Banca Centrala Europeana: Guvernul Romaniei nu ne-a consultat cu privire la "taxa pe lacomie", desi era obligat prin tratatul UE sa o faca

Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 10:29

   

Banca Centrala Europeana: Guvernul Romaniei nu ne-a consultat cu privire la "taxa pe lacomie", desi era obligat prin tratatul UE sa o faca
Printr-o scrisoare, Banca Centrala Europeana (BCE) ii atrage atentia ministrului Eugen Teodorovici ca Guvernul Romaniei a incalcat legislatia europeana prin modul in care a impus taxa pe lacomie.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, la finalul lunii decembrie, Cabinetul Dancila a adoptat OUG 114/2018, cunoscuta si sub numele de "Ordonanta Teodorovici". Prin intermediul acesteia, Guvernul impune noi taxe pentru mai multi agenti economici. Pentru banci, spre exemplu, prevede o taxa pe active care sa se calculeze trimestrial in functie de ROBOR si sa se achite in patru transe.

In context, Banca Central Europeana sustine ca Guvernul nu i-a cerut opinia cu privire la impunerea acestei taxe, cu toate ca era obligat prin lege sa o faca.

Iata ce i-a comunicat institutia ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, prin intermediul unei scrisori trimise pe data de 5 ferbruarie si citate de Hotnews:

"Draga domnule Teodorovici,Banca Centrala Europeana (BCE) a fost informata ca, pe data 28 decembrie 2018, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta (OUG) 114/2018. Prin intermediul Capitolului IV al acesteia, se introduce o noua taxa pe activele bancare. OUG 114/2019 a intrat in vigoare pe 29 decembrie 2018.

Potrivit Articolului 127 (4) si 282 (5) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si Articolului 2 (1) din Decizia Consiliului (Uniunii Europene - n.red.) 98/415/EC din iunie 1998 - privind consultarea Bancii Centrale Europene de catre autoritatile nationale in legatura cu proiectele de acte normative - autoritatilor nationale li se cere sa consulte BCE cu privire la orice proiect de act normativ din aria sa de competenta si, in particular, cu privire la (modificari de - n.red.) reguli aplicabile institutiilor financiare in masura in care influenteaza stabilitatea financiara a unor institutii si piete.

In concordanta cu Articolul 4 din Decizia Consiliului (Uniunii Europene - n.red.) 98/415/EC, BCE ar trebui consultata intr-o faza rezonabila (a intocmirii proiectului de lege - n.red.) care sa permita autoritatilor initiatoare sa tina cont de recomandarile BCE inainte sa ia decizii de substanta.

BCE nu a fost consultata de guvernul roman inainte de adoptarea si intrarea in vigoare a OUG 114/2018. BCE nu a fost consultata nici pe parcursul intocmirii proiectului de OUG 114/2018.

Mai mult chiar, OUG 114/2018 nu a fost insotita de niciun studiu de impact, iar riscul ca adoptarea acesteia sa afecteze stabilitatea sistemului bancar nu poate fi exclus.

In context, BCE considera ca - in conditiile in care nu au consultat BCE - autoritatile romane nu au respectat legislatia care le obliga la consultare si au incalcat prevederile Articolelor 127 (4) si 282 (5) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si Articolul 4 al Deciziei Consiliului (Uniunii Europene - n.red.) 98/415/EC.

Pe viitor, BCE ar aprecia ca Guvernul Romaniei sa acorde suficienta atentie observatiilor de mai sus si, cand este cazul, sa consulte BCE cu privire la proiectele de acte normative"
.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6439 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Gile
rank 5
Interesant
O noua ticalosie marca mafia PSD+alde !
N-ar fi mai usor ca mafiotii PSD+alde sa le spuna in fata celor din UE ca doresc sa scoata Romania din UE ?
Socialismul romanesc de cumetrie practicat de catre mafiotii PSD+alde nu este compatibil cu UE !
Nelamurit
rank 5
Statistica
Decat sa isi piarda timpul cu enumerarea incalcarii grosolane a legislatiei, eticii, directivelor, recomandarilor etc. ale EU, mai bine si mai usor ar fi ca oficialii EU sa faca o statistica cu ce capitole Romania respecta. Cred le-ar ajunge sa le scrie pe un timbru de 10 bani. Reusim sa demonstram ca penibilul, lasitatea, servilismul si lichelismul nu are limita.
Utilizator sters
analfabetul Orlando face bugetul pe kakastoare...
iar penalii ciordache-Tudorel-niculicea tot pe kakastoare fabrica legi pt salvarea bulibaselor interlope Dragnea-valcov...
doishiunsfert
rank 2
Citat
de ce ignoranta este prezenta peste tot?

(1) In sensul prezentei decizii, se ințelege prin:

"stat membru participant", un stat membru care adoptă moneda unică in conformitate cu tratatul;
casandra
rank 1
Aveți dreptate
Este șocant absolut să vezi că BCE a uitat că Romania nu este in eurosistem, nu este stat membru participant pentru că nu a adoptat moneda Euro. Chiar potrivit textelor invocate, noi trebuie să consultăm bce doar pe proiectele de reglementare privind instrumentele politicii monetare. Nu era cazul aici. Ăștia au uitat că noi nu am adoptat euro.
Gile
rank 5
Las-o jos ca macane !
Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si Deciziile Consiliului Uniunii Europene (la care fac referire in scrisoarea de mai sus) trebuie respectate de toate tarile membre ale UE, nu numai de cele din zona EURO !
Liandra
rank 5
La ce va asteptati de la un Guvern Manelist?
Penali din Guvern nici nu baga de seama de tratatele semnat, cred ca sunt de capul lor!
Te pui cu "ziganimea" de Teleorman??
Bagati tota rasa putu roasa la Puscarie!
Gile
rank 5
Interesant
Bine !
Stai jos !
Nota 2 !
becher
rank 5
andrisantul este gresit,
Teodorovici este un ministru pentru necesitati,da din barba repede dar nu spune nimic iar cad o ia pe cont propiu,tot in bara nimereste.
Gile
rank 5
E simplu
DJ Orlando nu spune nimic pentru ca nu intelege nimic !
Utilizator sters
hahahahahhahahahahahahahahahahahahhahahahah ahahahahahahahaha
buna asta cu nu ne-a consutat !!! dar cand dancila a crescut pretu la ceapa si cartofi,atunci v-a consultat ??? decat cu europa asta idioata,mai bine cu grecii,turcii,ungurii,polonezii si alti nemultumiti de lacomia vestului !
Utilizator sters
si cum zicea freedman ?! inainte de 89 politica economica a vestului
fata de romnia a fortat lumea sa iasa in strada !!! pai polonezii,ungurii,cehii aveau datorie externa tripla fata de romnia si vestu le-au sters-o cu buretele ! noi era sa dam coltu ca sa platim datoria externa de 10 miliarde de dolari facuta in anii 70 de ceaska si tot pe noi au cashunat cu morcovu !!! stiti de ce ?! pt ca mic ,mare esti atitudinea conteaza si noi am avut conducatori numai lingai !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor