiei la informatia libera si de calitate", apreciind ca aceasta taxa va creste factura romanilor la serviciile de telecomunicatii si internet.

"In aceasta ordonanta se mai vorbeste de o aberatie care nu mai exista nicaieri in lume, stabilirea unei taxe pe activele bancare in functie de un indicator stabilit de piata libera interbancara, in functie de Robor, si este o minciuna grosolana ca aceasta masura va duce la limitarea Robor, pentru ca acest lucru nu este posibil, acesta fiind un rezultat al cererii si ofertei de imprumuturi pe piata interbancara. Aceasta taxa va duce la cresterea ratelor romanilor care au facut imprumuturi la banci", a mentionat Danca.

Se incalca Constitutia?

La randul sau, presedintele Comisiei juridice a PNL Bucuresti, Cristian Bacanu, a precizat ca OUG 114/2018 a fost data cu incalcarea articolului 115 din Constitutie, in sensul ca nu exista nicio urgenta pentru a fi adoptata, Guvernul "nu a fost capabil sa explice urgenta pentru toate masurile".

"Pe de alta parte, vorbim despre o ordonanta care a fost scrisa in bataie de joc, sunt foarte multe texte care sunt neclare, nu corespund criteriului de calitate pe tehnica legislativa si atunci vorbim de incalcarea articolului 1 al Constitutiei, cu trimitere la Legea privind tehnica legislativa 22/2000. Vorbim despre o ordonanta care incalca principiul pietei libere, prin aceea ca se instituie niste preturi fixe pentru gaz, de pilda, dar pentru productie, ceea ce inseamna ca populatia va plati mai multi bani pentru factura, pentru ca va fi incarcat pretul pe distributie si pe transport.

Vorbim despre incalcarea articolului 35 din Constitutie si despre incalcarea articolelor 119 si 120 din Tratatul de functionare al Uniunii Europene, vorbim si despre incalcarea unei directive, despre incalcarea articolului 44 din Constitutie privind dreptul la proprietatea privata si despre incalcarea dreptului constitutional la pensie, pentru ca Guvernul a introdus niste masuri care ii vor afecta pe toti cei care au bani in Pilonul 2 de pensii", a explicat Bacanu.

El a aratat ca in cazul in care Avocatul Poporului nu va da un raspuns la aceasta solicitare, PNL va actiona in judecata institutia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

S-a lansat o nouă ediție de titluri de stat TEZAUR. Au dobânzi neimpozabile de pânã la 6,85% pe an
S-a lansat o nouă ediție de titluri de stat TEZAUR. Au dobânzi neimpozabile de pânã la 6,85% pe an
Românii pot investi, începând de luni, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturităţi de 1 şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1...
Rareș Bogdan, avertisment pentru ministrul Finanțelor: „Dacă TVA va crește fie și cu un singur punct, ministrul Marcel Boloș pleacă acasă”
Rareș Bogdan, avertisment pentru ministrul Finanțelor: „Dacă TVA va crește fie și cu un singur punct, ministrul Marcel Boloș pleacă acasă”
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat joi, 11 aprilie, că în cazul în care Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) va crește, fie doar și cu un singur procent, atunci ministrul liberal...
#ordonanta Teodorovici, #Eugen Orlando Teodorovici, #Ministerul Finantelor, #PNL Victor Ciorbea, #PNL Avocatul Poporului, #Avocatul Poporului ordonanta Teodorovici , #stiri Ordonanta Teodorovici