Consilierul lui Isarescu: Si bancile din Austria platesc taxe speciale, dar nu atat de mari ca-n Romania

Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 16:57
3828 citiri
Consilierul lui Isarescu: Si bancile din Austria platesc taxe speciale, dar nu atat de mari ca-n Romania

Ideea aplicarii unor impozite speciale sectorului bancar - cum e taxa pe lacomie impusa bancilor de Cabinetul Dancila - nu e noua si nici nu a aparut in Romania, apreciaza Cristian Bichi, consilier al guvernatorului BNR. Cu toate astea, putine state au ales sa foloseasca astfel de mecanisme de impozitare, in conditiile in care ele pot ridica o serie de probleme serioase.

In Austria, spre exemplu, bancile plateasc taxa speciala, sustine Cristian Bichi. Numai ca respectiva taxa difera mult fata de modul in care Guvernul Dancila vrea sa aplice, in Romania, taxa pe activele bancilor.

"Intr-o opinie recenta, un economist mult rasfatat de presa sustine ca forma romaneasca a taxei pe activele bancare este mai 'interesanta' decat cea 'otova' introdusa de austrieci in 2011, de 0,9% din total active.

Totodata, acesta mai precizeaza ca taxa romaneasca este mai mica decat cea austriaca. Toate bune si frumoase, numai ca aceste afirmatii contin multe neadevaruri.

In primul rand, impozitul pentru stabilitate financiara ("stabilitatsabgabe") adoptat de Austria nu priveste activele, ci partea opusa a bilantului. El are ca baza de impunere totalul bilantului (pasive) din care se exclud mai multe elemente: capitalul nominal si rezervele, depozitele bancare garantate si alte datorii specifice.

In al doilea rand, in cazul impozitului respectiv se tine cont de situatia bancilor mici. Astfel, potrivit prevederilor legislative initiale, pasivele sub 1 miliard de euro nu au fost impozitate, in timp ce pasivele intre 1 mld. si 20 mld. de euro au fost impozitate cu o rata de 0,055%, iar cele peste acest ultim nivel au fost impozitate cu 0,085%.

Deci nici vorba de o rata de 0,9%! Si, matematic, o rata de 0,1%, cat reprezinta cea mai scazuta cota a taxei pe active romanesti, este clar mai mare decat 0,085%, si nu mai mica cum incearca sa ne convinga economistul respectiv.

Documentare gresita sau incercare de manipulare? Nu stiu, dar e evident ca referirile la experienta altor state trebuie luate in considerare numai din surse de incredere sau dupa o minima verificare", scrie Cristian Bichi.

In continuare, specialistul ofera detalii privind mai multe tipuri de impozitare speciala a sectorului bancar.

In plus, Cristian Bichi explica de ce astfel de impozite sunt greu de impus si se aplica in doar cateva state, nu la nivel de uniuni statale.

Puteti citi intreaga argumentatie a specialistului pe site-ul BNR.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...