4 din 10 dintre IMM-uri sustin suprataxarea bancilor, din cauza ca "au gresit mult"

Luni, 21 Ianuarie 2019, ora 12:17
3208 citiri
4 din 10 dintre IMM-uri sustin suprataxarea bancilor, din cauza ca "au gresit mult"
Foto: Arhiva Hepta.ro

4 din 10 IMM-uri sustin ca statul ar trebui sa supraimpoziteze bancile, chiar daca o astfel de masura ar afecta in mod direct mediul de afaceri, se arata intr-un sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Inca din prima parte a lunii ianuarie, CNIPMMR a lansat un sondaj prin intermediul caruia sa afle daca intreprinzatorii mici si mijlocii sustin masurile pe care Cabinetul Dancila vrea sa la ia prin intermediul OUG 114/2018. Printre aceste masuri - care risca sa aiba un impact major asupra economiei romanesti - se afla si aplicarea unei noi taxe pe activele bancilor, calculata in functie de ROBOR.

Presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a declarat luni ca, la intrebarea "Sustineti suprataxarea bancilor?", 4 din 10 IMM-uri au raspuns "Da".

Motivul ar fi ca "s-a gresit mult in sectorul bancar", a mai spus Jianu, potrivit Mediafax.

In context, merita mentionat ca a doua zi dupa ce ministrul Eugen Teodorovici a anuntat intentia Cabinetului Dancila de a adopta OUG 114/2018, Florin Jianu a participat la un eveniment cu tema "Stop ordonanta". Atunci, Jianu a sustinut ca ordonanta n-ar trebui adoptata, din cauza ca "e aparuta peste noapte si cu totii vom avea de suferit de pe urma ei".

De fapt, nu atat ideea suprataxarii bancilor a deranjat, inca de la inceput, mare parte din mediul de afaceri, ci modul in care Cabinetul Dancila vrea sa faca acest lucru, raportand cuantumul taxei la ROBOR.

Mai exact, asa cum a explicat pentru Ziare.com analistul economic Iancu Guda, taxa pe active - si din cauza ca aceasta raportare la ROBOR este lipsita de logica economica - risca sa ingreuneze creditarea si sa impinga Romania in pragul unei noi recesiuni. Iar daca vrem sa invatam ceva despre efectele suprataxarii bancilor, ar fi suficient sa ne uitam la problemele intampinate de maghiari, la acest capitol.

De altfel, primele efecte ale taxei pe activele sectorului bancar au aparut deja. Mai exact, multe dintre marile banci ale Romaniei au anuntat ca isi regandesc planurile de afaceri, incepand sa taie din cheltuieli si nu mai pot incuraja creditarea.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#IMM vor taxare active banci, #IMM taxa pe lacomie acord, #Florin Jianu IMM taxa active banci , #taxa pe lacomie